Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ελληνικός Στρατός: Η ανάγκη ανανέωσης των φορητών αντιαρματικών μικρού βεληνεκούς (Μέρος Β’)


/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/Ελληνικός Στρατός: Η ανάγκη ανανέωσης των φορητών αντιαρματικών μικρού βεληνεκούς (Μέρος Β’)
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος «Ελληνικός Στρατός: Η ανάγκη ανανέωσης των φορητών αντιαρματικών μικρού βεληνεκούς» παρουσιάσαμε φορητά αντιαρματικά συστήματα μικρού βεληνεκούς και πολλαπλής χρήσης ως δυνητικές επιλογές αντικατάστασης των εν υπηρεσία M-72A2 LAW (Light Anti-Tank Weapon) και RPG-18 Mukha του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Όπως σας είχαμε προαναγγείλει, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας θα παρουσιάσουμε φορητά αντιαρματικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, αλλά μιας χρήσης.
Επιγραμματικά, θα παρουσιάσουμε το Enforcer της ευρωπαϊκής MBDA, το Alcotan-100 της ισπανικής Instalaza, το RGW-110 (Recoilless Grenade Weapon) της γερμανικής Dynamit Nobel Defence, το AT4 της σουηδικής Saab, τα RPG-28/30 της ρωσικής Bazalt, το MM-60 της BSVT-VV από τη Λευκορωσία, το M-141 BDM (Bunker Defeat Munition) της νορβηγικής Nammo (μέσω εξαγοράς της αμερικανικής Talley Defense Systems) και το Shipon-FFE (Fire From Enclosure) της ισραηλινής Elbit (μέσω εξαγοράς της επίσης ισραηλινής IMI).
Enforcer
Το Enforcer είναι κατευθυνόμενο αντιαρματικό πυρομαχικό, το οποίο αναπτύχθηκε, αρχικά τουλάχιστον, για το Γερμανικό Στρατό προς αντικατάσταση των συστημάτων MATADOR (Man-portable Anti-Tank, Anti-Door) των 90 χιλιοστών, που βρίσκονται σε υπηρεσία στο Γερμανικό Στρατό από το 2000 (ως RGW-90). Επίσης αναπτύχθηκε και ως σύστημα αντικατάστασης των αντιαρματικών πυρομαχικών της σειράς LAW και RPG, με ένα ικανότερο σύστημα μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Το ελάχιστο βεληνεκές του Enforcer είναι 100 μέτρα, ενώ το μέγιστο 2.000 μέτρα. Το βλήμα ενσωματώνει πολεμική κεφαλή πολλαπλής χρήσης και είναι τεχνολογίας Fire-and-Forget, ενώ έχει τη δυνατότητα εγκλωβισμού στόχου πριν από την εκτόξευση (LOBL : Lock-On Before Launch). Ενσωματώνει παθητικό ερευνητή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά διαφορετικών στόχων (οχημάτων, προσωπικού, κτιρίων), ημέρα και νύχτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Κατά προσωπικού το Enforcer είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αφού το βλήμα είναι τεχνολογίας Air Burst, δηλαδή πυροδότησης στον αέρα, πάνω από τον στόχο. Το βάρος του είναι μικρότερο των 12 κιλών (βλήμα και εκτοξευτής), ενώ το βάρος του βλήματος είναι μικρότερο των 7 κιλών. Ο εκτοξευτής είναι κατασκευασμένος από ανθρακονήματα. Επίσης, το Enforcer μπορεί να προσβάλει τόσο στατικούς όσο και κινούμενους στόχους.               ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: