Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

17.11.2010: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ''ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ'' ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=419:17112010-----&catid=41:2010-01-11-15-04-37&Itemid=91

Στον απόηχο του συνεδρίου της 2ας Νοεμβρίου για την λαθρομετανάστευση στην Λάρνακα, ως προς τα θλιβερά επεισόδια που ακολούθησαν (με ευθύνη, σύμφωνα με το πόρισμα της Κυπριακής Αστυνομίας, των ''αντιρατσιστών'', ''προοδευτικών'' κτλ), ο επικοινωνιολόγος - συγγραφέας Γιάννης Κολοβός, κεντρικός εισηγητής στο συνέδριο, καταθέτει την δική του, κατά την άποψή μας τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη, απάντηση.
Με κατάπληξη πληροφορήθηκα από Κύπριους φίλους, ότι στο φύλλο της «Σημερινής» την 7η Νοεμβρίου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ (Κίνηση για ισότητα-στήριξη-αντιρατσισμό) Δώρος Πολυκάρπου με καθύβρισε, χαρακτηρίζοντάς με «γραφικό ρατσιστή». Δεν μπορώ ν' αντιληφθώ πώς μπορεί να είναι «γραφικός» κάποιος που έχει συγγράψει δεκάδες άρθρα και δύο βιβλία έκτασης εκατοντάδων σελίδων και με εκατοντάδες βιβλιογραφικές παραπομπές για το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Τις εύκολες κατηγορίες περί «ρατσισμού» τις αφήνω στην κρίση των αναγνωστών και προκαλώ τον κ. Πολυκάρπου να βρει έστω και μία «ρατσιστική» αναφορά σε βιβλίο μου ή σε άρθρο μου.
Αντιθέτως, είναι ο κ. Πολυκάρπου που πρέπει να εξηγήσει στους αναγνώστες γιατί διαπνέεται από Ελληνοφοβία και από ανθελληνικό ρατσισμό, καθώς δεν ανέχεται όσους Κύπριους επιθυμούν να διατηρήσουν την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα, τους υβρίζει και προσπαθεί να τους αφαιρέσει το δικαίωμα δημόσιας έκφρασης των απόψεών τους. Θα πρέπει, επίσης, να εξηγήσει το γιατί υποβαθμίζει αδικαιολόγητα το μέγεθος και τη σημασία ενός θέματος - αυτού της αυξανόμενης παράνομης μετανάστευσης - το οποίο δικαίως ανησυχεί και προβληματίζει χιλιάδες Κυπρίους.
Βεβαίως, το συκοφαντικό και δυσφημιστικό ξέσπασμα του κ. Πολυκάρπου δεν είναι δυσεξήγητο. Είναι η συνήθης πρακτική όλων εκείνων οι οποίοι, αδυνατώντας να επιχειρηματολογήσουν ή να παρουσιάσουν στοιχεία για τις απόψεις τους, καταφεύγουν στην προσπάθεια ηθικής μείωσης και, εν τέλει, εξαναγκασμού σε σιωπή όσων έχουν αντίθετες απόψεις.
Αποδεχόμενος προ μηνός την πρόσκληση του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης και του Προέδρου του, κ. Κρίνου Μακρίδη, να κάνω μία ομιλία στη Λάρνακα με θέμα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα από πλευράς εθνικής ασφάλειας, ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα συναντούσα τέτοιο πνεύμα σκοταδισμού στην Κύπρο, όπως αυτό εκφράστηκε από τον κ. Πολυκάρπου και τους ομοίους του. Το πνεύμα αυτό και η συνεπακόλουθη ιδεολογική τρομοκρατία καθρεφτίζονται ξεκάθαρα στα λόγια κάποιων από τους εισηγητές της ημερίδας του ΚΕΑ -ανθρώπων οι οποίοι έχουν μοχθήσει και αγωνιστεί για τα δίκαια της Κύπρου- με τα οποία προσπαθούσαν να αποτινάξουν από επάνω τους την πραγματικά αδιανόητη γι’ αυτούς «ρετσινιά» του «ρατσιστή» (δείτε «Σημερινή» 7/11/2010).
Το «έγκλημά» τους; Τάσσονται υπέρ της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και ζητούν από την Κυβέρνηση να διαμορφώσει μία επιλεκτική και περιοριστική μεταναστευτική πολιτική. Μία μεταναστευτική πολιτική σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η οποία θα καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση και θα ρυθμίζει το αν η Κύπρος χρειάζεται ή όχι μετανάστες, πόσοι θα είναι αυτοί, σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα απασχολούνται, για πόσο χρονικό διάστημα και από ποιες χώρες θα προέρχονται. Μία μεταναστευτική πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας και στις ιδιαιτερότητές της.
Και το ερώτημα είναι: Ποιοι είναι τελικά οι πραγματικά επικίνδυνοι για την κυπριακή κοινωνία; Εκείνοι που δημοκρατικά διοργανώνουν μία ημερίδα ανοιχτή στο κοινό (και στην οποία θα μπορούσε να παρευρεθεί ακόμα και ο κ. Πολυκάρπου και να εκφράσει την αντίθετη άποψη - αν μπορούσε βεβαίως να παραμείνει κόσμιος και να μην καθυβρίσει τους εισηγητές) και μία ειρηνική πορεία προγραμματισμένη από μηνών για την οποία είχαν γίνει όλες οι σχετικές ενημερώσεις προς τους αρμόδιους και είχαν ληφθεί οι σχετικές άδειες, ή εκείνοι που προσπαθούν μέσω των άναρθρων κραυγών, των ύβρεων και της απειλής βίας να «φιμώσουν» την άλλη άποψη και τελικά καθίστανται, σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας (δείτε «Σημερινή» 9/11/2010), υπεύθυνοι για την πρόκληση των σοβαρών επεισοδίων της περασμένης Παρασκευής;
Εκείνοι που θέλουν πραγματικά να καταπολεμήσουν το «ρατσισμό» και την «ξενοφοβία» των Κυπρίων θα το πετύχουν αν αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση και αν χαράξουν μία επιλεκτική και περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, και όχι με την προώθηση ευσεβών πόθων και πολυπολιτισμικών ουτοπιών, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς όπου και όπως και αν εφαρμόσθηκαν στη Δυτική Ευρώπη. Η χάραξη μίας σώφρονος μεταναστευτικής πολιτικής είναι δύσκολη, οι ύβρεις και τα φληναφήματα είναι εύκολα. Δεν πρέπει να προκαλεί λοιπόν εντύπωση το ότι ο κ. Πολυκάρπου καταφεύγει στα δεύτερα…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: