Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Το Κυπριακό σε συνάντηση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.


http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/286134

| Εκτύπωση | 14/07/2010 |

Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία τέθηκε και το Κυπριακό. Στη συνάντηση μετέχουν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάθριν Άστον.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών εφημερίδων, στη συνάντηση επρόκειτο να τεθούν προς συζήτηση η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η άρση των προξενικών θεωρήσεων καθώς και το Κυπριακό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Άστον είχε μεταβεί πρόσφατα στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, κατά τις οποίες συζητήθηκε το Κυπριακό. Αναμένετο ότι η κ. Άστον θα μεταφέρει στους Νταβούτογλου-Μπαγίς λεπτομέρειες από τις συναντήσεις αυτές και θα τους ζητήσει να καταθέσουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό.
Από πλευράς Κομισιόν, αναφέρθηκε ότι κύριος στόχος της συνάντησης είναι η επαναβεβαίωση της δέσμευσης της Ε.Ε. προς την Τουρκία και η εξέταση τρόπων ενίσχυσης της συνεργασίας Τουρκίας-Ε.Ε. στην περιοχή.
Σε δήλωσή της πριν από τη συνάντηση, η κ. Άστον είπε ότι «η Τουρκία ξεκίνησε πρόσφατα να καθίσταται πιο διεκδικητική στην εξωτερική της πολιτική».
Από πλευράς του, ο κ. Φούλε εξέφρασε την ελπίδα ότι περισσότερα κεφάλαια θα ανοίξουν φέτος», συμπληρώνοντας, ωστόσο, «αν η Τουρκία εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Βέβαια», πρόσθεσε, «κινητήρας της όλης διαδικασίας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία για να πραγματοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: