Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (22)


www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (22)




ΚΟΜΠΟΚΗΣ:  «Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΩ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ» (23-8-2012).


ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ



Στις 14/8/1974 στην «ΜΑΧΗΝ», στο ιστορικό αφήγημα του «ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΝ», ο Νίκος Σαμψών γράφει και τούτα:-

Α. Στόχος των Στρατιωτικών του Ελληνικού Πενταγώνου ήταν ¨Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ¨ και όχι η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του.  Ενώ όλα (;) έχουν ¨αποκαλυφθεί...¨ για το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, κάποια ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ έχει αφεθεί βαθιά χωμένη σε ¨κάποιο Απόρρητο Έγγραφο¨ του ¨Φακέλου της Προδοσίας της Κύπρου¨.


  • ΚΟΜΠΟΚΗΣ Κωνσταντίνος, συνταγματάρχης των ΛΟΚ εν αποστρατεία.  Στις 8 Ιουλίου του 1986 ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων (για τον ¨Φάκελο της Κύπρου¨) δηλώνει ενόρκως: 

¨Είχα ρητή εντολή του Ταξιάρχου Δημήτρη Ιωαννίδη να ανατρέψω τον Μακάριο.  Όχι να τον σκοτώσω.  Σχεδίασα την επίθεση εκείνο το πρωί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διαφύγη ο Μακάριος αφήνοντας το πίσω μέρος δυτικώς και προς το ποτάμι του Προεδρικού Μεγάρου ελεύθερο...¨

Και συνεχίζει ο έμπειρος ΛΟΚατζής και καλός γνώστης της περιοχής του Προεδρικού Μεγάρου και του γύρω χώρου στη Λευκωσία.

¨Και αυτό γιατί μετά τη σύσκεψη στην Αθήνα στις 2 Ιουλίου στο Πεντάγωνο με κάλεσε προσωπικά σε άλλο γραφείο ο Ταξίαρχος Δημήτρης Ιωαννίδης και μου είπε να διευκολύνω τον Μακάριο να φύγει...¨.

Εκτός του ¨ανοίγματος προς Δυτικά¨ του Προεδρικού Μεγάρου – δηλαδή κύκλωσε το Προεδρικό με τις Δυνάμεις του σε σχήμα πετάλου – ο Κομπόκης με ¨κάποιο σύνδεσμο του¨ ειδοποίησε τον Πρόεδρο Μακάριο. Ο Διοικητής των ΛΟΚ Κωνσταντίνος Κομπόκης που ήταν βασιλόφρονας είχε στενόν δεσμό με τον προσωπικό Υπασπιστή του Βασιλέα Κωνσταντίνου, Μιχάλη Αρναούτη, είχε παντρευτεί την Κυρίαν επί των Τιμών της Βασίλισσας Άννας – Μαρίας, συμμαθήτρια και στενή φίλης της από τη Δανία, και τους είχε στεφανώσει ο Αρναούτης.  Ο Μακάριος όπως είναι γνωστό ήταν φανατικός Βασιλόφρονας και υποστηρικτής του Βασιλέα Κωνσταντίνου.

Όταν ετέθη το ερώτημα:  ¨Τι γίνεται εάν δεν προλάβει να διαφύγει;¨ η απάντηση του Ιωαννίδη ήταν:  ¨Να τον συλλάβετε και να τον θέσετε υπό αυστηρό περιορισμό...¨

Πάντως για τη διαφυγή του Προέδρου Μακαρίου από τον κλοιό των ΛΟΚατζήδων του Κομπόκη παρουσιάζει περίεργα κενά – όπως ισχυρίζονται έμπειροι στρατιωτικοί και συμμαθητές του Κομπόκη που γνωρίζουν τις ικανότητες του – λένε:

¨Αδύνατον.  Με κανένα τρόπο δεν απέτυχε ο Κωνσταντίνος Κομπόκης. Απλούστατα ακολούθησε τις αυστηρές διαταγές του Δημήτρη Ιωαννίδη και του άφησε το ΠΕΤΑΛΟ στο Προεδρικό για να διαφύγει...¨.

Και ο έμπειρος Αντισυνταγματάρχης (τότε) των ΛΟΚ ομολογεί ενόρκως ¨Είχα διαταγή να διευκολύνω τη φυγή του Μακαρίου.  Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης μου έδωσε την εντολή αυτή... ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

χαραμπος καραγάννης είπε...

ΑΥΤΑ ΕΝΑΙ ΓΙΑ ΑΦΕΛΕΙΣ .ΠΟΙΟΣ ΥΠΟ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΟΝΟΥ .