Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Αρνητικός ο Ερογλου στις προτάσεις Χριστόφια

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πακέτο προτάσεων από τρεις άξονες, που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος Χριστόφιας στις 15 Ιουλίου, για προώθηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, για διασύνδεση του περιουσιακού με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και το θέμα των εποίκων, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι από την ημέρα που άρχισαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για διασύνδεση του περιουσιακού με άλλα κεφάλαια και χαρακτήρισε λανθασμένη την προσπάθεια.
«Από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κάθε κεφάλαιο πρέπει να τυγχάνει ξεχωριστής διαπραγμάτευσης», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι υποβάλλει νέες προτάσεις, δημοσιοποιώντας προηγούμενες προσεγγίσεις της. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει υποβάλει τίποτε καινούργιο στα θέματα της Αμμοχώστου και της Διεθνούς Διάσκεψης και παράλληλα προωθεί προσεγγίσεις τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη, επειδή, όπως υποστήριξε, η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε και πρακτική.
Η Αγκυρα προωθεί διεθνή διάσκεψη των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ενώ η πρόταση Χριστόφια προνοεί διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, των δύο κοινοτήτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του προβλήματος, όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων και οι εγγυήσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: