Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

«Δεν θα υποκύψουμε στις τουρκικές προκλήσεις»


Θα εκτιμηθεί σύντομα η σημασία του φυσικού αερίου, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης
Ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην επιτρέψει τη δημιουργία του τερματικού στο Βασιλικό

Πολύ σύντομα θα εκτιμήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει το θέμα ανεύρεσης φυσικού αερίου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, είπε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην ΑΟΖ της και για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου έχει τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Σταύρου Μαλά, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σε συνάντηση που είχαν, του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην επιτρέψει τη δημιουργία του τερματικού στο Βασιλικό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κινηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε στην ανεύρεση φυσικού αερίου έχοντας, ταυτόχρονα, μαζί μας τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.
»Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ίσως να μην εκτιμούμε σήμερα τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του επιτεύγματος, διότι, δυστυχώς, και γύρω από αυτό το ζήτημα υπάρχει πολλή παραφιλολογία, όμως, πιστεύω πως πολύ σύντομα θα εκτιμήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός αυτό και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.
«Σε πολιτικό επίπεδο, διότι έχουμε εξασφαλίσει μια πρωτοφανή διεθνή στήριξη για τη βασική θέση της Κύπρου, ότι είναι κυριαρχικό της δικαίωμα να προχωρήσει στις έρευνες αυτές και διότι δημιουργούνται καινούργια πολιτικά και στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή και σε οικονομικό επίπεδο, διότι διανοίγονται τεράστιες προοπτικές για την κυπριακή οικονομία, οι οποίες δεν είναι απόμακρες. Έχουμε πει ξανά ότι, για παράδειγμα, τον επόμενο χρόνο αναμένεται η κυπριακή κυβέρνηση, με την υπογραφή των νέων συμβολαίων για την παραχώρηση των νέων οικοπέδων, να εισπράξει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που θα είναι το μπόνους για την υπογραφή των συμβολαίων. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για τις προοπτικές που δημιουργούνται», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.
Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας
«Αν, τώρα, η Τουρκία θέλει να συνεχίσει να απειλεί και να προβαίνει σε λεονταρισμούς, αυτή είναι μια πολιτική και στρατηγική που έχει δοκιμαστεί και κατά την έναρξη των γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η πολιτική δεν έχει αποδώσει και δεν έχει να προσφέρει τίποτε, ούτε στην Κύπρο και στο λαό μας, ούτε και στην ευρύτερη περιοχή. Το μόνο που προσφέρει είναι ένταση και πρόσθετους κινδύνους, και τέτοιου είδους προσεγγίσεις πρέπει να εγκαταλειφθούν, διότι, ακριβώς, καταδικάζονται και απ' όλη τη διεθνή κοινότητα. Εμείς έχουμε πει πολλές φορές ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει ως ένα ακόμα κίνητρο για μια σωστή λύση του Κυπριακού, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κίνητρο για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, και μπορεί αυτό το δεδομένο να λειτουργήσει όχι μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού, αλλά και προς όφελος όλων των λαών της περιοχής», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.
Η αξιοποίηση προς όφελος και των δύο κοινοτήτων
Η ΚΥΠΡΟΣ δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όσον αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Ερωτηθείς -μετά το πέρας της Συνόδου του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ με θέμα τις προεδρικές εκλογές- για τη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και αν ήταν κομιστής απειλών ο κ. Ντάνουερ, όταν του είπε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην επιτρέψει τη δημιουργία του τερματικού στο Βασιλικό, ο κ. Μαλάς είπε ότι του εξέφρασε μία εκτίμηση ο κ. Ντάουνερ, στην οποία απάντησε «με καθαρό λόγο, ότι η Κύπρος δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όσον αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα πίσω στην Τουρκία, ότι αυτές οι απειλές διαταράσσουν την ειρήνη και σίγουρα η αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Καταλαβαίνω φυσικά την ανησυχία της Τουρκίας από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, γιατί η Κύπρος θα μετατραπεί σε μία οικονομική δύναμη, η οποία θα θωρακιστεί και στρατηγικά και οικονομικά και πολιτικά, και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας», συμπλήρωσε.
«Δεν τίθεται θέμα ευρώ»
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με πιθανή έξοδο από το ευρώ, ο κ. Μαλάς είπε ότι «τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Έχουμε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα διαπραγματευτούμε τα δημοσιονομικά μας προβλήματα εντός ΕΕ και εντός της ευρωζώνης. Αντιλαμβάνομαι τους ευρύτερους προβληματισμούς, αλλά αυτό το οποίο προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα της οικονομίας μας, παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης και παραμένοντας εντός της ΕΕ», πρόσθεσε. Σε παρατήρηση ότι, αν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα, αυτό δεν είναι ένα σενάριο το οποίο βρίσκεται στο μυαλό του Σταύρου Μαλά ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μαλάς είπε ότι «δεν τίθεται θέμα αποχώρησής μας από το ευρώ και από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».                                                                                                        ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: