Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Έλαβε απάντηση ο Τζακ Στρο

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/325195

| Εκτύπωση | 12/11/2010 | Της Μικαέλλας Λοίζου

Επί του άρθρου του τέως ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Εργατικού βουλευτή Τζακ Στρο, τοποθετήθηκε χθες ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη χώρα Αλέξανδρος Ζήνων. Ο κ. Ζήνων, διά του βήματος της εφημερίδας «Times», όπου είχε αρθρογραφήσει ο Τζακ Στρο υπέρ της διχοτόμησης, τονίζει ότι ποτέ, κανένας πρώην Υπουργός Εξωτερικών, δεν παρέβλεψε, τόσο προκλητικά, τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας του. «Αυτό που προκαλεί έκπληξη για το άρθρο του Τζακ Στρο δεν είναι τόσο οι εμπρηστικές του θέσεις όσο η έλλειψη κατανόησης για βασικά γεγονότα του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει ο κ. Ζήνων. Όπως εξηγεί, η Κύπρος έγινε μέλος της Ε.Ε. μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, πληρώντας όλα τα κριτήρια και με την υποστήριξη του προκατόχου του Στρο και της χώρας του. «Η αποδοχή ενός προτεινόμενου σχεδίου λύσης δεν αποτέλεσε ποτέ προϋπόθεση, εξ ου και η ανάγκη για δημοψήφισμα», επισημαίνει ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής.
Προβλήματα λογικής
Ο κ. Ζήνων τονίζει ότι, παρά τους όποιους ισχυρισμούς διατυπώνει ο Τζακ Στρο, η Κύπρος ποτέ δεν έθεσε βέτο στην ένταξη της Τουρκίας αλλά δεν έδωσε ούτε λευκή επιταγή. «Η απόφαση του 2006 για πάγωμα αριθμού κεφαλαίων πάρθηκε ομόφωνα από όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη», σημειώνει. Προσθέτει ότι, ενώ ο Στρο είναι έτοιμος να παραδεχθεί την κατοχή από τον τουρκικό στρατό, δεν την καταδικάζει, αλλά καλεί την Κυβέρνηση της χώρας του να αναλογιστεί επίσημα τη διαίρεση της Κύπρου.
Ο Ύπατος Αρμοστής επισημαίνει ότι ο Στρο φαίνεται να αναμένει τις αντιδράσεις που εισπράττει για τη στάση του. «Δεν θα του ζητήσω να "πλύνει το στόμα του με σαπούνι". Στο κάτω-κάτω, δεν είναι τα λόγια του που εγώ και χιλιάδες Κύπριοι πρόσφυγες βρίσκουμε ανησυχητικά, αλλά τη λογική του», υπογραμμίζει. «Πραγματικά δεν μπορεί να δει ότι οι επιπτώσεις του τρόπου σκέψης του θα άνοιγαν το δρόμο για να βγουν οι χειρότερες φοβίες του;», διερωτάται καταληκτικά.
Δεν υιοθετούν
Αν και δεν έχει γίνει επίσημο διάβημα από κυπριακής πλευράς προς το Φόρεϊν Όφις, αφού ο Τζακ Στρο δεν είναι εν ενεργεία ΥΠΕΞ, σε ανεπίσημο επίπεδο, όπως η «Σ» ενημερώνεται, η Ύπατη Αρμοστεία έχει προβεί σε κάποιες άτυπες κινήσεις. Κατάφερε, έτσι, έστω και προφορικά, να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις ότι το Φόρεϊν Όφις διαχωρίζει τη θέση του και δεν υιοθετεί τα λεγόμενα του πρώην επικεφαλής του. Παράλληλα με την Ύπατη Αρμοστεία εργάζεται η παροικία, με αρθρογραφία και κινητοποίηση φίλα διακείμενων βουλευτών στο βρετανικό κοινοβούλιο, ώστε το θέμα να ξεκαθαρίσει.
Αναμένεται τώρα, από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, που είναι ιδεολογικά συγγενή κόμματα, να κάνουν κι αυτοί τα όποια διαβήματα προς τους Εργατικούς, ώστε να «μαζέψουν» το βουλευτή τους.
Μη μου τις βάσεις τάραττε!
Απάντηση, πάντως, έλαβε ο Τζακ Στρο και από το Συντηρητικό βουλευτή της περιοχής Χέντον (η οποία βρίσκεται στο Βόρειο Λονδίνο και έχει πολλούς Κύπριους ψηφοφόρους), Μάθιου Όφορντ. Ο Όφορντ χαρακτήρισε «απαράδεκτη λύση για έναν λαό που υπέστη εισβολή το 1974» την πρόταση διχοτόμησης του τέως ΥΠΕΞ. «Όχι μόνο θα είναι προδοσία των Ε/κ, οι οποίοι είδαν τη γη και τα σπίτια τους να καταλαμβάνονται, τους αγαπημένους τους να δολοφονούνται και τη χώρα τους να είναι υπό κατοχή, αλλά γιατί η διχοτόμηση θα σήμαινε ότι, βάσει της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις βάσεις της στην Κύπρο», εξήγησε. Αυτό, εκτιμά, θα ήταν καταστροφικό για τα στρατεύματα της χώρας στο Αφγανιστάν.
Καταληκτικά, ο Όφορντ προέβη σε ένα λογοπαίγνιο, προς πάσαν κατεύθυνση. «Καλώ τον Υπουργό Εξωτερικών να μη μετατραπεί σε αχυράνθρωπο (man of straw - αν ήταν κεφαλαίο θα μεταφραζόταν σε "άνθρωπος του Στρο") και να αντιμετωπίσει την Τουρκία, απαιτώντας απ’ αυτήν να αποχωρήσει από το νησί». Πάντως φαίνεται ότι ο Γιούλιαμ Χέιγκ εισάκουσε τις παραινέσεις του Όφορντ, καθώς διαχώρισε τη θέση του από τον Στρο σε συνομιλία που είχαν στη Βουλή.
Διαμαρτυρία για τον Γκιουλ
Ενόχληση προκάλεσε, προφανώς, στην κυπριακή πλευρά η πρόσφατη βράβευση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, από το think-tank “Chatham House”, το οποίο θεωρείται το πιο σημαντικό της Βρετανίας και χαρακτηρίζεται ως «βρετανικό βαθύ κράτος». Η κυπριακή πλευρά, η οποία υποστήριζε τη Γαλλίδα υποψήφια, απέστειλε επιστολή πριν από λίγες μέρες, στην οποία έθιγε τη σύγκρουση στο σκεπτικό, βάσει του οποίου βραβεύτηκε ο Γκιουλ. Ακόμη δεν έχει ληφθεί απάντηση. Όπως πληροφορούμαστε, η κυπριακή πλευρά έθιγε ζήτημα ότι ο Γκιουλ στο Κυπριακό σίγουρα δεν βοηθά στη λύση, ούτε και στην αποχώρηση των στρατευμάτων του και επισήμαινε ότι αν είχε βούληση να λύσει το Κυπριακό, είτε την εποχή που ήταν ΥΠΕΞ είτε τώρα που βρίσκεται στην προεδρία της Τουρκίας, σήμερα δεν θα υπήρχε το πρόβλημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυπριακή πλευρά δεν ήταν κατ’ αρχήν αρνητική στην υποψηφιότητά του, αλλά επικεντρώνει την αντίθεση και τη διαμαρτυρία της στο σκεπτικό που την αφορά άμεσα και όχι σε πράγματα που αφορούν, π.χ., στα εσωτερικά της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: