Εκτύπωση | 05/10/2011 | ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταπίνει, δηλαδή αγνοεί τις τουρκικές απειλές σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι απειλές εκτοξεύονται εξ αφορμής των ερευνών για την ανεύρεση υδρογονανθράκων και την εκμετάλλευσή τους εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουδέν αναφέρει στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσής της για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Οκτωβρίου. |Το χειρότερο
Ένα από τα χειρότερα σενάρια, όμως, μπορεί να αποτυπώνεται σε πληροφορίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρεί ίσες αποστάσεις και να καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να απέχουν από ενέργειες που εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού! Αυτό σημαίνει ότι αφήνονται σαφείς αιχμές για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της δικής της ΑΟΖ, αφού η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η Άγκυρα δεν απειλεί αλλά αντιδρά στη δράση της Λευκωσίας. Στην ουσία γίνεται υιοθέτηση της τουρκική λογικής και θέσης.
Βέτο και ευθύνες
Κατά τα άλλα, η έκθεση είναι περιγραφική, χωρίς να καταλογίζει ευθύνες στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα της άρνησής της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αληθές είναι ότι σε κάποιο σημείο του προσχεδίου της έκθεσης καταγράφεται η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης ότι η Τουρκία παραβιάζει τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της. Όμως, η αναφορά αυτή δεν σχετίζεται με το θέμα του φυσικού αερίου, αλλά με το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων και με τα βέτο που ασκεί η Άγκυρα σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Βέτο, τα οποία, με βάση την έκθεση, θα πρέπει να τερματιστούν.
Η άρνηση
Στην έκθεση αναφέρεται στη στήριξη που δίδει η ΕΕ στις προσπάθειες του ΟΗΕ για τελική λύση του Κυπριακού, επί τη βάσει των αρχών και των αξιών της ΕΕ, ενώ ταυτοχρόνως καλείται η Τουρκία να στηρίξει αυτή τη διαδικασία. Και επί τούτου γίνεται επίκληση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ το 2011 ότι η Τουρκία συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπροσθέτως δε, τονίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Άγκυρα έχει εμπλακεί σε διάλογο με την ΕΕ για την εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου, το οποίο αρνείται να εφαρμόσει παρά τις συστάσεις που γίνονται για το σκοπό αυτό στην ΕΕ.
Αντιδήλωση
Στην έκθεση πάντως επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ με την οποία τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: 1. Η ΕΕ αναγνωρίζει στην Κύπρο μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. 2. Η Άγκυρα θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, με άλλα λόγια να την αναγνωρίσει. Ακόμη, επί τη βάσει της αντιδήλωσης, η ΕΕ οφείλει να παρακολουθεί συνεχώς εάν η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου