Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αρχίζουν τη συνεργασία τους με καμουφλάζ!


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Οι πολιτικοί οφείλουν, επιτέλους, να είναι ειλικρινείς και να λένε προς τους πολίτες την αλήθεια. Οι γνωστές πρακτικές τους, να παραπλανούν τους πολίτες ή να τους χαϊδεύουν τ’ αφτιά, προς άγραν ψήφων ή για να συμπήσσουν παρά φύσιν συνεργασίες, έχουν εκμετρήσει το αμαρτωλό ζην. Οι πολίτες απαιτούν, πια, από τους πολιτικούς σταράτες και ξεκάθαρες κουβέντες.
Όχι μασημένα, «πογυριστά» λόγια και γλυκανάλατες εξαπατήσεις επειδή οι πολιτικοί αλληθωρίζουν και προς άλλες κατευθύνσεις. Μελετήσαμε το «Περίγραμμα Προγραμματικών Θέσεων για το Κυπριακό» ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Δεν θα ασχοληθούμε προς το παρόν με την κατά κράτος υποχώρηση του ΔΗΣΥ από γνωστές θέσεις Αναστασιάδη, για να ικανοποιήσει τη… νύφη, το ΔΗΚΟ και τον Καρογιάν. Θα επιμείνουμε στα «χαρακτηριστικά στοιχεία της μορφής λύσης», που τα δύο κόμματα θα προτείνουν προς τους πολίτες, με την αξίωση να τους υποστηρίξουν.

Όλως περιέργως αλλ’ όχι ανεξήγητα, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενα, απάλειψαν, ως διά… μαγείας, την αναφορά σε αναζήτηση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όχι διότι τα δύο κόμματα τάσσονται εναντίον -αντίθετα!- αλλ’ επειδή θέλουν να κάνουν τα γλυκά ματάκια στον Συλλούρη. Αφού το ΕΥΡΩΚΟ είναι εναντίον της ΔΔΟ, διέγραψαν κάθε ονομαστική αναφορά στη διζωνική, για να μη χρειαστεί να καταφύγουν σε… αστερίσκο. Αλλά, τι; Στην παράγραφο 6 γίνεται λόγος για τη «μορφή της λύσης που έχουμε αποδεχτεί ως ιστορικό και οδυνηρό συμβιβασμό».
Και ποια είναι αυτή η πονηρά αποκρυπτόμενη λύση; Μα, φυσικά και ακριβώς η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία! Αυτός είναι ο «ιστορικός και οδυνηρός συμβιβασμός». Ποιον προσπαθούν, λοιπόν, ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ να περιπαίξουν τόσο χοντρά; Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται; Σε κάφρους ή σε ανθρώπους της Γης του Πυρός; Για να φέρουν και τον Συλλούρη μέσα στην κοινοπραξία τους, παραγράφουν την ονομαστική αναφορά στην ΔΔΟ αλλά γι’ αυτήν θα εργαστούν, αφού αποδέχτηκαν τον «ιστορικό και οδυνηρό συμβιβασμό».
Πώς να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά των δύο κομμάτων; Αφόρητα προκλητική προς τη νοημοσύνη των πολιτών. Γιατί δεν βγαίνουν ντόμπρα και έντιμα και να πουν στους πολίτες: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν θέλουμε λύση ευρωπαϊκή, γι’ αυτό επιμένουμε στη διζωνική»; Αντ’ αυτής της έντιμης συμπεριφοράς, κρύβονται πίσω από λέξεις, όπως τον αλουπό του γνωστού λαϊκού μύθου.
Με μυθοπλασίες και μεταλλάξεις θέσεων δεν ασκείται υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική, που οφείλει να στοχεύει στην επιβίωση του τόπου και του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν νομίζουμε να ξεχνούν ότι η διζωνική είναι τουρκογενής. Διερωτώμεθα: Με τους όρους, που τα δύο κόμματα θέτουν για τις συνομιλίες και τη λύση, σε τι διαφέρουν από τον Γ. Λιλλήκα, που εισηγείται διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση;
Υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο: ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ λένε τι δεν δέχονται και πώς αντιλαμβάνονται τη λύση. Δεν εξηγούν, όμως, το πιο σημαντικό: Με ποιον τρόπο, ποια μέσα, ποιες συμμαχίες, ποιες δυνατότητες, η γονατισμένη, διαλυμένη και ανίσχυρη, οικονομικά και άλλως πως, Κύπρος, θα δημιουργήσει στην Τουρκία «υψηλό πολιτικό κόστος», θα την εξαναγκάσει να αρχίσει συνομιλίες από το μηδέν ενώ ήδη ενθυλάκωσε από πέντε Προέδρους σχεδόν τα πάντα και θα πείσει την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία… ότι εμείς έχουμε δίκαιο και η Άγκυρα άδικο;
Προφανώς, εκεί στον ΔΗΣΥ και στο ΔΗΚΟ ονειρεύονται βαθιά, δεν έχουν ιδέα από διεθνείς και ειδικά τις διακρατικές σχέσεις και παραγνωρίζουν πλήρως την ισχύ και τα τρομακτικά, διαπλεκόμενα συμφέροντα διαφόρων δρώντων στο πρόβλημά μας. Έτσι θα… λύσουν το Κυπριακό; Έτσι θα κυβερνήσουν;                                                                                                                                ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: