Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Άπλετο φως στις ευθύνες



| Εκτύπωση | 29/07/2011 | ΤΗΣ ΑΝΤΡΗΣ ΔΑΝΙΗΛ

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βαρύνονται με πολλά
Έγγραφα, πρακτικά και σημειώσεις 700 σελίδων της Επ. Άμυνας, θ' αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ανακριτών για την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών.

Σωρεία συμπερασμάτων προκύπτουν από τις τρεις πολύωρες συνεδρίες της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ενώπιον της οποίας τοποθετήθηκαν όλοι οι ιθύνοντες που φέρονται να είχαν ανάμειξη στην απόφαση κατάσχεσης και φύλαξης των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων.
Αμέλειες και σφάλματα οδήγησαν στη φονική έκρηξη.
700 σελίδες έγγραφα και πρακτικά των 20 και πλέον ωρών, και τρεις συνεδρίες της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, μπορούν να διαφωτίσουν το ανακριτικό έργο για τις ευθύνες, τα λάθη, τις παραλείψεις και την εγκληματική αμέλεια όλων όσων οι χειρισμοί οδήγησαν στη μεγάλη τραγωδία της 11ης Ιουλίου και τον άδικο χαμό των 13 συνανθρώπων μας. Τα συμπεράσματα αδιαμφισβήτητα.
Όπως δήλωσε στη «Σ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Γιώργος Βαρνάβα, «σίγουρα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Παράλληλα, δεν μπορεί κανείς ν' αμφισβητήσει το γεγονός ότι υπήρξαν λάθη-παραλείψεις και μπορώ να πω ότι διά μέσου αυτών των παραλείψεων και λαθών, σίγουρα προκύπτουν και ποινικές αλλά και πειθαρχικές ευθύνες».
Παρόλο που η Επιτροπή Άμυνας δεν λειτουργεί στη βάση ποινικού δικαστηρίου, όπως ξεκαθάρισε αρκετές φορές ο Γιώργος Βαρνάβα, εντούτοις τα πρακτικά μέσα από την περισυλλογή των μαρτυριών και εγγράφων θ' αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα και του επικεφαλής της διερευνητικής επιτροπής Πόλυ Πολυβίου, για την απόδοση ευθυνών.
«Μέσα από αυτά τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας και μέσα από τα πρακτικά, σίγουρα δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει οποιοσδήποτε, ότι μπορούν να αποδοθούν και πολιτικές και ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας.
Καθόλου άμοιρη ευθυνών η Ε.Φ.
Οι ευθύνες που βαραίνουν την Εθνική Φρουρά διαφάνηκαν και μέσα από την αποκαλυπτική μαρτυρία του πρώην αρχηγού του ΓΕΕΦ, Κωνσταντίνου Μπισμπίκα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι επί αρχηγίας του, ο ίδιος είχε ταχθεί εναντίον της φύλαξης του φορτίου από την Εθνική Φρουρά. Ο αντιστράτηγος Μπισμπίκας, όπως διαβεβαιώνει και ο κ. Βαρνάβα, αρνήθηκε στο να παραλάβει η Εθνική Φρουρά τα εμπορευματοκιβώτια και να τα εναποθέσει στην ξηρά.
Γιωρκάτζιη: Εμείς υποδείξαμε...
Καθοριστική ήταν και η αναφορά της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη στην τρίτη συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας, όταν οι διαφωνίες για την επικινδυνότητα του φορτίου εντάθηκαν και το μπαλάκι των ευθυνών μετακυλούσε από τον ένα υπηρεσιακό στον άλλο. Η κυρία Γιωρκάτζιη ανέφερε ότι στην έκθεσή της το 2009, το γραφείο της είχε υποδείξει για την επικινδυνότητα του φορτίου, ήταν όμως, είπε, και θέμα κοινής λογικής, το θέμα της επικινδυνότητας. Χαρακτήρισε, ωστόσο, σε ερώτηση που της υποβλήθηκε, γεγονός και όχι κρίση, το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διάβασε την έκθεσή της.
Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά της Διευθύντριας του Κρατικού Χημείου, Πόπης Κανάρη, ότι αν στέλνονταν δείγματα στο Κρατικό Χημείο, όταν διαπιστώθηκε η αλλοίωση στα εμπορευματοκιβώτια, θα μπορούσε σε τρεις ημέρες να διαπιστωνόταν μέσα από αναλύσεις η επικινδυνότητα του περιεχομένου και να ληφθούν άλλα μέτρα, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη φονική έκρηξη.
Ενισχυμένη η Ad Hoc
Όλα τα στοιχεία θα τεθούν και ενώπιον της Ad Hoc επιτροπής που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη, στις 9.30 το πρωί. Η επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, συστάθηκε από τη Βουλή για να παρακολουθεί την πορεία των ερευνών για τα τραγικά γεγονότα. Απαρτίζουν ως μέλη οι: Νίκος Αναστασιάδης, Άντρος Κυπριανού, Μάριος Καρογιάν, Γιώργος Βαρνάβα, Δημήτρης Συλλούρης και Γιώργος Περδίκης. Αναπληρωματικά μέλη έχουν οριστεί οι: Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Κατσουρίδης και Φύτος Κωνσταντίνου. Η Επιτροπή θα ζητήσει λεπτομερή και εκτενή ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα, για την πορεία των ερευνών και θα παρακολουθεί στενά τις ανακρίσεις που διεξάγονται από τον Πόλυ Πολυβίου, αλλά και την Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: