Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ξενίζει η έκθεση τους Τούρκους

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/324838ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ////////////////////////////////////////////////////

| Εκτύπωση | 11/11/2010 | Της Μικαέλλας Λοίζου

Η έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία, για υποστήριξη της επίλυσης του Κυπριακού, φαίνεται να ξενίζει την Άγκυρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι «το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς το παρόν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν οφείλεται ούτε στην τ/κ πλευρά, ούτε στην Τουρκία». Ισχυρίζονται, αντιθέτως, ότι στην όποια πρόοδο έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί στο Κυπριακό, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η προσπάθεια που κατέβαλε η τουρκική πλευρά. «Με τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο, με την υποστήριξη της Τουρκίας, έδωσε τη δυνατότητα να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η τ/κ πλευρά παρουσίασε δέσμη μέτρων στο περιουσιακό ζήτημα και έθεσε νέες και δημιουργικές ιδέες», υποστηρίζει η Άγκυρα. Λένε, μάλιστα, ότι και τα ΗΕ θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο έχει προσεγγιστεί πολύ ο στόχος της λύσης, τονίζοντας ότι η Τουρκία αναπτύσσει πρωτοβουλίες προς ενθάρρυνση των δύο πλευρών! Το τουρκικό ΥΠΕΞ εισηγείται, ακόμη, πως «αν η Ε.Ε. επιθυμεί να ανοίξει το δρόμο για τη λύση, πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικότητες αυτές και πρώτα απ' όλα να δώσει τέλος στον ‘αποκλεισμό’ των Τ/κ, να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με την απόφαση του Συμβουλίου στις 26 Απριλίου 2004».

Δεν υπάρχουν σχόλια: