- Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα
Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την κατάσταση. Η Γερμανία αρνείται να συνεργαστεί για την έκδοση ευρω-ομολόγου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων. Η Ιταλία διαμαρτύρεται ότι δεν βλέπει την Ευρώπη δίπλα της. Ο ρόλος των εθνικών κρατών ενισχύεται και οι υπερεθνικοί θεσμοί αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί.
Τα δύο υποψήφια μέλη είναι προφανές ότι δεν πληρούν τα κριτήρια. Η Αλβανία συνταράσσεται -προ ιού, αλλά το πρόβλημα θα επανέλθει- από διαδηλώσεις και από κατηγορίες κατά της κυβερνήσεως Ράμα για αυταρχισμό. Οι Τσάμηδες, απόγονοι των συνεργατών των ναζί επί Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν θέσεις «κλειδιά» στην πολιτική και τη διοίκηση. Η Ελληνική Εθνική Κοινότητα διαμαρτύρεται για την καταπάτηση των εθνικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών της.
Η ΣΦΕΒΑ (Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνος) με πρόσφατη ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τα εξής:
«Δυστυχώς, η προϊστορία των παραχωρήσεων προς τη γειτονική μας χώρα, από την άρση του εμπολέμου το 1987, την είσοδο της Αλβανίας στη ΔΑΣΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς τη δεκαετία του 1990, μέχρι την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2009, αποδεικνύει μία πικρή αλήθεια. Ότι η Αλβανία, δίνοντας κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, έπαιρνε το μέγιστο των διεκδικήσεών της από τη χώρα μας, χωρίς να τηρεί στην ουσία καμία από τις δεσμεύσεις της».
Ούτε τα Σκόπια έχουν κατορθώσει να εγκαθιδρύσουν έναν ομαλό δημοκρατικό βίο. Άλλωστε, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της χώρας είναι η εθνικιστική αφύπνιση της αλβανικής κοινότητας, δηλαδή του 25% των πολιτών. Αυτή η χώρα των 2.200.000 κατοίκων με το εκρηκτικό πολυεθνικό μωσαϊκό της δεν έχει θέση στην Ευρ. Ένωση. Όσο δε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την παραβιάζει ποικιλοτρόπως. ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου