Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ποιο υπουργικό, μετά τις εκλογές;


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Χρειαζόμαστε μιαν επανάσταση! Θα δούμε σε δύο μήνες αν θα την έχουμε ή θα βουλιάξουμε ακόμα πιο βαθιά στο δυσώδες τέλμα

Στην πολιτική, ισχύει μια απαράβατη και αμάχητη αρχή: «Δείξε μου το υπουργικό σου συμβούλιο, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, για να σου πω τι είδους διακυβέρνηση θα έχει ο τόπος». Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες υφίστανται έναν εντεινόμενο καταιονισμό προεκλογικών αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και αλληλοκατηγοριών. Ζούμε μέρες των δεκαετιών 1960 και 1970. Τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει, ούτε στο στυλ ούτε στο ύφος ούτε, προπάντων, στη φρασεολογία των διαπληκτιζομένων. Αλλά τι; Τώρα υπάρχει βαθύτατη οικονομική κρίση, η ανεργία καλπάζει και η απαισία πτώχευση γυροφέρνει το κράτος και τους πολίτες. Η σημερινή είναι η χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει ο τόπος, επειδή είναι πολύπτυχη και φαίνεται πως θα διαρκέσει στον χρόνο. Η πενταετής διακυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ καταγράφεται ως η πιο ολέθρια και καταστροφική από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πρώτη, ίσως, φορά ένας Πρόεδρος επισύρει τόση και τέτοιας έκτασης απαξίωση και απόρριψη. Και για πρώτη, ίσως, φορά παρατηρείται τόσο μεγάλη λαϊκή απαίτηση για ένα νέο ξεκίνημα του τόπου, της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής.
Εμείς δεν μένουμε στα προεκλογικά κονταροχτυπήματα. Δεν μας ενδιαφέρουν. Μας κουράζουν, ιδιαίτερα όταν οι μαντατοφόροι δεν έχουν κανένα μήνυμα να μεταφέρουν στους πολίτες. Όλοι οι υποψήφιοι ευαγγελίζονται πάρα πολλά και υπόσχονται περισσότερα, αν οι πολίτες τους τιμήσουν με την ψήφο τους. Δεσμεύονται να πράξουν ετούτο και να μη παραμελήσουν εκείνο. Λόγια και υποσχέσεις, που θα λησμονηθούν μόλις στρογγυλοκάτσουν στην προεδρική καρέκλα. Οι σκεπτόμενοι πολίτες δεν ασχολούνται πια με συνθήματα, επικοινωνιακά φληναφήματα και πυροτεχνήματα. Κουράστηκαν! Ο προβληματισμός τους αφορά τη μετά τις εκλογές περίοδο. Πώς θα προχωρήσουμε πάρα κάτω; Ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί; Ποιοι θα την αποτελούν; Θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα θεόρατα προβλήματα κράτους και λαού; Πώς θα αντιμετωπίσουν τα πιεστικά ζητήματα της οικονομίας και του Κυπριακού; Πώς θα ανορθώσουν τη χαμένη αξιοπιστία και σοβαρότητα του κράτους; Πώς θα διορθώσουν την κάκιστη εικόνα μας ως κράτους στους διεθνείς οργανισμούς και ειδικά στους εταίρους μας;

Πώς θα εκσυγχρονίσουν το κράτος και τη δημόσια διοίκηση; Πώς θα στερεώσουν ξανά τους θεσμούς; Πότε και πώς θα αλλάξει το απαξιωμένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα; Πώς θα ξαναδώσουν ελπίδα, προοπτική και πίστη στους καταπτοημένους πολίτες; Πώς θα συντρίψουν τη διαφθορά και το ρουσφέτι; Πώς θα τερματίσουν την αδίστακτη κομματοκρατία; Πώς θα εξαλείψουν την ανικανοκρατία και τη μετριοκρατία; Πώς και πότε θα αξιοποιηθούν οι νέοι; Με απλά λόγια: Πώς, με μια επανάσταση μυαλών, θέλησης, σκληρής δουλειάς και σοβαρότητας, υπεύθυνα πλέον θα ξαναφτιάξουμε ένα νέο κράτος, σύγχρονο, ευρωπαϊκό, στον 21ο αιώνα; Γι’ αυτό θεωρούμε: Πρώτον, ο νέος Πρόεδρος καλείται να αρχίσει την επανάσταση από το κόμμα του και τους όποιους συνεργάτες του. Δεύτερον, να φτιάξει μια κυβέρνηση ικανών και εξειδικευμένων τεχνοκρατών για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια. Τρίτον, ας μην πέσει στην παγίδα να σχηματίσει μια λεγόμενη «κυβέρνηση σωτηρίας», με υπουργούς από το κάθε κόμμα, απλώς για να ικανοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις. Θα αποτύχει! Παταγωδώς!
Οι πολίτες θα θέλαμε να ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και εκείνος των Εξωτερικών. Αυτά είναι δύο βασικά και ουσιώδη, υπό τις σημερινές περιστάσεις, Υπουργεία. Από τα άτομα που θα διορίσει, θα φανεί αν ο νέος Πρόεδρος θα μπορέσει να αναμετρηθεί με την οικονομική κρίση, όπως και με την κρίση αξιοπιστίας και καλής εικόνας προς το εξωτερικό. Ποιοι θα είναι οι νέοι υπουργοί Παιδείας και Άμυνας; Θεωρούμε πως οικονομία, εξωτερικές σχέσεις, άμυνα και παιδεία είναι τα πιο βασικά Υπουργεία, χωρίς να υποτιμώνται τα υπόλοιπα, ειδικά το Υπουργείο Εμπορίου, που θα διαχειρίζεται το φυσικό αέριο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και μέλη της κυβέρνησής του αρκετά συχνά εξέθεσαν την Κύπρο στους ξένους και εξέπεμπαν τη χειρότερη εικόνα μας. Μιλώντας, συνεπώς, για εικόνα και αξιοποίηση της «μαλακής δύναμης» στην προβολή της Κύπρου, οι πολίτες θέλουν να δουν και ποιοι θα στελεχώσουν σημαντικές πρεσβείες μας στο εξωτερικό.
Ποιοι θα είναι πρέσβεις μας στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στην Ουάσιγκτον, στη Μόσχα, στο Λονδίνο, στο Πεκίνο, στο Τελ Αβίβ; Ιδιαίτερα, ποιος θα είναι πρέσβης στην Αθήνα; Με άλλα λόγια, πώς ο νέος Πρόεδρος θα επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στην άσκηση πολιτικής, σε αντιλήψεις, νοοτροπίες, συμπεριφορές; Ποιο είναι το όραμά του και πώς σκέφτεται την Κύπρο στον 21ο αιώνα; Πώς θα γαλβανίσει και πώς θα συνεγείρει τους πολίτες, παρακάμπτοντας κατεστημένα, συντρίβοντας ξεπερασμένες, γερασμένες αντιλήψεις και ανοίγοντας νέες λεωφόρους να επελάσουν η πρόοδος, νέες ιδέες και νέοι άνθρωποι, με νέα μυαλά και περισσή αγάπη για την προκοπή του τόπου; Ξεκάθαρες κουβέντες: Χρειαζόμαστε μιαν επανάσταση! Θα δούμε σε δύο μήνες αν θα την έχουμε ή θα βουλιάξουμε ακόμα πιο βαθιά στο δυσώδες τέλμα.                                                         ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: