Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Υποκρίνεται η Ε. Ένωση

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/329504

| Εκτύπωση | 25/11/2010 | Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Πάσχει από υποκρισία η Ε.Ε., καθότι διαμαρτύρεται για την Παλαιστίνη, για παράδειγμα, και για τη Γεωργία, καθώς και για άλλες περιοχές, αλλά δεν αναφέρεται στην Κύπρο και στην κατοχή. Αυτή ήταν, μεταξύ άλλων, θέση Ιταλών ευρωβουλευτών της Λίγκας (ανήκουν στην ομάδα για την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας), που έδωσαν χθες στο Στρασβούργο διάσκεψη Τύπου. Αφορμή για τη διάσκεψη Τύπου αποτέλεσε η στάση της Επιτροπής Περιφερειών και δη της προέδρου, Μερσίτες Μπρέσο, που επιχείρησε να ξηλώσει την έκθεση φωτογραφίας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομίας, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Κερύνειας και διαρκεί ώς τις 25 του μήνα.
Οι ευθύνες της Ε.Ε.
Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Φρανσέσκο Ενρίκο Σπιρόνι, Κλαούτιο Μορκάτι και Ορέστι Ρόσι, τόνισαν ότι επισκέφθηκαν την Κύπρο και είδαν από κοντά έναν πολιτισμό, ο οποίος καταστρέφεται με ευθύνη της Τουρκίας, χωρίς η Ε.Ε. ν' αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Η Τουρκία, πρόσθεσαν οι Ιταλοί ευρωβουλευτές, δεν πληρούσε τα κριτήρια για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαδικασίες και πρόσθεσαν ότι το θέμα της καταστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς αφενός θα έπρεπε να περιληφθεί στην έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, αφετέρου, θα έπρεπε να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών. Σημειωτέον ότι, παρόντες στη Διάσκεψη ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καπριέλε Αλμπερτίνι, καθώς και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους, Κούλλης Μαυρονικόλας, Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.
Τερματισμός κατοχής
Σε ό,τι αφορά την έκθεση φωτογραφίας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και για τη στάση της Επιτροπής Αναφορών, η οποία ήθελε να «κατεβεί» η έκθεση πάραυτα, επειδή είχε χρησιμοποιηθεί πολιτικό λεξιλόγιο, όπως η εισβολή και η κατοχή, οι Ιταλοί ευρωβουλευτές άσκησαν αρνητική κριτική επί της Προέδρου Μερσίτες Μπράσο, η οποία, όπως υποστηρίζουν, υπέκυψε σε τουρκικές πιέσεις. Ταυτοχρόνως υποστήριξαν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της και η Τουρκία να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου. Η όλη στάση της Επιτροπής Περιφερειών, είπαν, συνιστά πλήγμα για τη δημοκρατική ελευθερία της έκφρασης. Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με την ορολογία της εισβολής και της κατοχής, διότι όντως στην Κύπρο υπάρχει κατοχή, πρόσφυγες και έποικοι.
Το... χατίρι των Κερυνειωτών
Σε έμμεση απάντηση προς τους Ιταλούς προέβη γραπτώς η Επιτροπή Περιφερειών, στην ουσία η Πρόεδρός της Μερσίτες Μπρέσο. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν πολιτικό λόγο και όχι απλώς πολιτιστικό και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι και άλλοι θεσμοί της Ε.Ε. τηρούν ουδέτερη στάση. Το υπονοούμενο αφορούσε στην εισβολή και την κατοχή. Σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή Περιφερειών, οι διοργανωτές περίπου δεν της είπαν την αλήθεια, δεν της είπαν, δηλαδή, ότι θα χρησιμοποιούσαν πολιτικού όρους. Και προστίθεται στην ανακοίνωση ότι παρόλα αυτά, τελικά η Επιτροπή Περιφερειών δέχθηκε να συνεχίσει να είναι αναρτημένη η έκθεση. Ταυτοχρόνως, διαψεύδει ότι ασκήθηκαν πιέσεις από την τουρκική πλευρά και τονίζει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: