Εκτύπωση | 02/10/2011 | Του Χρύσανθου Τσουρούλλη
| Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ο Πόλυς Πολυβίου θα αποδώσει ευθύνες και στο Δημήτρη ΧριστόφιαΟ Πρόεδρος της Μονομελούς Επιτροπής θα διανείμει «τις ασήκωτες ευθύνες ενός ολόκληρου συστήματος που απέτυχε», με αναφορές σε όλους ανεξαιρέτως τους πρωταγωνιστές
- Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον Χριστόφια
- Τι θα κάνει η αντιπολίτευση;
- Αναστασιάδης και Καρογιάν ψάχνουν το μέγιστο όφελος
Mιαν ανάσα πριν από το πόρισμα Πολυβίου και όλες οι ενδείξεις αλλά και οι πληροφορίες συνηγορούν στο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να… «χαριστεί» στο Δημήτρη Χριστόφια. Όσες ευθύνες και αν καταλογίσει σε υπηρεσιακούς παράγοντες, σε θεσμικούς φορείς, σε Υπουργούς, ο Επίτροπος Πόλυς Πολυβίου θα καταγράφει και τις σοβαρότατες ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας ως «του τελικού χειριστή του θέματος και του προσώπου που όφειλε και θα έπρεπε να ήλεγχε την πορεία και την εξέλιξη του ζητήματος αλλά να ελάμβανε και την τελική πολιτική απόφαση…».
Σε κείμενο που έγκυρα η «Σ» πληροφορείται ότι ξεπερνά τις 600 σελίδες και διαχωρίζεται σε αρκετά κεφάλαια, είναι πια βέβαιο ότι υπερασπίζοντας την προσωπική του ακεραιότητα, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το κοινό αίσθημα, ο Πρόεδρος της Μονομελούς Επιτροπής θα διανείμει «τις ασήκωτες ευθύνες ενός ολόκληρου συστήματος που απέτυχε» με αναφορές σε όλους ανεξαιρέτως τους πρωταγωνιστές «από πάνω μέχρι κάτω…». Την ίδια στιγμή, ο Πολυβίου «ως απλός πολίτης κι όχι ως φιλόσοφος ή ως πολιτικός» θα διατυπώνει τις θέσεις του για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος…».
Το πόρισμα
Το πόρισμα Πολυβίου είναι ογκωδέστατο και περιλαμβάνει όλο το μαρτυρικό υλικό αλλά και τα συμπεράσματα του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής. Αποτελείται από 600 σελίδες περίπου και χωρίζεται σε αρκετές ενότητες. Τα κεφάλαια Κυπριακή Πολιτεία, Υπουργικό, Κρατικές Υπηρεσίες, Βουλή και ΑΗΚ αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού είναι σε αυτά που περιλαμβάνονται και οι ευθύνες των βασικών πρωταγωνιστών. Επίσης στο πόρισμα περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι κρατικές υπηρεσίες μετά την έναρξη των φωτιών στα εμπορευματοκιβώτια και τις φονικές εκρήξεις. Τέλος στο πόρισμα εντύπωση θα προκαλέσει η ενότητα με τις θέσεις Πολυβίου για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σύγχρονο και «καλοκουρδισμένο» κράτος.
Τα αμείλικτα ερωτήματα
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που έθετε ο Πόλυς Πολυβίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στους εξεταζομένους απεικόνιζαν τα όσα από καιρό βασανίζουν το μυαλό του μέσου πολίτη. Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο, η στιχομυθία του Επιτρόπου με έναν από τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν ανελλιπώς τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική. «Κύριε Πολυβίου, οι υποβολές σας μπορούν να είναι και υπερβολές;». «Όχι, σε καμιά περίπτωση και ποτέ στην καριέρα μου. Οι υποβολές μου είναι πάντα οι θέσεις μου και τις υποβάλλω για ν' ακούσω τον αντίλογο…». Ενδεικτικά αξίζει να θυμηθούμε τα εξής: Απευθυνόμενος σε στελέχη της ΑΗΚ (Ανδρέας Παπαδόπουλος και Αντώνης Ιωάννου): «Καλά, δεν επικοινωνήσατε με κάποιον είτε ανώτερό σας στην ΑΗΚ είτε εκτός, αναφέροντας ότι δίπλα από το Σταθμό ετοποθετούντο εκρηκτικά;».
Στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών: «Δεν ανέφερες στους Υπουργούς Εξωτερικών ή Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΦ ότι ήταν επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταστραφεί το φορτίο;».
Με δόση αγανάκτησης, απευθυνόμενος στον τέως Υπαρχηγό ΓΕΕΦ στρατηγό Σάββα Αργυρού: «Θέλετε να μας πείτε ότι, παρόλο ότι είσαστε Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ, δεν είχατε καμίαν ανάμειξη με το θέμα του φορτίου; Είναι δυνατόν;».
Αν, όμως, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι υπουργοί νιώθουν να μην μπορούν ν' αντέξουν το βάρος τέτοιας ευθύνης, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος τι θα έχει να απαντήσει όταν στο τέλος της διαδικασίας μείνει να αιωρείται αυτό το ερώτημα, έστω στην παραλλαγή του:
«Και καλά, εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είχατε ιδέα τι κάνουν οι υπουργοί και οι στενοί συνεργάτες σας; Δεν πήρατε είδηση πώς εφαρμοζόταν και τι σήμαινε για μήνες και χρόνια η δική σας απόφαση να κατακρατηθεί αυτό το επικίνδυνο φορτίο;».
Κι ακόμα: «Δεν έπρεπε να ελέγχετε και να ρωτάτε τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας τι έκαναν ή δεν έκαναν για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Δεν έπρεπε να ενημερώσετε σωστά το αρμόδιο Σώμα της Δημοκρατίας -το Υπουργικό Συμβούλιο- ώστε να λάβει τις δέουσες αποφάσεις;».
Συνεπώς τα ερωτήματα του Επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής έχουν ήδη δώσει μια πρώτη γεύση του πορίσματός του. Μια πρώτη γεύση που, όπως η «Σ» πληροφορείται, θα είναι διάχυτη σε όλες τις σελίδες.
Οι ευθύνες του Προέδρου
Η «Σ» είχε αποκαλύψει πως ο Πρόεδρος της Μονομελούς Επιτροπής για τη διερεύνηση της τραγωδίας στο Μαρί είχε καταλήξει σε τέσσερις διαφορετικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτές θα περιλαμβάνονται στο πόρισμά του στα αντίστοιχα κεφαλαία:
Πολιτική ευθύνη για ασυνεννοησία υπουργών
Πολιτική ευθύνη για παράτυπο χειρισμό θέματος στα πλαίσια του Υπουργικού (ανάλογη ευθύνη στο Υπουργικό Συμβούλιο που αποδέχθηκε απλώς ενημέρωση και δεν κινήθηκε για να αποφασίσει)
Πολιτική ευθύνη για αμέλεια και αδιαφορία επιδίωξης ενημέρωσης για την προώθηση της καταστροφής (εάν γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός του ότι έδωσε οδηγίες για καταστροφή, όπως ανέφερε)
Πολιτική ευθύνη για αμέλεια και αδιαφορία, ως ο τελικός χειριστής του θέματος και το πρόσωπο που θα ελάμβανε τελική πολιτική απόφαση.
Ο πρέσβης Παντελίδης
Τα συμπεράσματα του Πόλυ Πολυβίου για την κατάθεση που συζητήθηκε πιο πολύ, μετά από αυτήν του Δημήτρη Χριστόφια, είναι επίσης συγκεκριμένα:
Παράλειψη δέουσας ενημέρωσης του Προέδρου από το Λεωνίδα Παντελίδη για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 και το «μη αποτέλεσμά» της (ειδικά αν είχε όντως συγκατάθεση του Προέδρου για προώθηση καταστροφής, που όμως δεν φαίνεται να είχε).
Παράλειψη να επισημάνει τους κινδύνους στον Πρόεδρο και προς κάθε κατεύθυνση, όπως τέθηκαν ενώπιόν του από την Εθνική Φρουρά.
Ενδεχόμενη εισήγηση για ποινική ευθύνη βάσει γνώσης κινδύνων.
Ο Μάρκος…
Ο παραιτηθείς Υπουργός Εξωτερικών συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Μονομελούς Επιτροπής. Κι αυτό γιατί ο Πόλυς Πολυβίου «ζύγισε» εάν τελικά οφείλει να εισηγηθεί και άσκηση ποινική έρευνας. Συγκεκριμένα, ο ερευνητής φαίνεται ότι θα αναφέρεται στα εξής σχετικά με το Μάρκο Κυπριανού:
Ευθύνη για αμέλεια στη βάση της γνώσης των κινδύνων που επισημάνθηκαν.
Ευθύνη για θεσμική κωλυσιεργία και συμμετοχή στην ευρύτερη αδιαφορία και παρατυπία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ενδεχόμενη εισήγηση για ποινική ευθύνη.
Πιθανή ποινική δίωξη και για Παπακώστα
Ο παραιτηθείς μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου Κώστας Παπακώστας ανήκει στον στενό πυρήνα των «υπευθύνων», στους οποίους καταλήγει ο Πόλυς Πολυβίου. Ο Πρόεδρος της Μονομελούς φαίνεται ότι θα του καταλογίζει:
Θεσμική ευθύνη, λόγω της θέσης του. Ευθύνη για αμέλεια στη βάση της γνώσης των κινδύνων που επισημάνθηκαν. Ευθύνη για θεσμική κωλυσιεργία και συμμετοχή στην ευρύτερη αδιαφορία και παρατυπία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ενδεχόμενη εισήγηση και για ποινική ευθύνη.
Όλα δείχνουν ότι η Μονομελής Επιτροπή, δηλαδή ο Πόλυς Πολυβίου με τους συνεργάτες του, θα καταλήγουν σε εισήγηση ποινικής δίωξης των Τσαλικίδη, Αργυρού, Γεωργιάδη και κάποιων στελεχών της Πυροσβεστικής (Χαραλάμπους, Νικολάου και Λοϊζίδη). Αυτούς θεωρεί ότι εκπροσωπούν την «κρατική μηχανή που απέτυχε παταγωδώς παίρνοντας στο λαιμό της 13 αθώες ψυχές συν μια που δοκιμάζεται στο κρεβάτι του πόνου…»
Η επόμενη ημέρα
Στη βάση αυτών των συμπερασμάτων η Κύπρος δεν πρόκειται να είναι η ίδια μετά την ανακοίνωση του πορίσματος. Ένα κείμενο 600 σελίδων θα αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα έφταιξαν και οδηγηθήκαμε στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου. Και αυτά τα συμπεράσματα θα καταλήγουν στον πρώτο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ώρα, όμως, που όλα δείχνουν, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι αποφασισμένος (πια) να αναλάβει τις όποιες ευθύνες του. Ήδη ξεκίνησε, όπως ξαναεπισημάναμε, και την «υπεράσπιση της επόμενης ημέρας». Επικαλείται την «κρισιμότητα των στιγμών που απαιτούν συστράτευση και ομοψυχία». Με αναφορές στις εξελίξεις του Φυσικού Αερίου, στις κρίσιμες στιγμές της Οικονομίας, στην Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε., στις συνομιλίες…
Πολιτικές ευθύνες για ποια χρήση;
Ενώ είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν στον Πρόεδρο Χριστόφια ευθύνες, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι θα είναι μόνο πολιτικές. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Ποιος μπορεί να ζητήσει τις πολιτικές ευθύνες του ηγέτη της χώρας; Η αντιπολίτευση. Είναι όμως διατεθειμένος ο Νίκος Αναστασιάδης να ζητήσει, με την ένταση που θα αναλογούσε στις περιστάσεις, να αναλάβει ο Πρόεδρος τις ευθύνες του;
Μάλλον όχι. Προτιμά να περιμένει το 2013. Όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας θα έχει πια εξουδετερωθεί πολιτικά και έτσι ο ίδιος θα προχωρήσει… ακάθεκτος στην προεδρία. Αυτά είναι εξάλλου και τα ευρήματα δημοσκόπησης, που παρουσιάστηκε στον ΔΗΣΥ αυτές τις ημέρες. Η έρευνα δείχνει το ΑΚΕΛ στο 16% και τον ΔΗΣΥ στο ακριβώς διπλάσιο 33%! Ενώ και τα προσωπικά ποσοστά δημοφιλίας του Νίκου Αναστασιάδη είναι σαφώς βελτιωμένα, σε αντίθεση με αυτά του Δημήτρη Χριστόφια, που έπιασαν πάτο…
Όλα αυτά, την ώρα που και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, δεν θέλει τον Πρόεδρο Χριστόφια να οδηγηθεί σε παραίτηση. Κι αυτό γιατί μ’ έναν «εξασθενημένο» Δημήτρη Χριστόφια μπορεί να ελπίζει ότι θα αναγορευτεί σε υποψήφιο για τις Προεδρικές της κεντροαριστεράς.
Κάπως έτσι εξηγείται και ο αυτούσιος διάλογος Άντρου Κυπριανού - Μάριου Καρογιάν από κάποιαν κοινωνική εκδήλωση. «Αν του αποδοθούν ευθύνες, θα ζητήσεις την παραίτηση;», ρώτησε ο Άντρος. Και ο Καρογιάν απαντούσε «άσε να δούμε το πόρισμα…». Θορυβημένος ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επανήλθε: «Είσαι σίγουρος; Έχεις κάποιο σχέδιο Β’;». Η νύξη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ δεν ήταν τυχαία. Επικαλέστηκε το… «φάντασμα»: Υπάρχει άνθρωπος που θα αναλάμβανε τώρα την Προεδρία του κράτους; Και με ποιο τίμημα;
Αυτά όμως τα ξέρει και ο Νίκος Αναστασιάδης και ενώ η συνταγή του είναι «άσε να δούμε - ίσως πέσει», ταυτόχρονα κλείνει το μάτι και στους Ομήρου αλλά και Συλλούρη. Γνωρίζει ότι θα αμφισβητήσουν ανοιχτά και θα κάνουν και πολιτικό πόλεμο στον Χριστόφια από τη Δευτέρα το απόγευμα. Μάλιστα αναπτύσσεται μια νέα συλλογιστική, που θέλει να δημιουργείται ένα μπλοκ απέναντι στον Πρόεδρο Χριστόφια έτοιμο να φτάσει στα άκρα.
«Καταψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς, ζητώντας να αλλάξει ο διαπραγματευτής και γενικά οδηγώντας τον Πρόεδρο με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να αντιληφθεί ότι πρέπει να φύγει», μας αποκαλύπτει πρόεδρος κόμματος της Κυπριακής Βουλής. Ενώ την ίδια ώρα εξυφαίνονται σενάρια που και στις δυο περιπτώσεις αναδεικνύουν τον Πόλυ Πολυβίου. Οι μεν θα αξιώσουν από τον «φθαρμένο» Δημήτρη Χριστόφια να τον ορίσει ως διαπραγματευτή της ελληνικής πλευράς, ενώ οι δε τον φαντάζονται ήδη ως υποψήφιο πρόεδρο…ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου