Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Καβγάδισαν για όλα


| Εκτύπωση | 04/02/2012 | Της Μικαέλλας Λοίζου

Πολυφωνία και αντιπαραθέσεις ακολούθησαν το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής
Συνέχεια του… Εθνικού Συμβουλίου αποτέλεσε η χθεσινή ημέρα, με τις πολιτικές δυνάμεις να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Αναμεταξύ τους διαξιφισμοί αλλά και επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης συνέθεταν το πολιτικό σκηνικό

Πολλές αντιπαραθέσεις επεφύλασσε η χθεσινή μέρα σε πολιτικό επίπεδο. Ο μεγάλος καβγάς κινήθηκε γύρω από τα κόμματα ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, ωστόσο τις επιθέσεις τους έκαναν και οι υπόλοιποι, απευθυνόμενοι, κυρίως, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συζήτηση, μάλιστα, «ενεπλάκη» και ο τέως Πρόεδρος μ. Τάσσος Παπαδόπουλος, καθώς συνεχίστηκε διαφωνία γύρω από το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα το 2004.
Λαϊκίστικες προσεγγίσεις

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε πως «είναι θεμιτό, όταν υπάρχουν αλλεπάλληλα κρούσματα παραβίασης της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας και εν τέλει της αξιοπιστίας των εκπροσώπων του ΟΗΕ, όπως συνέβη με τον κ. Ντάουνερ, να στιγματίζεται αυτή η συμπεριφορά και να επιδιώκεται η ορθή εκπλήρωση του ρόλου και της αποστολής του». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αυτό είναι διαφορετικό από τη δαιμονοποίηση του ΟΗΕ και τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Υποστήριξε πως αν υιοθετείτο η θέση κάποιων εκ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης γι' απαίτηση αντικατάστασης του Ντάουνερ, «θα βάζαμε αυτογκόλ».
Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε, επίσης, πως ο ΔΗΣΥ εκφράστηκε με ασυνέπεια σε αυτήν την περίπτωση, καθώς «γι' ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες της αλλοπρόσαλλης στάσης, αφού άλλη ήταν η στάση του κ. Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο και του κ. Μητσόπουλου στη Σύσκεψη Αρχηγών και στην παρέμβασή του στη Βουλή, και εντελώς διαφορετική η τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία». Αυτή η «ασυνάρτητη και αλλοπρόσαλλη στάση», είπε, καταδεικνύει σοβαρά ελλείμματα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και συνέπειας.

Μύθοι και σοφιστείες

Τη σκυτάλη έλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, λέγοντας πως πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια ανατροπής των συντελεσθέντων στο Greentree 2, ώστε να αποτρέψουμε περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις. «Τυχόν ολιγωρία και παραλείψεις θα καταστήσουν ασήκωτες τις ήδη βαρύτατες ευθύνες που φέρει (ο Πρόεδρος) και που μας κάνουν να προβληματιζόμαστε σοβαρά, αν μπορούμε να συνεχίσουμε να τον εμπιστευόμαστε ως διαχειριστή του Κυπριακού», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας προχθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος είχε αναφέρει πως το 2004 ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε με εντολή από το Εθνικό Συμβούλιο «όχι σε χρονοδιαγράμματα, διαιτησία και δημοψηφίσματα», και επέστρεψε με χρονοδιαγράμματα, διαιτησία και δημοψηφίσματα, γιατί ακριβώς του ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις, ο κ. Φωτίου τις απέδωσε σε προσπάθειες «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λάθη του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταφεύγοντας σε μύθους και σοφιστείες». Πρόσθεσε ότι το 2004 οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ υπέδειξαν στον μ. Παπαδόπουλο να αποδεχθεί την επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα, όπως και ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα Ντάουνερ, ο κ. Φωτίου είπε πως «την ώρα που έπρεπε διά της ψήφου των βουλευτών τους να ζητήσουν την αποπομπή του κ. Ντάουνερ, κατέφυγαν σε μια προσχηματική τοποθέτηση, προφασιζόμενοι ότι δεν πρέπει να συγκρουστούμε με τα ΗΕ».

Ψέματα

Για το θέμα του 2004 ανακοίνωση εξέδωσε και το Κέντρο Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος», κατηγορώντας τον Άντρο Κυπριανού πως κρύβει συγκεκριμένες αλλά πολύ ουσιώδεις αλήθειες. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Χρύση Παντελίδη, πρώτον ο Τ. Παπαδόπουλος συνοδευόταν από το Εθνικό Συμβούλιο, άρα δεν έφυγε με εντολή και δεύτερον ήταν το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ που είχαν ασκήσει αφόρητες πιέσεις για να αποδεχθεί την επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ επιμένει να εκμεταλλεύεται το ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν βρίσκεται στη ζωή και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του», τόνισε. Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε μέσω της «Σ» και ο ΓΓ του ΔΗΚΟ Κυριάκος Κενεβέζος δηλώνοντας πως: «Δεν αρκούν οι αποτυχημένες επιλογές στις στρατηγικές τους, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα τα ψεύδη και τη συνειδητή, όπως φαίνεται, παραποίηση της αλήθειας. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι θα έπρεπε να ντρέπονται».
Σήμερα δεν έγινε τίποτα!
Στον Φώτη Φωτίου απάντησε, αργά το απόγευμα, ο Γιώργος Λουκαΐδης, λέγοντας πως «σήμερα τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει συμβεί, ούτε καν χρονοδιαγράμματα δεν έχουν αποφασισθεί». Πρόσθεσε πως το 2004 ο Δημήτρης Χριστόφιας μετέφερε τη θέση της ΚΕ του ΑΚΕΛ να μην αποδεχθούμε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Όταν, όμως, ο Τ. Παπαδόπουλος μετέφερε στο Ε.Σ. ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις, το ΑΚΕΛ, με στόχο να στηρίξει τον τότε διαπραγματευτή, αναθεώρησε τη θέση του και στάθηκε στο πλευρό του Τ. Παπαδόπουλου. Υποστήριξε, επίσης, πως οι δηλώσεις Φωτίου προσβάλλουν τον τέως Πρόεδρο, αφού τον παρουσιάζουν ως επιρρεπή σε πιέσεις των ηγεσιών άλλων κομμάτων.

Ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους

Απάντηση από τον ΔΗΣΥ προς το ΑΚΕΛ ήρθε διά στόματος Χάρη Γεωργιάδη, με τον Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ να δηλώνει πως είναι κατανοητό και ξεκάθαρο ποιες είναι οι «αγωνίες» του ΑΚΕΛ, μπας και ο ΔΗΣΥ ανέλθει στην Κυβέρνηση. «Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν το δρόμο, δεν μας απασχολούν οι έγνοιες και οι ανησυχίες τους αυτές, αλλά τους καλούμε, επιτέλους, να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες, που απορρέουν από την παρουσία τους στη θέση της Κυβέρνησης», είπε.

Παραιτήσου, ξεκαθάρισε, άλλαξε τη στρατηγική

Αν και τα άλλα τρία κόμματα δεν ενεπλάκησαν στους καβγάδες, προέβησαν σε νέες εκκλήσεις, που κράτησαν το κλίμα τεταμένο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαμηνύσει εγγράφως προς τον ΓΓ ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα και διεθνή πολυμερή διάσκεψη, χωρίς συμφωνία επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού.
Πρόσθεσε ότι οι ευθύνες του Προέδρου για τη «σημερινή, δεινή κατάσταση του Κυπριακού» είναι βαρύτατες, αφού έχουν οδηγήσει σε έκρηξη της τουρκικής αδιαλλαξίας, αποενοχοποίηση της Τουρκίας, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, στα πρόθυρα επιδιαιτησίας και σε πολυμερή διάσκεψη για επιβολή άδικης λύσης, χειρότερης από εκείνην που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν, αγνοώντας και παρακάμπτοντας τη βούληση του κυπριακού Ελληνισμού, όπως εκφράστηκε από το δημοψήφισμα. Κατηγόρησε, επίσης, τον Πρόεδρο ότι αποφεύγει να ενημερώσει το Ε.Σ. και τον λαό για τα διαδραματιζόμενα στις συνομιλίες.
Μόνο με την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη εκλογών θα επέλθει η ενότητα, υποστήριξε από πλευράς του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου. «Είμαστε το μοναδικό κόμμα που ζητήσαμε, χωρίς μισόλογα και περιστροφές, την παραίτηση του Προέδρου, κατά τρόπον που ενδεχομένως να τον στεναχώρησε προσωπικά, αλλά για εμάς το ζήτημα ήταν και παραμένει πολιτικό», είπε. Πρόσθεσε πως σε μια τέτοια περίπτωση, ο κυπριακός Ελληνισμός θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να αντιμετωπίσει τους μεγάλους κινδύνους που δημιουργήθηκαν. Σημείωσε, δε, πως σε περίπτωση διορισμού διαπραγματευτή, αυτός θα χειραγωγείται από τις επιλογές του Προέδρου Χριστόφια, άρα δεν αλλάζει το ζήτημα.
Η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου ζήτησε, από πλευράς της, αλλαγή στρατηγικής και υιοθέτηση πολυεπίπεδης τακτικής αποφυγής, που να επιτρέπει να ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ανέφερε πως ο όρος «πολυμερής» είναι εντελώς διαφορετικός από τον όρο «διεθνής διάσκεψη», διερωτώμενη αν Πρόεδρος και ΓΓ μιλούν για το ίδιο πράγμα. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η πρόταση για διορισμό συνομιλητή, αφού σε περίπτωση διεθνούς διάσκεψης, θα είναι απαραίτητο κάποιος να εκπροσωπεί την ε/κ πλευρά και κάποιος το κράτος.            ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: