Εκτύπωση Με τον Σάββα Ιακωβίδη
|Η καταστροφή της οικονομίας συνιστά έγκλημα καθοσιώσεως. Οι πραγματικοί εγκληματίες δεν βρίσκονται ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στην Ουάσιγκτον ούτε στη Φρανκφούρτη. Εδώ, στην Κύπρο, είναι οι μεγάλοι ένοχοι, που επέτρεψαν στους ξένους δανειστές να μας γονατίσουν, να μας εξευτελίσουν, να μας βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο και να μας καταστήσουν ρεντίκολο της Ευρώπης και πειραματόζωο σε νέες οικονομικές πρακτικές. Είναι γνωστή η απαξιωτική αναφορά του τέως Προέδρου σε «μανδαρίνους του υπουργείου Οικονομικών» που, δήθεν, επιχειρούσαν να του υποδείξουν πώς να ασκεί οικονομική πολιτική. Δυστυχώς, για την Κύπρο, οι μανδαρίνοι του υπουργείου Οικονομικών, όπως το επισημάναμε πολλές φορές, είχαν τραγικά δίκαιο. Τα έλεγαν, τα έγραφαν, τα ανέλυαν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, τους προειδοποιούσαν να δράσουν έγκαιρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλ΄ αυτοί σφύριζαν στον αέρα ή, χειρότερα, έπαιζαν κομματικά και πολιτικά παιγνίδια, στο πλαίσιο της άθλιας νοοτροπίας, «το κόμμαν τζιαι τα μμάθκια σας».
Τρεις «μανδαρίνοι» του ΥπΟικ κατέθεσαν στην Ερευνητική Επιτροπή τα ίδια σχεδόν πράγματα. Στις 19/4/2013, ο διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Χρ. Πατσαλίδης, επισήμανε πως, ως τεχνοκράτες, κρούαμε πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου και μας κατηγόρησαν ότι σπρώχναμε την Κύπρο στον Μηχανισμό Στήριξης. Στις 29/5/2013, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου του ΥΠΟΙΚ, Σταύρος Μιχαήλ, κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής: «Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωζώνη, ως μια από τις καλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, καθώς το 2007 έκλεισε με δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και με δημόσιο χρέος 48%, το οποίο παρουσίαζε πτωτική τάση. -Το 2008 και ενώ οι εισηγήσεις για αύξηση των τακτικών και αναπτυξιακών δαπανών ήταν της τάξης του 3% και 6%, αντίστοιχα, το νομοσχέδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό, που κατατέθηκε στη Βουλή, προέβλεπε αύξηση τακτικών δαπανών 6,1%, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες υπερδιπλασιάστηκαν στο 26,8%. -Τον Φεβρουάριο του 2010 είχε ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο δόθηκε τόσο στους πολιτικούς προϊστάμενους, αλλά και στα πολιτικά κόμματα. Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις και ανοικτές και κλειστές, αλλά η δική μου η άποψη ήταν ότι κάναμε μεγάλες συζητήσεις χωρίς να κάνουμε πράξεις», είπε και πρόσθεσε: «Στα οικονομικά ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία».
Προχθές, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Χρηματοδοτήσεων & Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Τρόκκος, αποκάλυψε πως, με σημείωμα στις 31 Μαρτίου 2011, «εισηγούμασταν την άμεση υλοποίηση ενός τολμηρού και αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος που να διασφαλίζει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της όλης εικόνας της Κύπρου σε σχέση με τους κινδύνους που προέκυπταν από το μεγάλο μέγεθος και την έκθεση του τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία». Πρόσθεσε: «Μετά τον αποκλεισμό μας από τις αγορές (Μάιος 2011), δεν είχαμε άλλην επιλογή από το να αποταθούμε στον Μηχανισμό Στήριξης» και απέδωσε την καθυστέρηση «στη δυνατότητα που φάνηκε σε πολιτικό επίπεδο για δανεισμό από άλλες πηγές (Ρωσία)». Είπε ότι η καθυστέρηση στην υποβολή αίτησης στον Μηχανισμό Στήριξης «είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων σε όλα τα επίπεδα ώστε να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά, διαρθρωτικά προβλήματα και τα προβλήματα των τραπεζών». Το ρωσικό δάνειο, είπε, δεν αξιοποιήθηκε σωστά για τη διόρθωση της πορείας της κυπριακής οικονομίας.
Οι τρεις «μανδαρίνοι», όπως και άλλοι συνάδελφοί τους στο υπουργείο Οικονομικών, από την αρχή της κρίσης, το Φθινόπωρο του 2008, συνεχώς προειδοποιούσαν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Χριστόφια για τους κινδύνους που επεκρέμαντο πάνω από την κυπριακή οικονομία, εξαιτίας και της έκθεσης των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στην οικονομία. Ούτε ο Δ. Χριστόφιας ούτε ο Χαρ. Σταυράκης ούτε το οικονομικό επιτελείο της Ε. Παπαϊωάννου ήθελαν να ακούσουν. Όταν η Κύπρος, από τον Μάιο του 2011 αποκόπηκε από τις αγορές, ο Δ. Χριστόφιας και ο Χαρ. Σταυράκης όφειλαν να καταφύγουν αμέσως στον Μηχανισμό Στήριξης. Αντ’ αυτών έπαιζαν πολιτικά και κομματικά παιγνίδια και ενσυνείδητα οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή. Οι ξένοι δανειστές, διά της Τρόικας, απλώς εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να μας χτυπήσουν με πυρηνική βόμβα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Πατσαλίδης. Γι’ αυτά, ξέρουμε τους υπεύθυνους. Όσοι ενσυνείδητα εγκλημάτησαν και κατέστρεψαν την οικονομία και τον τόπο, πρέπει να πληρώσουν. Αυτό απαιτούν οι δυναστευόμενοι από την κρίση πολίτες. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου