Εκτύπωση | 28/01/2012 | Της Μικαέλλας Λοίζου
|Συνεχίζεται η συζήτηση για απομάκρυνση του επικίνδυνου Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά και τη νέα αναβάθμιση του ρόλου του από το Γ.Γ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ υποθήκευσε το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στην «ευθυκρισία» του κατάπτυστου Ντάουνερ, δήλωσε ο Ζ. Κουλίας
Τέλος του Κυπριακού συνιστά η μη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, δήλωσε χθες ο Ντερβίς Έρογλου. Όπως ανέφερε ο Τ/κ διαπραγματευτής, «ο Γ.Γ. θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη ή με την έκθεσή του προς το Σ.Α. θα δηλώσει ότι έχει επέλθει το τέλος της υπόθεσης». Υποστήριξε ότι, αν ο Ντάουνερ κρίνει, μέσα από την έκθεσή του, ότι θα πρέπει ο Γ.Γ. να συγκαλέσει πολυμερή, σε αυτή θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Πρόκειται για μια σύνθεση διαφορετική απ’ αυτήν που αξιώνει η ελληνική πλευρά. Ερωτηθείς αν θα ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Έρογλου άφησε να νοηθεί ότι οι συνομιλίες, πλέον, θα διεξάγονται σχεδόν αποκλειστικά εκ του σύνεγγυς, δηλώνοντας ότι «θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση στην Κύπρο, αλλά ο Μπαν Κι Μουν θα ερευνήσει το θέμα. Έχει διαπιστώσει και ο Γ.Γ. την απροθυμία της ελληνικής πλευράς και το γεγονός ότι αυτή χρονοτριβεί».
Διώξτε τον!
Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία, αυξάνεται η ανησυχία για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει πλέον ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ., που προ πολλού έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επανέλαβε χθες πως πρέπει να ζητηθεί επίσημα η απομάκρυνση του Ντάουνερ, καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία ανάμεσα στον λαό. «Ο κ. Ντάουνερ, κατά τη γνώμη μου, είναι έκπτωτος, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του, με τις οποίες αποπειράθηκε να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ε/κ κοινότητα», είπε. Πρόσθεσε πως τα ολισθήματα Ντάουνερ είναι κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση και δεν μπορεί πλέον αξιόπιστα, αντικειμενικά και με ευθυκρισία να αντιπροσωπεύει τα ΗΕ.
Προσπάθεια για ομοφωνία
Στο «στρατόπεδο» της Βουλής εστιάζει, από πλευράς του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τις προσπάθειές του, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη συνεδρία της Πέμπτης. Ήδη αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των αρχηγών, ότι το θέμα Ντάουνερ θα συζητηθεί κάτω από το Κεφάλαιο Δ’ και στόχος πλέον είναι η ομόφωνη απόφαση ή ψήφισμα της Ολομέλειας, στο οποίο να κηρύσσεται από τον κυπριακό λαό αναξιόπιστος και ανεπιθύμητος ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Περδίκης, η ομόθυμη στάση των κομμάτων κρίνεται θετική, καθώς συμφώνησαν στη συζήτηση του σκοτεινού ρόλου που διαδραματίζει ο Ντάουνερ στο Κυπριακό.
Προσφορά με παραίτηση
Παράλληλα με τη συζήτηση Ντάουνερ, συνέχεια υπήρξε και στη φιλολογία υπέρ της παραίτησης του Προέδρου Χριστόφια από τη θέση του διαπραγματευτή. Ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, σε δήλωση που εξέδωσε, ανέφερε πως «ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αν θέλει να προσφέρει -έστω και την υστάτη- θετική υπηρεσία σε αυτό τον τόπο και το λαό, οφείλει να δηλώσει αδυναμία χειρισμού της κατάστασης και να μας απαλλάξει από την παρουσία του».
Υποστήριξε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται το μέλλον των παιδιών μας, γιατί, πλέον, δεν εκπροσωπεί κανέναν «πέραν των αναγνωστών της κομματικής προπαγανδιστικής φυλλάδας του». Ο κ. Κουλίας κατηγόρησε, επίσης, τον Πρόεδρο ότι δεν κατάφερε να αποφύγει την παγίδα του Αλεξάντερ Ντάουνερ, και «έχοντας εγκληματική άγνοια του κινδύνου, υποθήκευσε το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στην ‘ευθυκρισία’ του κατάπτυστου Ντάουνερ, στον οποίο κάποιοι -μέχρι προσφάτως- έδιναν υποσχέσεις ότι θα ελέγξουν τα κόμματά τους από τα απορριπτικά αγκάθια».
Πρόβλημα η διζωνική
Ο Γ.Γ. του ΕΥΡΩΚΟ Στέλιος Αμερικάνος ανέφερε πως, υπό το φως των εξελίξεων, είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, την οποία θα μπορεί να αποδεχτεί ο λαός μας. «Το Κυπριακό δεν αντέχει άλλη αποτυχία. Η βάση της Διζωνικής Ομοσπονδίας, που διατυμπανίζει καθημερινά η Κυβέρνηση, είναι απλά μια διάτρητη διακήρυξη, έρμαιο αντιφατικών ερμηνειών, που εξυπηρετεί την τουρκική πλευρά», τόνισε. Υπογράμμισε πως η διζωνική δεν προάγει τη συμβίωση αλλά το διαχωρισμό, γιατί συγκρούεται με τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς της ΕΕ. Δεν μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη λύσης που θα ακυρώνει την κατοχή, να ανατρέπει τη διαίρεση, να εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας, γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Αμερικάνος, «εδράζεται και αποτελεί γέννημα θρέμμα των κατοχικών δεδομένων, που δημιούργησε η εισβολή». ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου