Εκτύπωση | 26/01/2012 | ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
| Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ κυρίαρχος της διαδικασίας στο Κυπριακό«Ναι» είπε σε δύο από τα τρία του «όχι» ο Πρόεδρος Χριστόφιας και έτσι ο Ντάουνερ θα κρίνει τέλη Μαρτίου αν πρέπει ο Μπαν Κι Μουν να συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη
Την πρόθεσή του να συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη τον Απρίλη ή τον Μάη γνωστοποίησε χθες, μέσω της δήλωσής του για την έκβαση των συνομιλιών στο Green Tree, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την κρίση του Ειδικού του Συμβούλου, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αποκτά πλέον ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς θα συντάξει έκθεση, περί τα τέλη Μαρτίου, αξιολογώντας την πρόοδο των συνομιλιών και «αν είναι θετική, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και κατόπιν διαβούλευσης με τις δύο πλευρές», ο ΓΓ θα προχωρήσει με τη σύγκληση της πολυμερούς. Δηλαδή ο Μπαν Κι Μουν δεν έκανε ειδική αναφορά στην επίλυση των εσωτερικών πτυχών, ως προϋπόθεση για την πολυμερή (αν και κάτι τέτοιο αναφέρεται στο ψήφισμα 2026) παρά μόνο στα ψηφίσματα και στη θετική έκθεση Ντάουνερ. Επίσης δεν μιλά για συμφωνία των δύο πλευρών, παρά μόνο για διαβούλευση.
Ο ΓΓ θα προβεί στη δική του αξιολόγηση νωρίτερα, και συγκεκριμένα στα τέλη του επόμενου μήνα, όταν θα υποβάλει στο Σ.Α. έκθεση για την κατάσταση των συνομιλιών. Σ’ αυτήν αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις προς τις δύο πλευρές -ενδεχομένως στη βάση της προόδου που θα έχουν στο Περιουσιακό, για το οποίο τους ζήτησε να ανταλλάξουν στοιχεία εντός δύο εβδομάδων- και να προετοιμάσει το έδαφος για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ακολούθως, ο Ειδικός Σύμβουλος θα λάβει τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης, οδηγώντας την στο χρονοδιάγραμμα του Απριλίου και στη διεθνή διάσκεψη.
Πλήρης έλεγχος
Γίνεται αντιληπτό ότι τα ΗΕ λαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας, αφού τέθηκε ήδη και το χρονοδιάγραμμα. Έτσι κι αλλιώς, η διαδικασία έχει αλλάξει και δεν μπορεί πλέον να κριθεί «ενδοκυπριακή», αφού βασικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων λαμβάνει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και όχι οι δύο πλευρές.
Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πρέπει να δώσει πολλές εξηγήσεις στα κόμματα και στον λαό, γιατί, παρά την περί του αντιθέτου δέσμευσή του, ήδη εκχώρησε στα ΗΕ το δικαίωμα του χρονοδιαγράμματος και της διεθνούς διάσκεψης. Εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει και για την απουσία αναφοράς στο Εδαφικό, αφού η διασύνδεσή του και μόνο με το Περιουσιακό, δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί στην πολυμερή, όπως ο Έρογλου επιδιώκει.
Οι πληροφορίες λένε ότι κατά τη σύνταξη της δήλωσης, η ε/κ ομάδα διαπραγματεύτηκε για την εισαγωγή των αναφορών στα ψηφίσματα του Σ.Α., την προ-διαβούλευση και την ανταλλαγή στοιχείων. Αυτό, εύλογα προξενεί το ερώτημα, αν από τώρα η ελληνική πλευρά δεν είναι σε θέση να μπλοκάρει την πολυμερή, πώς θα το κάνει με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος. Πλέον η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος, προσβλέπει στην ανατροπή της πολυμερούς, μέσω του Σ.Α. και των εκεί φίλων χωρών, κάτι που κατά πάσαν πιθανότητα θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, το οποίο θα χρεωθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, αφού αυτός θα έχει ζητήσει να μην προχωρήσει περαιτέρω η παροχή καλών υπηρεσιών, με τον τρόπο που τα ΗΕ αντιλαμβάνονται την αποστολή τους. Ήδη ο Έρογλου προειδοποίησε πως «η πλευρά που θα απορρίψει μια τέτοια διάσκεψη θα παρουσιαστεί υπό αρνητικό φως στην έκθεση που θα κατατεθεί ενώπιον του Σ.Α. του ΟΗΕ», αποσαφηνίζοντας έτσι τη γραμμή επίρριψης ευθυνών που προσανατολίζεται να ακολουθήσει.
Άλλα λέει ο Πρόεδρος
Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επικρίσεις στο εσωτερικό μέτωπο, επέμεινε, στις δηλώσεις του, πως κατέστησε ξεκάθαρο στον ΓΓ πως δεν πρόκειται να δεχθεί χρονοδιάγραμμα για τη διεθνή διάσκεψη. Κάτι που, όπως τα ίδια τα γεγονότα καταδεικνύουν, δεν λήφθηκε υπόψη. Ισχυρίστηκε ότι «ο ΓΓ, στη δήλωσή του, εκφράζει προθέσεις, αλλά κάτω από ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και η προϋπόθεση είναι ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος που θα εγκρίνουμε κι εμείς ως σημαντική πρόοδο, την οποία θα καταγράψει ο κ. Ντάουνερ». Αναφορά σε πρόοδο, ωστόσο, δεν διακρίνεται στη δήλωση του ΓΓ. Τόνισε, δε, ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θεωρεί ότι τέθηκαν, δεν θα προχωρήσουμε σε πολυμερή διάσκεψη.
«Θέλω να σας πω ειλικρινά ότι φεύγω όχι ικανοποιημένος, δεν έχω να κατηγορήσω κανέναν. Εγώ ανέμενα ή θα ήθελα -δεν το ανέμενα και πολύ- να επιτευχθεί πρόοδος. Αυτό που σημειώνει ο ΓΓ περί πολύ μικρής προόδου, τι να πω; Αν είναι πρόοδος το ότι έχουμε συμφωνήσει να ανταλλάξουμε στοιχεία, ας το πούμε πρόοδο. Πάνω στην ουσία, όμως, επί των διαφόρων ζητημάτων δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος», δήλωσε, ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν, όμως, υπήρξε χρονοδιάγραμμα για διεθνή διάσκεψη, χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτό το σημείο, δημιουργείται το ερώτημα, γιατί να θεωρείται η πρόοδος προϋπόθεση για την υλοποίησή του; ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου