Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Είχαμε γερμανική πρόταση για ρεύμα από τις 13 Ιουλίου!

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/403109

| Εκτύπωση | 20/07/2011 |

Γιατί ολιγωρήσαμε και τώρα παίρνουμε ρεύμα από τους Τούρκους;
Οι Γερμανοί είχαν κάθε καλή πρόθεση, καθώς και τα μέσα, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής μας κρίσης, από τα πρώτα εικοσιτετράωρα. Βρέθηκαν, όμως, πόρτες κλειστές από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αποκαλυπτική αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και του αντίστοιχου υπουργείου της Γερμανίας, όπου φαίνεται πως η χώρα, δύο ημέρες μετά την τραγωδία, εκδήλωσε ετοιμότητα να παράσχει στην Κύπρο μία μονάδα με πέντε γεννήτριες, για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παρουσίασε χθες το Sigmalive. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, η κυπριακή Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην πρόταση της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να καλύψουμε μόνο τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του συνεργείου ειδικών που θα πραγματοποιούσε την εγκατάσταση και τα έξοδα λειτουργίας της μονάδας.
Η πρώτη επιστολή
Σύμφωνα με την πρώτη επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 13 Ιουλίου 2011, η κυπριακή πλευρά εξέφρασε επίσημα την επιθυμία για αποστολή ηλεκτρογεννητριών στην Κύπρο. Η Γερμανία με τη σειρά της, εξέτασε το ζήτημα αναφέροντας ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές, η μία εκ των οποίων είναι μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου ανακούφισης Καταστροφών, το οποίο μόλις λάβει το αίτημα, το διοχετεύει στα γερμανικά κρατίδια τα οποία ανταποκρίνονται αναλόγως. Πρόκειται για μια «αποτελεσματική διαδικασία ανταπόκρισης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Ο Τμηματάρχης Νοτίου Ευρώπης, αρμόδιος για την Κύπρο στο Γερμανικό ΥΠΕΞ, Karlfied Bergner, σύμφωνα με τις επιστολές που εξασφάλισε το Sigmalive, ενημέρωσε την Κυπριακή πλευρά ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής πλοίου με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού και ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, ότι ο κ. Bergner πληροφόρησε την Κυπριακή πλευρά ότι στην Κύπρο θα βρισκόταν την επομένη, ο Γερμανός ΥΠΑΜ, με σκοπό να επιθεωρήσει γερμανικό στόλο, ενόψει κατάπλου γερμανικού υποβρυχίου στο λιμάνι Λεμεσού και με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του, θα ήταν σε θέση να ανακοινώσει την παροχή του πλοίου.
Η Κυπριακή πλευρά, όπως φαίνεται, δεν γνωστοποίησε στη Γερμανία τις προθέσεις της, παρόλο που στην επιστολή φαίνεται ότι πρώτη η Κύπρος ζήτησε βοήθεια. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι στάλθηκε από τη Γερμανία το ενδεικτικό κόστος μιας μονάδας με πέντε γεννήτριες.

Η δεύτερη επιστολή

Σε δεύτερη επιστολή που ήρθε μια μέρα μετά, στις 14 Ιουλίου, ο κ. Bergner πληροφόρησε την κυπριακή πλευρά ότι η Γερμανία ανταποκρίνεται στο κυπριακό αίτημα για αποστολή ηλεκτρογεννητριών, εν αναμονή προσφοράς από την πλευρά μας. Προσφορά η οποία δεν στάλθηκε ποτέ. Εν τω μεταξύ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Dr Κoch, παρότρυνε την Κυπριακή πλευρά να οριστικοποιήσει την αποδοχή της προσφοράς, ακόμα την ίδια μέρα, εάν αυτό καθίστατο εφικτό, ώστε να προλάβει η Γερμανία να προχωρήσει στη φόρτωση των ηλεκτρογεννητριών σε πλοίο, που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει άμεσα. Αλλά, προφανώς, προτιμούσαμε η δράση να μην ήταν άμεση.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Το Υπουργείο Εξωτερικών, διά του Γενικού Διευθυντή του Νίκου Αιμιλίου, δήλωσε στο Sigmalive ότι το ΥΠΕΞ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ζήτημα και ότι απλώς μετέφερε την απάντηση της Γερμανίας στο Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Αιμιλίου, είναι το πλέον αρμόδιο. «Εμείς διαδραματίσαμε ρόλο ταχυδρόμου. Τώρα, για πρώτη φορά ακούω από εσάς ότι δεν έχουμε αποδεχτεί ακόμα την πρόταση της Γερμανίας», κατέληξε ο Γ. Διευθυντής του ΥΠΕΞ.
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε με τη σειρά του στο Sigmalive ότι, πέραν του Ισραήλ, καμιά άλλη χώρα δεν πρόσφερε τη δωρεάν βοήθειά της στην Κύπρο. Όσον αφορά τη γερμανική βοήθεια, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι είχε λάβει πρόταση από τη Γερμανία στις 14 του Ιούλη και την έστειλε αμέσως στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η αρμόδια. «Δεν αρνηθήκαμε τίποτε ακόμα ούτε απορρίψαμε την πρόταση της Γερμανίας, αλλά επεξεργαζόμαστε το θέμα», είπε.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σχετικά με τη γερμανική πρόταση που έγινε πριν μια εβδομάδα, αναφέρει ότι την επεξεργάζεται ειδική ομάδα τεχνοκρατών τους ΑΗΚ. Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα από τα κατεχόμενα, η Αρχή υποστηρίζει ότι ήταν η πιο γρήγορη λύση.
Ούτε για τη Ναυτική Βάση τους θέλουμε;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, η κρατική απραξία δεν περιορίζεται στο θέμα του ρεύματος, αφού η Γερμανία πρότεινε να στείλει εμπειρογνώμονες, με σκοπό να εκτιμήσουν τις ζημιές και να επισκευάσουν τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Η Γερμανική Πρεσβεία, επιβεβαίωσε και τις τρεις προαναφερθείσες προτάσεις της Γερμανίας, στις οποίες η Κύπρος δεν έδωσε, προς το παρόν, οποιαδήποτε απάντηση. Η Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε επίσης την πληροφορία. Εκπρόσωπος της Πρεσβείας δήλωσε στο Sigmalive ότι ανέλαβαν απλώς την αρχική μεσολάβηση, μέχρις ότου γίνει η πρώτη επαφή και στη συνέχεια τα ηνία ανέλαβαν τα αρμόδια τμήματα στην Κύπρο για να συνεχίσουν τις επαφές με τις γερμανικές Αρχές.
Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: