Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιοι εμποδίζουν και δυναμιτίζουν πάταξη της φοροδιαφυγής;


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Κατάντησε ένα αηδές γιαλέλι. Κάθε τόσο, τα κόμματα θυμούνται την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Επιδίδονται σε κωμικούς φιλιππικούς και προβάλλονται ως οι Ηρακλείς των φορολογουμένων, που με συνέπεια εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Προχθές, στην Επιτροπή Οικονομικών, έγινε ξανά συζήτηση για τη φορολογία και για την αναγκαιότητα ή μη της δημοσιοποίησης στοιχείων όσων δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές ευθύνες τους. Εκπρόσωποι κομμάτων επιδόθηκαν στο γνωστό και εύκολο άθλημα της έκκλησης προς τις αρμόδιες Αρχές να εφαρμόσουν τις σχετικές νομοθεσίες για να πατάξουν τη φορολογία.

Πόσες δεκαετίες ακούμε τον ίδιο κακόηχο σκοπό; Πόσες δεκάδες φορές η Βουλή και τα κόμματα ασχολήθηκαν με τη γάγγραινα της φοροδιαφυγής; Είναι να απορεί κάθε νομοταγής πολίτης: Γιατί το κράτος δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή; Γιατί δεν εισπράττει το λαβείν του, που σήμερα φτάνει τα 300 και πλέον εκατομμύρια; Εύλογες οι απορίες και εύκολες οι απαντήσεις.
Πρώτα απ΄ όλα επειδή κόμματα δεν επιθυμούν πάταξη της φοροδιαφυγής. Τρέμουν το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, επειδή θα στραφεί πρώτα προς στελέχη και αξιωματούχους τους. Έτσι το ΤΕΠ αφήνεται ουσιαστικά άοπλο και αβοήθητο για χρόνια. Το αποψίλωσαν από 80 υπαλλήλους, χωρίς να τους αναπληρώσουν. Τι απαντούν το Υπουργείο Οικονομικών και η Βουλή που ολολύζει φαρισαϊκά;
Το ΤΕΠ έπρεπε να έχει την καλύτερη τεχνολογική υποδομή, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κράτους. Γιατί δεν την έχει; Ποιες εξηγήσεις δίνουν το Υπουργείο Οικονομικών και η Βουλή, που το καλεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία; Επειδή δεν ανεχόμαστε να μας περιπαίζουν, ιδού: Τον Νοέμβρη του 2005, η Βουλή κλήθηκε να εγκρίνει κυβ. νομοσχέδιο, που θα υποχρέωνε όσους έχουν κύκλο εργασιών 25.000 λιρών, να τηρούν υποχρεωτικά λογιστικά βιβλία. Ήταν μια σοβαρή προσπάθεια, που θα ενίσχυε τους μηχανισμούς του ΤΕΠ, ώστε να ελεγχθούν τα πραγματικά εισοδήματα αυτοεργοδοτουμένων.
Η κουτοπόνηρη Βουλή τι έκανε; Αύξησε το ποσό στις 40.000 λίρες και, φυσικά, όλοι οι αυτοεργοδοτούμενοι δήλωναν εισοδήματα κάτω του πιο πάνω ποσού. Τον Δεκέμβρη του 2007, η Βουλή, με πλειοψηφία ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων, αποφάσισε διαγραφή τόκων για φορολογικές οφειλές μέχρι την 31/12/2002, αν το υπόχρεο πρόσωπο κανόνιζε τα φορολογικά χρέη του σε διάστημα έξι μηνών.
Επρόκειτο για εξόφθαλμα αντισυνταγματική απόφαση, που προκάλεσε την οργή των πολιτών, επειδή, αντί να εμπεδώνει φορολογική συνείδηση, τσιμέντωνε τη φορολογική ανισότητα. Ο μ. Τάσσος ανέπεμψε τον νόμο και 13 δικαστές του Ανωτάτου αποφάνθηκαν ότι ήταν αντισυνταγματικός, αφού προκαλούσε βάναυσα τους νομοταγείς πολίτες. Η… σοφή Βουλή και τα κόμματα αγνόησαν την παρανομία. Πέρσι, η Κυβέρνηση κατέθεσε τρία νομοσχέδια για πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολόγηση όσων κατέχουν. Η Βουλή δεν τα ενέκρινε. Γιατί; Τώρα συζητούν αν πρέπει να δημοσιοποιούνται ονόματα όσων φοροδιαφεύγουν, αλλά σκοντάφτουν στα περιώνυμα προσωπικά δεδομένα…
Χθες έγινε ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα. Με πρόταση νόμου του αν. προέδρου του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου, θα καταστεί υποχρεωτική η φορολογική δήλωση από όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Αναμένουμε τα επόμενα βήματα, που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από χρόνια. Τώρα είναι κάπως αργά, αφού ήδη ακούγεται ο θόρυβος από τους βηματισμούς της Τρόικας, που θα μας επιβάλει, για να μας εξευτελίσει, όσα οι ηγέτες μας όφειλαν καθηκόντως να πράξουν αλλά δεν έπραξαν. Τα εγκλήματα διαπράχθηκαν εκ των έσω, γι’ αυτό ας μην αναζητούνται ξένοι αποδιοπομπαίοι τράγοι.                                                                                    ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: