Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (28).


www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (28).

Η ΕΛΛΑΔΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ) ΖΗΤΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΙΣΒΟΛΗ. (30-8-2012).




ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ




Γράφει ο Νίκος Σαμψών στις 14/9/1994:-

Μετά την ¨ ιστορική ...¨ ΟΜΙΛΙΑ του Μακαρίου, τον λόγο πήρε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Διεθνή οργανισμό Πρέσβης Κωνσταντίνος Παναγιωτάκος, ο οποίος μπαίνοντας στην ουσία του υπό συζήτησι προβλήματος, έκανε μια αντικειμενική ιστορική αναδρομή και ανάλυση των βαθύτερων αιτίων που οδήγησαν στο Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, αρχίζοντας με την παροιμία ¨Παληές αμαρτίες ρίχνουν μακρές σκιές...¨

Ο Παναγιωτάκος επεσήμανε τα κυριώτερα σκοτεινά σημεία και σφάλματα της Πολιτείας του Μακαρίου κατά τα τελευταία 20 χρόνια (μέχρι το 1974) με σεβασμό και απόλυτο στην ιστορική αλήθεια και χωρίς να υπερβεί ούτε κατά καιραία χαρακτηρισμούς, που – κατά καιρούς – του είχαν δώσει Έλληνες πολιτικοί...  Την ομιλία – απάντηση, κανείς δεν την είχε αμφισβητήσει.

Στην ιστορική – για την Κύπρο και την Ελλάδα – συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 19ης Ιουλίου 1974, μίλησαν οι κυριώτεροι Αντιπρόσωποι Κρατών.  Η συνεδρίαση έκλεισε με απαντήσεις και ανταπαντήσεις των Αντιπροσώπων της Σοβιετικής Ένωσης, της Τουρκίας και της Κύπρου, χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όμως.  Το χαρακτηριστικό – κοινό – σημείο ήταν:  ¨Όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές, Αντιπρόσωποι, - ακόμα και ο Σοβιετικός – απέφυγαν να ακολουθήσουν το ΜΑΚΑΡΙΑΚΟ χαρακτηρισμό του Πραξικοπήματος σαν ΕΙΣΒΟΛΗ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, Σάββατο 20 Ιουλίου 1974.  Η συνεδρίαση, του Συμβουλίου Ασφαλείας αρχίζει στις 4 το απόγευμα, ώρα των ΗΠΑ.  Είχε προγραμματιστεί, αρχικά, για τις 11 το πρωί...

Η Τουρκική αρμάδα εισβολής, είχε αποπλεύσει από τις Τουρκικές ακτές γύρω στις 6 το πρωί, ώρα Ελλάδας, με κατεύθυνση την Κύπρο.  Και είχε ήδη εξαπολύσει – υπό την ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ παρουσία του Αγγλικού Πολεμικού Πλοίου ¨ΕΡΜΗΣ¨ - τις πρώτες αποβατικές της επιχειρήσεις, τη στιγμή που η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήρχιζε μετά από επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας Παναγιωτάκου προς τον Γενικό Γραμματέα για ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ σύγκλησή του.

Και εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ο σκοτεινός και βρώμικος ρόλος της Αγγλίας, στην Τουρκική εισβολή, στην Επιχείρηση ¨Αττίλας¨, την οποίαν αρκετές ημέρες πριν εκδηλωθεί γνώριζε πολύ καλά και ενθάρρυνε η Αγγλική κυβέρνηση – που έδωσε άλλωστε και τη σιωπηρή συγκατάθεση της στον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ δύο ημέρες πριν, κατά την επίσκεψη – αστραπή του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Λονδίνο – το παρακάτω γεγονός.

¨Τρείς περίπου ώρες πριν από την απόβαση, η τηλεοπτική εκπομπή του ¨Μπί – Μπί – Σί¨ ανήγγειλε την έναρξη της, προβάλλοντας σκηνές των αποβατικών επιχειρήσεων, που προφανώς είχαν ληφθεί προ ημερών στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια αποβατικών ασκήσεων που διεξάγοντο καθημερινώς.

Η Τουρκική απόβασις ¨Αττίλας¨...
Αναγγέλεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Πρώτος μίλησε ο Γενικός Γραμματέας  του ΟΗΕ, Κούρτ Βάλτχαϊμ, ο οποίος σε μια ατμόσφαιρα νεκρικής σιγής, διάβασε ένα λεπτομερή απολογισμό της αρχικής φάσης της τουρκικής εισβολής, με την προσέγγιση αποβατικών πλοίων στην περιοχή της Κερύνειας και την ρίψη Αλεξιπτωτιστών στον Τουρκοκυπριακό θύλακα της Λευκωσίας.

Συνεχίζοντας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε:  ¨Κατά τις 8.45 το πρωί Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και το διεθνές αεροδρόμιο της Κυπριακής πρωτεύουσας, ενώ διακοινοτικές συγκρούσεις άρχισαν να εκδηλώνονται στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.  Η Ειρηνευτική Δύναμις – η Ουνφικύπ – στάθηκε ανήμπορη, να διαχωρίσει τους αντιμαχομένους και είχε αρκετούς τραυματίες η ίδια.  Το απόγευμα, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στην περιοχή της Πάφου και συνεχίστηκαν σε διαρκώς αυξανόμενη έκταση και ένταση.

Όταν ο Γενικός Γραμματέας περάτωσε την εξιστόρηση των δραματικών εξελίξεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπέβαλε για ψηφοφορία το κείμενο σχεδίου αποφάσεως, όπως είχε τελικά διαμορφωθεί μετά από ατέρμονες, ολονύκτιες διαβουλεύσεις και συζητήσεις των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ήταν η ευνοϊκότερη και ορθώτερη και δικαιότερη απόφαση, που έχει πάρει ο ΟΗΕ.  Και φυσικά το κυριότερο εφόδιο που είχε στα χέρια του ο Υπουργός των Εξωτερικών της πρώτης μεταδικτατορικής κυβέρνησης, Γεώργιος Μαύρος, πηγαίνοντας στη Γενεύη, όπου συνήλθε η Τριμερής Διάσκεψη για την διευθέτηση της Κυπριακής κρίσης.

Και πράγματι, στη Κοινή δήλωση που έκλεισε τη πρώτη φάση των συνομιλιών (25-30 Ιουλίου 1974), γίνεται αποκλειστική και συνεχής παραπομπή στην απόφαση 353.  Η ιστορική αυτή απόφασις (Σ/11350) που πήρε τον αριθμό 353, πρέπει να σημειωθεί ότι ψηφίστηκε ομόφωνα.

Σε αυτή την απόφαση, δεν υπάρχει ονομαστική μνεία ή καταδίκη της Ελλάδας ως ¨ΕΙΣΒΟΛΕΩΣ¨, ζητείται δε η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων στην Κύπρο και όχι μόνον των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως ΑΞΙΟΥΣΕ ο Μακάριος στην από 2α Ιουλίου 1974 Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

Επειδή δε η ψήφιση της έγινε μετά την έναρξη της Τουρκικής εισβολής, η αναφορά της παραγράφου 3 του διατακτικού της στον ¨άμεσο τερματισμό ξένης στρατιωτικής επεμβάσεως¨ αφορούσε σαφώς κατά κύριο λόγο την Τουρκία                                                                                                  . ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: