Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ


Εκτιμούμε πως το προσεχές μέλλον θα καταδείξει το πόσο βαθιά θα πάει η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ. Η συμφωνία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, που υπογράφηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στη Λευκωσία, αφορά στη συνεργασία των δύο κρατών στην μεταξύ τους θαλάσσια περιοχή. Πρόκειται ουσιαστικά, για στρατιωτική συμφωνία στρατηγικής σημασίας, η οποία θα επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να παρέχουν προστασία σε ολόκληρη την ΑΟΖ της Κύπρου.
Είναι ενδιαφέρον πως ισραηλινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη της αεροπορίας του Ισραήλ και τα πλοία του ναυτικού της χώρας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κυπριακό εναέριο χώρο και κυπριακά χωρικά ύδατα. Και εδώ αρχίζουν τα πιό σοβαρά, αλλά και ομιχλώδη. Σε ευθεία δημοσιογραφική ερώτηση προς τον Νετανιάχου, αν ευσταθούν πληροφορίες ότι το Τελ Αβίβ ζήτησε να έχει διευκολύνσεις στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απάντησε: «Ο λόγος που ήρθα στην Κύπρο, είναι για να προωθήσω τις διμερείς μας σχέσεις, τις οικονομικές μας σχέσεις και τις σχέσεις μας σε ζητήματα ενέργειας. Αυτό, το οποίο μας ενδιαφέρει και πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι οι σχέσεις μας συνολικά. Σκοπός μας είναι η ειρηνική ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων μας για ευημερία στην ειρήνη και στην περιοχή». Δεν το διέψευσε δηλαδή, αλλά άφησε το ερώτημα να αιωρείται, δίνοντας μια απάντηση καθ' όλα διπλωματική.
Παρενέβη άμεσα -και πυροσβεστικά- ο πρόεδρος Χριστόφιας λέγοντας πως «δεν χρειάζεται να δημιουργούμε στον εαυτό μας, με εικασίες, οποιαδήποτε προβλήματα. Σας παρακαλώ. Δεν υπάρχει στην ατζέντα των συνομιλιών μας τέτοιο ζήτημα. Να το ξεκαθαρίσω μια και καλή, όπως το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και ο πρέσβης του Ισραήλ». Παρά την βιασύνη Χριστόφια να πείσει πως «δεν τρέχει και τίποτα», προιόν των γνωστών διεθνιστικών και αντιμιλιταριστικών καταβολών του, οι φήμες επιμένουν πως στην συμφωνία προβλέπεται μεταστάθμευση στην Κύπρο ισραηλινών μαχητικών F-16.
Το σίγουρο είναι ένα: Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών επιτρέπει την προστασία των ενεργειακών πόρων της κυπριακής Δημοκρατίας από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Για πολλοστή φορά, το Ισραήλ στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν παίζει. Εμείς αναγκαζόμαστε να επισημάνουμε, με κίνδυνο να καταστούμε αφόρητα μονότονοι, το απαράδεκτον της ελληνικής γεωστρατηγικής έκλειψης από την ανατολική Μεσόγειο. Μια ουσιαστική ελληνική εμπλοκή στα ενεργειακά τεκταινόμενα στην περιοχή, θα αναβάθμιζε την Ελλάδα την ώρα που καταρρέει η οικονομία της. Με οφέλη και οικονομικά. Οι τρόποι υπάρχουν, και λείπει, ως συνήθως, η πολιτική βούληση και το όραμα...ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: