Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Μνημόνιο φτώχειας, φόρων και... παροχών στους ισχυρούς


Του ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
Μακελειό απολύσεων στο Δημόσιο, μισθοί εξαθλίωσης στον ιδιωτικό τομέα, εξαφάνιση επικουρικών συντάξεων από το 2013, αύξηση 25% στους φόρους στα ακίνητα
Τζάμπα κεφάλαια από το κράτος στους τραπεζίτες, τζάμπα τρεις μεγάλες κρατικές εταιρείες σε ιδιώτες, «ρουσφέτια» στον ΣΕΒ και σε εκδοτικά συμφέροντα

Σελίδες: 1 2    Επόμενη σελίδα

Με ένα δεκασέλιδο τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Παπαδήμου, στο οποίο καλούνται να συνθηκολογήσουν άνευ όρων οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, επ' απειλή άμεσης χρεοκοπίας της χώρας σε αντίθετη περίπτωση, η «τρόικα» έδωσε το δικό της αδιαπραγμάτευτο «πακέτο» μέτρων του νέου Μνημονίου, που θα βυθίσουν ακόμη βαθύτερα στην εξαθλίωση τους πολλούς και θα προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες «πειρατικών» κερδών σε λίγους, Έλληνες και ξένους.

Πολλά από τα μέτρα που προτείνονται, κυρίως αυτά που αφορούν την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, θα μπορούσαν να θεωρηθούν αυτονόητες παρεμβάσεις σε μια οικονομία με υπερτροφικό και αναποτελεσματικό κράτος και με τεράστιες αγκυλώσεις και αναχρονισμούς στον ιδιωτικό τομέα. Όμως, κοινός παρονομαστής όλων των παρεμβάσεων είναι η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς την παραμικρή αναπτυξιακή διέξοδο, καθώς η «τρόικα» φαίνεται καθηλωμένη σε νεοφιλελεύθερες εμμονές και γνωστές συνταγές θεραπείας-σοκ, πρεσβεύοντας ότι μια απότομη βουτιά του πληθυσμού στην εξαθλίωση θα είναι αρκετή για να δουλέψουμε περισσότερο, να κινητοποιηθούν οι επενδυτές και να έλθει η οικονομική μεγέθυνση.

Τα μέτρα του δεκασέλιδου τελεσιγράφου της «τρόικας» ίσως δεν εκπλήσσουν πια, αφού η κοινωνία προετοιμάσθηκε μεθοδικά για όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια καταστροφής για πολλούς μήνες - τα περισσότερα είχαν ήδη αναλυθεί και παρουσιασθεί από το «Π» το τελευταίο διάστημα. Όμως, για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε ένα πυκνό και αφαιρετικό τεχνοκρατικό έγγραφο, που προκάλεσε δέος ακόμη και στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που το ανέγνωσαν και υποχρέωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Π. Καψή, να προσπαθήσει να απαλύνει τις εντυπώσεις, επιχειρώντας να πείσει ότι θα βρεθεί τρόπος να μη θιγούν τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, να αποφευχθούν οι απολύσεις και να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο μέτρο, ισοδύναμου αποτελέσματος, η επαχθέστατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα κατά 25%, που ζητεί η «τρόικα».

Στην πραγματικότητα, όμως, η συντριπτική πλειονότητα των μέτρων που απαιτεί η «τρόικα» είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως αναγνωρίζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στελέχη του οικονομικού επιτελείου: άλλα εκκρεμούν από το Μεσοπρόθεσμο και κατατάσσονται στα προαπαιτούμενα για να συνεχισθεί η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση (προσοχή: όχι για να κλείσει η διαπραγμάτευση, απλώς για να μην εγκαταλείψει την Αθήνα η «τρόικα» και πάρουμε την άγουσα προς τη χρεοκοπία). Άλλα θα έχουν, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, για την οποία έχει δεσμευθεί ήδη η κυβέρνηση, τόσο μεγάλο εισπρακτικό αποτέλεσμα (αύξηση εσόδων κατά εκατοντάδες εκατ. ευρώ), που είναι πρακτικά αδύνατο να υποκατασταθούν από άλλες φοροεισπρακτικές επιδρομές ισοδύναμου αποτελέσματος.

Τι απαιτεί η «τρόικα»

- Για τον δημόσιο τομέα, το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, καθώς η «τρόικα» απαιτεί μέσα στον Φεβρουάριο να εκδοθούν οι εκκρεμούσες υπουργικές αποφάσεις για το κλείσιμο δεκάδων οργανισμών και την απόλυση του προσωπικού τους - αυτό εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για τη διαπραγμάτευση. Στόχος τής παρέμβασης, όπως ανέφεραν στους «Financial Times» ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα είναι το κλείσιμο τουλάχιστον 100 οργανισμών και η απόλυση τουλάχιστον 10.000 υπαλλήλων. Εξάλλου, παρά τις διαψεύσεις Καψή, η επέκταση των ρυθμίσεων του ενιαίου μισθολογίου και στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί, δικαστικοί) θα χρειασθεί να προωθηθεί αμέσως, καθώς έχουν αναληφθεί σχετικές δεσμεύσεις στο παρελθόν.

- Αμέσως μετά, παρά τις πολιτικάντικες διαβεβαιώσεις Ρέππα ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε «στοχευμένες μειώσεις προσωπικού» στον στενό δημόσιο τομέα, προχωρώντας σε εκτεταμένη αναδιάρθρωσή του. Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες (βλ. διαβεβαιώσεις Ρέππα ότι οι μειώσεις υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 θα γίνουν μόνο μέσω εθελοντικών αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων), η «τρόικα» τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν απολύσεις («redundancies»).

Το τέλος των επικουρικών

- Για τις επικουρικές συντάξεις, η μεταρρύθμιση που ζητάει η «τρόικα» είναι σαφώς πιο επώδυνη από το νομοσχέδιο Κουτρουμάνη. Προβλέπει υποχρεωτική (όχι εθελοντική) ενοποίηση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, για να δημιουργηθεί ένα σύστημα καθορισμένων εισφορών, αλλά ακαθόριστων... παροχών. Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και σαν παραχώρηση προς τη ΝΔ, η «τρόικα» τοποθετεί τις μειώσεις των συντάξεων στη διετία 2013-2014, ώστε να διευκολύνει τη ΝΔ να υπερψηφίσει τη ρύθμιση. Οι επικουρικές συντάξεις, πάντως, οδεύουν προς την εξαφάνιση, καθώς από το 2013 θα ισχύσει η πλήρης απαγόρευση ενίσχυσης των επικουρικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι παροχές θα πρέπει να είναι αντίστοιχες με τα έσοδα και τα αποθεματικά του μοναδικού Ταμείου. Αν συνυπολογισθεί η απώλεια δισεκατομμυρίων από τα αποθεματικά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με το «κούρεμα» των ομολόγων και με την «εξαΰλωση» των μετοχών, αλλά και το «καχεκτικό» επίπεδο των εισφορών λόγω της ύφεσης, αυτό οδηγεί σε μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε... φιλοδωρήματα.

Νόμος για τους μισθούς

- Για τα εργασιακά και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, η «τρόικα» αποφεύγει λεπτομερείς αναφορές, καθιστά σαφές όμως ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα γίνουν μέσα από τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων, αλλά με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Κάνει λόγο, ειδικότερα, για «νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση της ευελιξίας στους μισθούς αμέσως», σημειώνοντας ότι το περιεχόμενό της είναι προς συζήτηση. Στη συνάντηση με τον Γ. Κουτρουμάνη την Παρασκευή, πάντως, η «τρόικα» επέμεινε στην ανάγκη κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού και της ωρίμανσης (αυξήσεις για κάθε τριετία στον ίδιο εργοδότη), αλλά και στη διαπίστωσή της ότι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός. Η ρύθμιση για τα εργασιακά θα πρέπει να περιλάβει και την κατάργηση όλων των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που η «τρόικα» θεωρεί ότι υποκρύπτουν μονιμότητα και περιλαμβάνουν «τρελά» επιδόματα και παροχές. Επιπλέον, επιμένει στο «ξεδόντιασμα» των κλαδικών συμβάσεων (κατάργηση της λεγόμενης μετενέργειας, ώστε μετά τη λήξη τους να μένουν ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι, διατηρώντας μόνο τα ελάχιστα δικαιώματα που προβλέπει η εθνική σύμβαση).
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: