Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των Τούρκων για μία Ελληνική ξέρα;;


E-mail Εκτύπωση
Αυτές τις ημέρες, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν στο ακριτικό άκρο του βορειοανατολικού Αιγαίου μας «διεκδικώντας» μία μικρή ξέρα -τα Ζούραφα- που μόλις και μετά βίας καλύπτει έκταση ενός περίπου στρέμματος και αμφισβητούν ευθέως την Ελληνικότητα της. Την ευκαιρία βρήκε με  ένα ατύχημα ανατροπής σκάφους που ψάρευε στην περιοχή. Ωστόσο είναι να απορεί κανείς, γιατί τόση μεγάλη η σπουδή της γειτονικής χώρας για κάτι από εδαφικής άποψεως τόσο ασήμαντου;; Ας δούμε όμως πιο κάτω..
20120918-1710
Για τα Ζουράφα -κοινώς Λαδόξερα- της Σαμοθράκης, ο λόγιος Νικόλαος Φαρδύς (1853-1901), έγραφε: «Σε καιρό γαλήνης διακρίνεται και από κάποια υγρή, ελαιώδη ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων , που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου»
Στην Λαδόξερα υπήρχε και λειτουργούσε Φάρος που όμως από τις τρικυμίες και το χαμηλό ύψος του εδάφους της ξέρας, είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές. Σήμερα από ελληνικής πλευράς ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του Φάρου στη Λαδόξερα, που είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Φαροφύλακες" ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι εργασίες ανακατασκευής του Φάρου στη Λαδόξερα (Ζουράφα) της Σαμοθράκης που καταστράφηκε μετά από έντονο κυματισμό τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι εργασίες γίνονται υπό την διακριτική παρακολούθηση ακταιωρού της τουρκικής Ακτοφυλακής και σκαφών του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν και προστατεύουν το συνεργείο.
Οι Τούρκοι όπως και σε άλλες ακριτικές περιοχές του Αιγαίου μας, έτσι και στην Λαδόξερα, προκαλούν και αποδεικνύεται πως «ψάχνονται» για ένα επεισόδιο. Όμως γιατί να επιδεικνύουν τέτοια σπουδή και ενδιαφέρον για μία περιορισμένης έκτασης επιβεβαιωμένη Ελληνική ξέρα;
Η απάντηση βρίσκεται σε κείμενο του Πανεπιστημίου Αιγαίου που επικεντρώνει σε δύο σημαντικές περιπτώσεις: Πρώτον: Η Ζουράφα, κοινότερα Λαδόξερα, είναι το Βορειανατολικότερο αναδυόμενο στην ανοιχτή θάλασσα , νησαίο Ελληνικό έδαφος υπόλειμμα μεγάλου εδάφους. Οριοθετεί δηλαδή το Ελληνικό βορειοανατολικό Αιγαίο και .. Δεύτερο, όπως θα διαβάσουμε στη συνέχεια.. Για πρώτη φορά το έτος 1874, διαπιστώθηκε εκεί η ύπαρξη πετρελαίου, του οποίου μάλιστα η πηγή ευρίσκετο ακριβώς επί της Ζουράφας!!!
HellasOnTheWeb.Org                                                                                                       ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: