Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Τότε, ξεχάστε τις Βάσεις...

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/324371

| Εκτύπωση | 10/11/2010 | Της Μικαέλλας Λοίζου

Κυβέρνηση και κόμματα κάκισαν χθες τη στάση του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Times», επιδόθηκε σε διαφημιστική εκστρατεία υπέρ της διχοτόμησης και της αναγνώρισης των κατεχομένων. «Ο κ. Στρο έχει αναφερθεί στην αποδοχή διχοτόμησης. Πρώτον, η διχοτόμηση δεν αποτελεί για εμάς επιλογή. Δεύτερον, δεν αποτελεί επιλογή για τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορους διεθνείς οργανισμούς, όπως την ίδια την Ε.Ε.», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Όπως είπε, οι τοποθετήσεις Στρο βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση και αντιδιαστολή με το Πρωτόκολλο Συναντίληψης Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Στεφάνου κατέληξε λέγοντας πως αν ο κ. Στρο προκρίνει τη διχοτόμηση, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να κρατήσει τις Βάσεις της στην Κύπρο η Βρετανία, της οποίες κατέχει σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.
«Ένας-ένας αποκαλύπτονται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, σχολιάζοντας το άρθρο του τέως ΥΠΕΞ της Βρετανίας. Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι δεν τον ξενίζει η τοποθέτηση Στρο, γιατί, ως αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να δυσκολέψει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ενισχύσει την Τουρκία. «Αν τους ενδιέφερε η επανένωση της Κύπρου και η αποτίναξη των κατοχικών δεδομένων, διαφορετική θα ήταν η δική τους δράση, συμπεριφορά και οι δικές τους ενέργειες, πράγμα το οποίο δεν έκαναν», σημείωσε. Οι δηλώσεις Στρο προκαλούν λύπη και λυπούν τον κάθε άνθρωπο που στηρίζει αρχές, πανανθρώπινες αξίες και τους αγώνες των μικρών λαών για την απελευθέρωσή τους και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανένωσή τους, τόνισε ο κ. Καρογιάν.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο το άρθρο του Τζακ Στρο, που απροκάλυπτα εισηγείται τη διχοτόμηση. «Δυστυχώς, αυτό φανερώνει γι' άλλη μια φορά τη βυσσοδομούσα βρετανική εξωτερική πολιτική», τόνισε. Όπως εξήγησε, παρόλο που σήμερα δεν είναι ΥΠΕΞ, εντούτοις, δυστυχώς, αυτή φαίνεται να είναι η διαχρονική στάση των Βρετανών και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
«Καταδικάζουμε τέτοιου είδους δηλώσεις και μεθοδεύσεις, γιατί πρόκειται και για μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων φίλων της Τουρκίας, δεν είναι τυχαίο που είναι Βρετανός ο κ. Στρο», δήλωσε η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου. Τόνισε ότι όλες οι φίλες δυνάμεις και η Κυβέρνηση αλλά και όλοι όσοι θέλουν λύση του Κυπριακού, πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις, και όχι να κάνουν τέτοιες προτάσεις.
Ικανοποίηση στην Τουρκία
Αντίθετα, στην Τουρκία, οι δηλώσεις Στρο έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Δύο τουρκικές εφημερίδες, η «Τζουμχουριέτ» και η «Τουρκιγέ» φιλοξενούν στην πρώτη τους σελίδα τις δηλώσεις Στρο και τονίζουν το σημείο, ότι αν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δεν καταλήξουν κάπου, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη μόνιμη διαίρεση της Κύπρου. Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν, ακόμη, ότι ταυτόσημες δηλώσεις έκαναν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: