Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ποιο το νόημα των συνομιλιών;

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/403387ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ

| Εκτύπωση | 21/07/2011 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Τέτοιος ηγέτης δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου υπέδειξε πως είναι ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αλλάξουμε στρατηγική και να προχωρήσουμε σε καταγγελία της τουρκικής συμπεριφοράς στον ΟΗΕ.
Τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού καταδίκασαν εκ νέου, χθες, τα πολιτικά κόμματα. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα πως «αυτός ο ηγέτης δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες με τέτοιες απαράδεχτες θέσεις», ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως η έκρηξη υπεροψίας Ερντογάν «έχει διαλύσει τα οράματα και τις οπτασίες των κυβερνώντων». Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Παναγιώτης Μπεγλίτης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εγκύψει και να αναλύσει τις προκλητικές δηλώσεις του Αττίλα.
Ά. Κυπριανού: Να πούμε ποιος ευθύνεται για τη μη λύση
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε πως ο κ. Ερντογάν ήταν πιο προκλητικός από κάθε άλλη φορά. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη, σημείωσε, η άποψη που λέει ότι, με τέτοιου είδους προσεγγίσεις, δεν μπορεί να ελπίζει κάποιος σε λύση στο Κυπριακό. «Εμείς έχουμε χρέος και υποχρέωση», υπέδειξε, «να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, να την αξιοποιήσουμε και, αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να καταφέρουμε να δακτυλοδείξουμε, και ελπίζω και εύχομαι να πράξει το ίδιο και η διεθνής κοινότητα, ποιος έχει την ευθύνη για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».
Α. Νεοφύτου: Δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες
Στην ομιλία του, στο μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την εισβολή, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη Ερντογάν, είπε πως ήρθε στο νησί για να «γιορτάσει» την τουρκική επέλαση. Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι «προκλητικός και απαράδεχτος ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να ξεχάσουμε τη Μόρφου, το Ριζοκάρπασο, να ξεχάσουμε τα κατεχόμενα εδάφη και να δεχτούμε τα δύο ισότιμα κράτη». «Αυτός ο ηγέτης», υπέδειξε προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα, «δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες με τέτοιες απαράδεχτες θέσεις».
Γ. Ομήρου: Ώρα ανάληψης ευθυνών
Ο Πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, τόνισε ότι «οι προκλητικές, προπετείς και αναιδείς του δηλώσεις, νομίζω θα πρέπει να στέλνουν το μήνυμα σε όλους: Ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ώρα για αλλαγή στρατηγικής, ώρα να προχωρήσουμε σε καταγγελία της τουρκικής συμπεριφοράς προς τον ΟΗΕ». Παράλληλα διερωτήθηκε τι λέει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ γι' αυτές τις δηλώσεις και «ποιο νόημα έχουν αυτές οι συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται σήμερα, όταν η Τουρκία, που είναι εκείνη που θα επιστρέψει οποιαδήποτε εδάφη, αφού είναι εκείνη που τα κατέχει, δηλώνει, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει οποιαδήποτε εδάφη σήμερα κατεχόμενα;».

Συλλούρης: Να καταγγελθούν, άμεσα, στα Η.Ε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε πως «η θλίψη συνεχίζεται, η κατοχή παραμένει και η πρόκληση του κατακτητή διά του στόματος του νεο-σουλτάνου Ερντογάν είναι απαράδεχτη». «Θα πρέπει, όμως, σήμερα», τόνισε, «με πραγματισμό, όσοι έτρεφαν ψευδαισθήσεις για το ποιος έχει το λόγο στην Κύπρο και ιδιαίτερα ποιες είναι οι προθέσεις του, να προβληματιστούν ξανά». Η Τουρκία, πρόσθεσε, και η επεκτατική πολιτική της, δεν χαλιναγωγείται με ψευδαισθήσεις. Ερωτηθείς, ακόμη, για το τι πρέπει να πράξουμε μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, δήλωσε πως «θα πρέπει άμεσα να τον καταγγείλουμε στα Η.Ε. και ταυτόχρονα στην Ε.Ε., αλλά και μ' έναν σχεδιασμό ο οποίος να δίδει το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε.».
Περδίκης: Έκρηξη υπεροψίας
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως η έκρηξη υπεροψίας του κατοχικού πρωθυπουργού «έχει διαλύσει τα οράματα και τις οπτασίες των κυβερνώντων, αυτών που τροφοδοτούν τους πολιτικούς αρχηγούς με περισπούδαστα σημειώματα περί της τουρκικής πολιτικής, όπου φαντάζονται πρωτοβουλίες του Ερντογάν. Βέβαια οι συντάκτες είναι συγγενείς του Προέδρου, κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει». Έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο, τόνισε, και πρόσθεσε πως «μόνον ο Θεός και ο πραγματικός του δραγουμάνος, που είναι ο λαός, μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση».
Αντιδράσεις και από Μπεγλίτη
Εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ως απαράδεκτες. Τέτοιες δηλώσεις, τόνισε, «είναι απαράδεκτες από κάθε πλευρά και πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκύψουν και να αναλύσουν αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι, για τον Τούρκο Πρωθυπουργό, παρά τα επικοινωνιακά παίγνια, τα πρόσφατα και τα παρελθόντα, ένα ισχύει· ότι δεν θέλουν να λύσουν το Κυπριακό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: