Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η "προφητεία" για την ασφάλεια των κοιτασμάτων Κρήτης & Α.Μεσογείου


Εκτύπωση E-mail


Μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή, κάτι αρχίζει να κινείται στο τομέα τουλάχιστον της στρατηγικής αντίληψης ότι το μέλλον της χώρας θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Α.Μεσογείου και της Κρήτης, με απλά λόγια από την ασφάλεια των κοιτασμάτων για τα οποία έχει σχετική αφιέρωμα η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί.
Έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι η υπεράσπιση αυτή περνάει μέσα από την απόκτηση ισχυρής αεροναυτικής δύναμης σε σyνδυασμό με την ικανότητα του Στρατού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ασφάλειας σε περίπτωση αντιπερισπασμού που επιχειρήσει η Τουρκία στο Αιγαίο. 
Η Τουρκία δεν κρύβει τους στόχους της και απειλεί πλέον ευθέως με πόλεμο με αφορμή την αντίδραση των Κυπρίων στις αντεθνικές λύσεις τύπου Άναν που απεργάζονται κάποιοι στην Κύπρο. Αλλά πλέον το ζήτημα για την Τουρκία δεν είναι η Κύπρος αλλά το τι σημαίνει μια "ενωμένη-τουρκοποιημένη" Κύπρος: Πρόσβαση στα χρυσοφόρα κοιτάσματα. Χθες ο Α.Νταβούτογλου Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Α. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη λέγοντας ότι ήταν ιδιαίτερα σαφής:
«Είναι γνωστό το τι θα κάνουμε αν τεθεί θέμα προεδρίας στην ΕΕ χωρίς να έχει βρεθεί λύση. Γνωρίζουμε την κρίση που υπήρξε κατά τις έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.
Για πρώτη φορά ο τουρκικός στόλος αναγκάστηκε να κατευθυνθεί νότια της Κύπρου, όπου έκανε αισθητή την παρουσία του και θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτό εμπεριέχει πολλούς κινδύνους ασφάλειας. Η περιοχή ήδη είναι ήδη αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις.
Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα από όλα είναι η καταβολή όλων των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, να διατυπωθεί ξεκάθαρα από όλες τις πλευρές, με ποιο τρόπο θα αλλάξει το υπάρχον status quo. Κι αυτό, μπορείτε να υποθέσετε ποιο είναι», κατέληξε ο Νταβούτογλου".
Μιλάει για στόλο, μιλάει για συχνή παρουσία, μιλάει για πόλεμο ή απειλή προλέμου πρακτικά. Όλα αυτά κάποιους έχουν ξυπνήσει στην Ελλάδα. Η ενεργοποίηση του προγράμματος του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας του Π.Ν., με την επιλογή των P-3C Οrion, η πρόοδος στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, η εσπευσμένη άφιξη των ρωσικών Α/Α βλημάτων για τα Tor-M1 και τα SA-8b Gecko, δείχνουν μία κινητικότητα που δεν συνάδει με την δραματική οικονομική κατάσταση της εποχής.
Η απόκτηση μαχητικού αεροσκάφους που θα μπορεί να περιπολεί και να νικά σε μια αερομαχία στο βάθος της Α.Μεσογείου, χωρίς ανεφοδιασμό, θεωρείται πλέον εκ των ουκ άνευ. Όπως επίσης αυτονόητη θεωρείται και η έναρξη ναυπήγησης των FREMM. Χωρίς FREMM με την τεράστια ισχύ πυρός στην Α.Μεσόγειο, δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα.
Όλα αυτά είναι κρίσιμες στρατηγικές κινήσεις οι οποίες αναμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στον οικονομικό τομέα για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Και θα υλοποιηθούν είτε με ευρώ είτε με δραχμή είτε με  ... φοίνικα! 
H διαθεσιμότητα στην USAF και η πιθανή αποδοχή των μεταχειρισμένων F-15C/D (κατά το πρότυπο των 400 Μ1Α1 Abrams) από την Π.Α. ως "ενδιάμεση λύση" μέχρι την έλευση ενός πραγματικά Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αλλά και η πιθανή "ένεση" με έναν περιορισμένο αριθμό με F-15S Silent Eagle, αποκαλύπτονται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, με όλες τις πληροφορίες και τις επιχειρησιακές, οικονομικές και τεχνολογικές παραμέτρους γύρω από το θέμα.Ένα πραγματικό "Μαχητικό Ανατολικής Μεσογείου", όπως λέει και το θέμα, εντάσσεται στο αφιέρωμα του περιοδικού για την "Ασφάλεια των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων" της Α.Μεσογείου. Ένα αφιέρωμα από το οποίο αναδύεται ως αυτονόητη η ανάγκη διαφοροποίησης των κατηγοριών όπλων με τα οποία εξοπλίζονται οι Ε.Δ. μέχρι σήμερα και βασικά η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.                                 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: