Εκτύπωση | 30/09/2011 | ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ
| Προκλητικό διάγγελμα Ερντογάν με θέμα την Κύπρο ανεβάζει και πάλι τη θερμοκρασίαΤα βήματα των Ντάουνερ και Φούλε φαίνεται ότι ακολουθεί και το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αφού η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση του ΟΗΕ για διαμεσολάβηση στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Τα βήματα των Ντάουνερ και Φούλε αναφορικά με το θέμα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο ακολούθησε χθες, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνοντας ότι είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση του ΟΗΕ για διαμεσολάβηση στο θέμα των υδρογονανθράκων. Η Βικτώρια Νούλαντ, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ανέφερε ότι η πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο ενδιαφέρει τις ΗΠΑ.
«Θέλω να σημειώσω ότι πρόσφατα υπήρξε παράκληση στα ΗΕ για διαμεσολάβηση στη διαδικασία διαμοιρασμού των εσόδων από το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα ΗΕ επεξεργάζονται αυτό το αίτημα, και θα λέγαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, αν οι δυο κοινότητες αρχίσουν να εργάζονται για αποκλιμάκωση της έντασης κάτ' αυτόν τον τρόπο», δήλωσε η κ. Νούλαντ.
Διαβήματα
Ως πρώτη αντίδραση, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, προέβη σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις Νούλαντ. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε, διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις δεν απηχούν στις εκπεφρασμένες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης κι ότι θα υπάρξει διόρθωση.
Τα διαβήματα φαίνεται να απέφεραν καρπούς, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανασκεύασε, τελικά, χθες βράδυ, τις δηλώσεις του. Κληθείς να ξεκαθαρίσει την αμερικανική θέση, ο εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ, αφού υποστήριξε αρχικά ότι ίσως κάποιες από τις δηλώσεις Νούλαντ ερμηνεύτηκαν αποσπασματικά, είπε: “Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενέργεια.
Έχοντας μίαν αμερικανική εταιρεία αναμειγμένη στην ανάπτυξη των (ενεργειακών) πόρων της Κύπρου είναι επίσης θετικό». Επανέλαβε, ταυτόχρονα, ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για να επανενώσει τη νήσο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Τόνισε ότι η κυβέρνησή του «συνεχίζει να πιστεύει ότι όλοι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι της νήσου θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» και ότι «δεν πιστεύουμε πως υπάρχει ανάγκη η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων να παρεμποδίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Τόνερ, ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση για τις απειλές που εξακόντισε σε βάρος της Κύπρου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη οδός εδώ. Υπάρχει η κυπριακής ηγεσίας διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλυθούν αυτά τα θέματα». Κληθείς από Τούρκο δημοσιογράφο να ξεκαθαρίσει αν η θέση των ΗΠΑ είναι πως οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τόνερ απάντησε: «Αυτή είναι η θέση μας».
Θα τα πει με τον Φούλε η Ερατώ
Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή εξάλλου, σε δηλώσεις της στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, ανέφερε ότι οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ δεν ήταν προετοιμασμένη δήλωση των ΗΠΑ, αλλά μια απάντηση σε ερώτηση που της έγινε. «Σε άλλη περίπτωση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά», είπε η κ. Μαρκουλλή.
Στη συνέχει η κ. Μαρκουλλη, όμως, επανέλαβε τη θέση ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα επωφεληθούν και οι Τ/κ από το φυσικό αέριο. «Χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια για να έχουμε έσοδα. Άρα υπάρχει πολύς χρόνος για να λυθεί το Κυπριακό». Η ΥΠΕΞ, η οποία μεταβαίνει στη Βαρσοβία, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Στέφαν Φούλε, στην οποία και θα θέσει το θέμα της πρότασής του για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των ερευνών.
Ασύστολα ψεύδη
Την ίδια στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ψεύδεται ασύστολα και προκαλεί με δήθεν δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, γεγονός που συντηρεί την ένταση στην περιοχή. Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις Μπουλέντ Αρίντς, με κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί Αρίντς προκάλεσαν την οργή του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος γνωστοποίησε πως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι, εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, τότε έχει ανάλογο δικαίωμα και η Τουρκία! «Μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες, αρκεί να μην προκληθεί ένταση», ήταν η δήλωση που αποδόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου από τον Αρίντς. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού και να ζητήσει την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.
Να αναβληθούν οι έρευνες
Σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2003, συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης». Ξεκινώντας από το ότι αμφότερες οι πλευρές στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από κοινού και επί ίσοις όροις από τις φυσικές πηγές της Κύπρου, ο όρος που θέτουμε είναι, τα θέματα αυτά να παγώσουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. «Το αίτημά μας προς τις ενδιαφερόμενες χώρες και τη διεθνή κοινότητα είναι να μεταπείσουν τους Ελληνοκυπρίους», είπε και συμπλήρωσε ότι γνωστοποίησε ο ίδιος το αίτημα αυτό τόσο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στον ΓΓ του ΟΗΕ.
Έβγαλαν τα αεροπλάνα οι Ισραηλινοί
Κι ενόσω εκτυλίσσονταν τα πιο πάνω στο ελληνοτουρκικό πεδίο, Τουρκία και Ισραήλ τα έλεγαν από… αέρος. Δύο μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, αφού εξασφάλισαν άδεια πτήσεων από τη Λευκωσία, πέταξαν την Τετάρτη κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας, στα βόρεια όρια του FIR Λευκωσίας, αγνοώντας επιδεικτικά τις απόπειρες επικοινωνίας το κατοχικού καθεστώτος. Οι πτήσεις των ισραηλινών μαχητικών έρχονται σε απάντηση των πτήσεων τουρκικών μαχητικών που εισέρχονται παρανόμως εντός τους FIR Λευκωσίας και προσεγγίζουν το Ισραήλ και τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Τα δύο μαχητικά πέρασαν σε χαμηλό ύψος από το Τελ Αβίβ προς τον Απόστολο Αντρέα, συνέχισαν προς τον κόλπο της Μερσίνας και απ' εκεί κοντά στα όρια της Ελλάδας στο Καστελόριζο, όπου τελειώνει το FIR Λευκωσίας.
Πτήση πραγματοποίησε και μαχητικό ελικόπτερο του Ισραήλ, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από την πλατφόρμα της Noble στην «Αφροδίτη», αλλά και κοντά στο «Πίρι Ρέις», που συνέχισε και χθες να σαρώνει με ηχοβολισμούς το βυθό του «Ερατοσθένη» στα οικόπεδα 7-8-11 και το 12 της Noble.
Την ίδια ώρα, ένα τουρκικό ελικόπτερο πετούσε σε αρκετά μεγάλη απόσταση στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, ενώ προηγήθηκε πτήση τουρκικού ελικοφόρου αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου, που προσήγγισε το FIR του Ισραήλ, ακολουθώντας πορεία ανοικτά της Βηρυτού. Κατά την επιστροφή του το τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, εισερχόμενο χωρίς άδεια στο FIR Λευκωσίας.
Τέλος, δύο τουρκικά μαχητικά εξακολούθησαν και χθες τις παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας, πετώντας σε απόσταση 50 χμ ανοικτά της Λάρνακας και κοντά στα ανατολικά όρια της ζώνης ασκήσεων των βρετανικών βάσεων.
Ιταλικό ωκεανογραφικό
Μυστήριο καλύπτει την παρουσία ιταλικού ερευνητικού-ωκεανογραφικού πλοίου στις νότιες ακτές της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», το ιταλικό ερευνητικό σκάφος OGS Explora εμφανίστηκε αρχικά ανοικτά του Ανεμουρίου και χθες το απόγευμα λίγο πιο ανατολικά, σε απόσταση 4 μιλίων από το λιμάνι της Αλάνιας, κοντά στην Αττάλεια. Το πλοίο φέρεται να αναχώρησε από την Ιταλία το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου και κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.
Η τουρκική εφημερίδα παρατηρεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η ισραηλινή κυβέρνηση είχε μισθώσει το ίδιο σκάφος για να διεξάγει έρευνες όσον αφορά στη δυνατότητα πόντισης αγωγών και καλωδίων.
Προσφυγή στο Σ.Α. και διορθώσεις ζητούν τα κόμματα
Το ενδεχόμενο προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για τις τουρκικές απειλές, συζήτησαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχαν, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει «μια σύμπτωση θέσεων» προς το ότι θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο και στο να γίνει «μελέτη αμέσου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να περιφρουρήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αμφισβητήσουμε, μέσω διεθνών οργανισμών, τις απειλές της Τουρκίας και ιδιαίτερα την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι σταθερή και κοινή η θέση μας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου».
Και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, παράλληλα, αναμένεται να στείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή, ζητώντας του την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την τροπή που φαίνεται να οδηγούνται οι εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου. Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει πως η δήλωση του Προέδρου ήταν λανθασμένη και αναμένει διόρθωσή της». Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι η δήλωση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση του Άτυπου Συμβουλίου των Αρχηγών των Κομμάτων που συνήλθε πρόσφατα. «Εάν ο Πρόεδρος είχε τέτοιες προθέσεις, γιατί δεν ενημέρωσε σχετικά τους ηγέτες των κομμάτων;» διερωτήθηκε.
Για απροθυμία να αντικρούσει αποτελεσματικά τις «ιδέες Ντάουνερ και Φούλε», σε σχέση με τις έρευνες στην ΑΟΖ, καταγγέλλει την Κυβέρνηση το ΕΥΡΩΚΟ, υποστηρίζοντας ότι «κινδυνεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να καταστούν δικοινοτική διαφορά». Καλεί επίσης τον Πρόεδρο Χριστόφια να ανασκευάσει τις δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη για τους Τουρκοκυπρίους. Ο Γραμματέας Τύπου του κόμματος Θεόδωρος Ευθυμίου δήλωσε ότι «ο κ. Ντάουνερ ξεπέρασε κάθε όριο και αντί να απολογηθεί, ζητάει και τα ρέστα», λέγοντας ότι «την ευθύνη γι' αυτή συμπεριφορά έχει αποκλειστικά ο κ. Χριστόφιας». Ο κ. Ευθυμίου κάλεσε την Κυβέρνηση να καταγγείλει στο ΣΑ και στην ΕΕ τις ενέργειες της Τουρκίας με το σκάφος Πίρι Ρέις, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να υποβαθμίζει τη δραστηριότητά του.ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου