Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Καθυστερούν αδικαιολόγητα οι διαδικασίες για τους ήρωες του ΄40

http://palmosbh.blogspot.com/2010/11/40.html


Του Ευθυμίου Κώστα

Πολύ καλά ενορχηστρωμένη είναι η εν εξελίξει προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης στην Αλβανία σε ό,τι αφορά την υπόθεση των ηρωικά πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτικών κατά τον πόλεμο με τον Ιταλικό φασισμό το Χειμώνα του 1940 – 1941 και στα μέρη της Β. Ηπείρου. Μια έστω και πρόχειρη ανασκόπηση των άρθρων, συνεντεύξεων και τηλεοπτικών εκπομπών που εδώ και 4 – χρόνια οργιάζουν στα Αλβανικά ΜΜΕ, εύκολα θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι πρόσωπα του δημοσίου βίου αλλά και πολιτικές δυνάμεις που έχουν σαφή ανθελληνικό προσανατολισμό και

στόχους, παρακινούμενοι και εμπνεόμενοι από κύκλους του Ιταλικού κατεστημένου προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαβάλουν την ιερά μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων παλικαριών που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Όταν πριν από μερικά χρόνια ξεκινούσε όλη αυτή η αρνητική καμπάνια με αφορμή μια αθλίως σκηνοθετημένη προβοκάτσια στην Κοσίνα της Πρεμετής, δημιουργούνταν η εντύπωση ή και συνάγονταν το συμπέρασμα ότι σκοπός ήταν η αναβολή προσπαθειών για την επίτευξη διακρατικής συμφωνία και τακτοποίησης του θέματος για τη συλλογή των οστών των Πεσόντων και δημιουργίας Στρατιωτικών Νεκροταφείων κοντά στα πεδία των μαχών.

Σήμερα όμως, δεδομένου ότι έστω και με ατέλειες και ελλείψεις η συμφωνία έχει υπογραφεί και επικυρωθεί απ’ τις δύο κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, τα κέντρα αυτά των Αλβανών εθνικιστών που στην ουσία εξυπηρετούν όσους στην Ιταλία αναμασώντας την ιστορία δεν μπορούν να χωνέψουν την ήττα και τη συντριβή στα μέρη της Ηπείρου, έχουν βάλει στόχο να ελαχιστοποιήσουν τα μεγέθη της θυσίας αυτής των Ελλήνων Στρατιωτικών, τη σημασία που είχε το ιστορικό «ΟΧΙ», ο ρόλος που έπαιξε στις εξελίξεις στα Βαλκάνια η συντριβή που υπέστησαν τα φασιστικά στρατεύματα του Ντούτσε.

Μετά την Κοσίνα και με χρονόμετρο σε αντίστροφη μέτρηση την 28 Οκτωβρίου τα Αλβανικά ΜΜΕ είχαν φέτος ενορχηστρώσει την ίδια αθλιότητα με πρωταγωνιστές και πάλι του Τζούφι, το Γκόντο, τον Ιντρίζι κ.α. την ίδια ακριβώς σκηνή στη Μπομποστίτσα.

Χωρίς να παραμείνουμε σε λεπτομέρειες για το τι λένε και μέχρι που φτάνουν να λοιδορούν την ιερή μνήμη αυτών των πεσόντων του Ελληνικού Έθνους, εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι αυτά τα κέντρα θέλουν μια οριστική και αποστομωτική απάντηση.

Προς τούτο είναι ανάγκη να αρχίσει άμεσα χωρίς καμιά δικαιολογία άλλων καθυστερήσεων η εφαρμογή στην πράξη της Συμφωνίας. Όταν ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και αρχίσει επί του εδάφους η διαδικασία, τότε και η Αλβανική κυβέρνηση θα κληθεί να είναι συνεπής σε όσα προβλέπει η Συμφωνία. Η γεωγραφία των μαχών και τα μέρη όπου θα εντοπιστούν τα οστά των πεσόντων μας, η οργάνωση της διαδικασίας για τον επανενταφιασμό τους, η οργάνωση των τελετών με όλη την τιμή που τους αξίζει, θα εξουδετερώσει μια και καλή του ισχυρισμούς όσων θέλουν να κοροϊδεύουν με μια απ’ τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του νεώτερου Ελληνισμού.

Είναι ανάγκη ώστε να υπάρξει ενεργοποίηση τώρα όλων των εμπλεκομένων φορέων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αμύνης, διότι η διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί στα ΜΜΕ ως τρόπο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτή. Αλλοίμονο εάν στην Ελλάδα θα ενημερώνονταν για το τι γράφουν και λένε για τους ήρωες εκείνους που η Ελλάδα έταξε στο βωμό της ελευθερίας, όχι μόνο της δικιάς της, αλλά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας όλων των λαών της Ευρώπης.

Θέλουν τώρα απάντηση όλα εκείνα τα κατάλοιπα των δυνάμεων που στην Αλβανία προτίμησαν τη συνεργασία με τους Ιταλούς φασίστες, παρά να αντισταθούν ηρωικά.


Πηγή: ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ: Καθυστερούν αδικαιολόγητα οι διαδικασίες για τους ήρωες του ΄40

Δεν υπάρχουν σχόλια: