Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Αφήνει τον κορωνοϊό να επιτίθεται στους πολίτες του και υλοποιεί τους σχεδιασμούς του ο Ερντογάν

Κώστας Βενιζέλος


Γεωτρήσεις μεσούσης της πανδημίας, υλοποίηση επεκτατικών σχεδιασμών και συνέχιση της τακτικής της έντασης. Αυτή είναι κωδικοποιημένη η διαχείριση που γίνεται από την κατοχική Τουρκία αυτή την περίοδο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιμετωπίζοντας πολλά εσωτερικά προβλήματα, με τον κορωνοϊό ( οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές) και την οικονομία, σπεύδει να δώσει το στίγμα του στην στα γεωπολιτικά.
Με όρους εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης, αλλά και ουσίας, που αφορά την υλοποίηση της βασικής επιδίωξης για να καταστεί η Τουρκία περιφερειακή δύναμη, ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω σε κανένα σχέδιο. Κι αυτό- η ανάδειξη της χώρας του σε μεγάλη περιφερειακή/ διεθνή δύναμη-  θα γίνει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Τούρκου Προέδρου, με τον στρατηγικό έλεγχο κρατών της περιοχής και αύξηση της επιρροής του σε άλλα. Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν μονίμως στόχος της κατοχικής δύναμης.
Το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται στη βάση των ερντογανικών σχεδιασμών, είναι το εξής:
Θέλοντας να κρατήσει ζωντανό το όραμα της στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατοχική δύναμη έχει συνεχώς την Κύπρο και την Ελλάδα στην πρίζα. Στο Αιγαίο συνεχίζονται οι παραβιάσεις καθημερινά ενώ έχει παγώσει σε μεγάλο βαθμό η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, λόγω κορωνοϊού. Δεν σταματά, όμως, το «ενεργειακό πρόγραμμα».
Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ολοκληρώσει την γεώτρησή του στο θαλασσοτεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ και αποχώρησε μέχρι νεωτέρας. Δεν προέκυψε αποτέλεσμα από τις γεωτρήσεις και θα υπάρξει επανασχεδιασμός για τις περιοχές που θα συνεχίσει. Υπάρχουν όλα τα σεισμικά δεδομένα από τις έρευνες που έγιναν, για κάποιους στόχους, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τόσο το «Γιαβούζ» όσο και το νεοαποκτηθέν γεωτρύπανο «Νομοθέτης»( Kanuni), βρίσκονται στο λιμάνι της Σελεύκειας Ισαυρίας.
Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα δυο συνοδευτικά  ATAMAN και CENGIZ HAN, θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες   από τις 11 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου.
Οι έρευνες με βάση τις συντεταγμένες θα διενεργηθούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πολύ κοντά στο τριεθνές σημείο. Εκεί, δηλαδή, που συναντώνται η κυπριακή με την ελληνική και τουρκική υφαλοκρηπίδα. Είναι σαφές πως η απόφαση αυτή συνδέεται και με την πρόθεση της κατοχικής Τουρκίας να κάνει σε κάποια φάση κίνηση εντός της θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος.
Κίνηση που θα αφορά την προσπάθεια υλοποίησης του παράνομου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Είναι σαφές πως η αποστολή του ερευνητικού σκάφους έχει σχέση με την επιδίωξη της Άγκυρας να μην υπάρξει χρονικά κενό αυτή την περίοδο και εκληφθεί- από Ελλάδα και Κύπρο- πως εγκαταλείπεται ο σχεδιασμός.
Το γεωτρύπανο «Φατίχ» αποφασίσθηκε να σταλεί στη Μαύρη θάλασσα, για γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ. Ο Ερντογάν αποδέχθηκε τις εισηγήσεις της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ, να σταλεί το γεωτρύπανο εκεί, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει αποτέλεσμα. Με βάση τις σεισμικές έρευνες που έχουν στη διάθεση τους, υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η κίνηση με το «Φατίχ», ικανοποιεί και αυτό που έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν: Η Τουρκία διενεργεί γεωτρήσεις εν μέσω πανδημίας. Ο μεγαλομανία του Τούρκου Προέδρου δεν έχει όρια.
Τα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης παραμένουν ανοικτά για την Τουρκία. Η Άγκυρα, σε σχέση με την Λιβύη, έχει και πρόσφατα αποστείλει ακόμη μια φρεγάτα στην περιοχή ενώ ενισχύει με κάθε τρόπο το καθεστώς Σαρατζ, το οποίο χάνει συνεχώς έδαφος. Είναι σαφές πως η κατοχική δύναμη δεν θέλει να χάσει κανένα από τα δυο αυτά μέτωπα και επιστρατεύει δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει σταθερός στους σχεδιασμούς του και σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, κινείται προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους, σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα κράτη είναι επικεντρωμένα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Εάν, κατά αυτή την περίοδο, επιβληθούν από τουρκικής πλευράς νέα τετελεσμένα, στην Άγκυρα θεωρούν πως θα εδραιωθούν και θα τα διαχειριστεί η Άγκυρα μετά που θα ξεπερασθεί η πανδημία. Ενδεχομένως σύροντας Αθήνα και Λευκωσία σε μια διαπραγμάτευση στη βάση των νέων τετελεσμένων.
Είναι σαφές πως ακόμη και τώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να μην προτάσσει τον κορωνοϊό στην ατζέντα του. Προτιμά να γεμίζει αεροπλάνα με προστατευτικές μάσκες και να τις στέλνει σε άλλες χώρες ως δώρο από την Τουρκία, την ώρα κατά την οποία στη χώρα του οι πολίτες δεν βρίσκουν στην αγορά!
ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΤΑΓΙΠ
Η τουρκική οικονομία έχει εισέλθει σε μια βαθιά ύφεση, η λίρα κατρακυλά και ο Ερντογάν βρήκε ποιος φταίει για όλα αυτά. Όχι βέβαια ο ίδιος και ο αλαζονικός τρόπος που κυβερνά την χώρα του. Βρήκε ποιον να στοχοποιήσει αυτή τη φορά: Τον κορωνοϊό. Ο Τούρκος Πρόεδρος αρέσκεται να φορτώνει σε τρίτους, εξωτερικούς παράγοντες, τα αρνητικά αποτελέσματα της οικονομίας. Στο παρελθόν είχε αποδώσει την ευθύνη για την οικονομική κρίση στους Αμερικανούς. Είναι ξεκάθαρο πως ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αν και τούτο φαντάζει σχεδόν αδύνατο. Θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν να το καταφέρει.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση, που άρχισε πριν τον κορωνοϊό, μαστίζει τη χώρα, η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβαίνει και φθάνει στο επίπεδο που είχε βρεθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του της 15ης Ιουλίου 2016.
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Ε.Ε.
Η διαχείριση για τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα, μπορεί να αποτελέσει και επένδυση για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, που μετά την αναβολή τους, θα διενεργηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως αυτός που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση, ως «αντιπρόεδρος» και «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος.
Ο Οζερσάι φαινόταν πριν την πανδημία –αν και αρχικά στηριζόταν από την Τουρκία– ότι ήταν ο μεγάλος χαμένος της κούρσας των «προεδρικών», οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα διενεργούνταν εντός Απριλίου. Χαμένος φαίνεται σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις να είναι ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Παρόλο που αρχικά έκανε παρεμβάσεις και επιδίωξε ρόλο στη διαχείριση, φαίνεται πως η ψευδοκυβέρνηση δεν του επέτρεψε τούτο. Τον πιέζουν να παραμείνει στις… αρμοδιότητες του και τον έχουν εν πολλοίς αφήσει εκτός της διαχείρισης.
Σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας στα κατεχόμενα γίνεται με πολλές δυσκολίες λόγω έλλειψης υποδομών. Σε εκείνο που επενδύουν στο ψευδοκράτος είναι η οικονομική βοήθεια από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. ενημέρωσε την Κυπριακή Δημοκρατία πως θα παραχωρήσει ιατρικό εξοπλισμό (προστατευτικές μάσκες και τεστ) προς τους Τουρκοκύπριους ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.                το ειδαμε      https://www.pronews.gr/opinion-makers/868094_afinei-ton-koronoio-na-epitithetai-stoys-polites-toy-kai-ylopoiei-toys                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: