Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο Γιώργος Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να εμφανιστεί ως ήρωας που έσωσε τη χώρα από την χρεοκοπία.
Παρουσίασε μια δική του πραγματικότητα η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες δύο χρόνια τώρα. Την μεγαλύτερη κυβερνητική οικονομική αποτυχία από τον εμφύλιο ο Παπανδρέου προσπάθησε να την παρουσιάσει ως θρίαμβο. Δείτε τι είπε και τι έκανε στην πραγματικότητα η κυβέρνησή του.
Είπε: «Υπεραμύνομαι της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού, όπως έκανα και στις Βρυξέλλες, όπου οι σοσιαλιστικές δυνάμεις καταθέτουν τις εναλλακτικές τους προτάσεις, απέναντι σε μια υπερσυντηρητική και μυωπική Ευρώπη».
Έκανε: Ποτέ δεν υπερασπίστηκε την χώρα ως όφειλε. Ο Ζαν Κλον Γιούνκερ επιμένει πως ο Παπανδρέου του μιλούσε για «διεφθαρμένη χώρα».
Είπε: «Ποτέ δεν μιλήσαμε, ποτέ δεν μίλησα για διεφθαρμένο λαό».
Έκανε: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν διαψεύστηκε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Η πλήρης δήλωση του Γιούνκερ ήταν: «Δεν μπορούσα να αποκαλύψω τα όσα γνώριζα (για την ελληνική οικονομία). Ήξερα ότι ένα από τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: "Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα"».
Είπε: «Μπορεί να έχουμε μια εξάρτηση οικονομική, αλλά δεν θυσιάζουμε βασικά μας δικαιώματα και θεσμικά θέματα που αφορούν στη Δημοκρατία».
Έκανε: Κάθε φορά που η αντιπολίτευση επικαλούταν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για εκλογές ο Παπανδρέου αντέτεινε πως λόγω κρίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο (βλέπε φθινόπωρο του '11), άρα ο λαός να εξασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα της ψήφου.
Είπε: «Μετά από δύο χρόνια, αναγκάστηκε να αναλάβει τις ευθύνες της (η Νέα Δημοκρατία). Και αυτές καλείται να αναλάβει μαζί μας και τις ημέρες αυτές, όπως τις έχουμε αναλάβει εμείς».
Έκανε: Γιατί δεν προχώρησε σε εκλογές, όπως ζητούσε ο Αντώνης Σαμαράς για να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία πιο σύντομα τις ευθύνες της;
Είπε: «Μειώσαμε συνολικά κατά 8 μονάδες το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, σε δύο χρόνια».
Έκανε: Ο στόχος του αρχικού προγράμματος ήταν η μείωση του ελλείμματος μέχρι σήμερα κατά πολύ περισσότερο. Επίσης η κυβέρνηση του κατηγορείται από μέλη της ΕΛΣΤΑΤ πως αύξησε εντέχνως το έλλειμμα για να παρουσιάσει μεγάλη μείωση του ελλείμματος μπροστά στην αδυναμία του να το μειώσει πραγματικά.
Είπε: «Δεν μπορώ να κατανοήσω - ή μάλλον, μπορώ να υποθέσω - τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που λέει, «ναι, Εξεταστική, αλλά μετά τις εκλογές».
Έκανε: Θέλει πριν τις εκλογές για να έχει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή και να μπορούν να κουκουλωθούν οι ευθύνες του;
Είπε: «Εμείς είμαστε δημιουργοί μιας Ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας. Ιδρύθηκε η Ελληνική Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή, που λογοδοτεί απευθείας στο Κοινοβούλιο. Υιοθετήθηκε ο νόμος περί δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης.
Έκανε: Η αρχή αμφισβητείται για την ορθότητα των στοιχείων που έδινε.
Είπε: Εφαρμόζονται σύγχρονοι μηχανισμοί παρακολούθησης των δημοσίων εσόδων. Ενισχύθηκε η λογοδοσία με την «Διαύγεια», όλα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Έκανε: Όχι όλα. Τα έξοδά του ως πρωθυπουργού, του ίδιου δηλαδή, δεν αναρτήθηκαν ποτέ στο διαδίκτυο.
Είπε: «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν είναι τεράστιο διακύβευμα; Δεν είναι θεμελιώδης απαίτηση του λαού; Δεν είναι μια αδικία, που πρέπει να διορθωθεί; Δεν είναι προαπαιτούμενο για ένα κοινωνικό κράτος, ένα κράτος Δικαίου; Φυσικά και είναι. Ήταν και είναι ακόμα».
Έκανε: Δεν μείωσε τη φοροδιαφυγή, κάτι στο οποίο βασίζεται η Τρόικα και ζητάει νέα μέτρα, αφού οι δανειστές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν ανίκανη να μαζέψει έσοδα από τη φοροδιαφυγή.
Είπε: «Ποιος έβαλε τις βάσεις για μια πραγματικά σύγχρονη πολιτική ασύλου, χωρίς να υποκύψουμε σε εκβιασμούς, αλλά με προσήλωση και σεβασμό στα θέματα κοινωνικής συνοχής και στα ανθρώπινα δικαιώματα; Εμείς».
Έκανε: Χιλιάδες αιτούντες ασύλου παραμένουν μετέωροι στην αβεβαιότητα αφού ακόμα δεν δίνεται άδεια ασύλου και ο νόμος μένει στα χαρτιά.
Είπε: Ποιος έβαλε την ομάδα «ΔΙΑΣ» στο δρόμο, δίπλα στον πολίτη; Επί ποιας Κυβέρνησης οργανώθηκε ξανά η Ελληνική Αστυνομία, για την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων και συμμοριών εγκλήματος; Επί δικής μας Κυβέρνησης».
Έκανε: Χιλιάδες πολίτες ξυλοκοπήθηκαν άγρια από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, κάτι που καυτηρίασαν έντονα και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Είπε: «Αξιοκρατία στο Δημόσιο. Θυμάστε, «γαλάζιες» συνεντεύξεις παντού, «ημέτεροι» σε διευθυντικές θέσεις».
Έκανε: Η περίπτωση του κολλητού του συνεργάτη Θέου στην ΔΕΗ ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, αν δεν είναι αναξιοκρατία τότε τι είναι;
Είπε: «Ποιος έκανε την αρχή, με την επιλογή των Γενικών Γραμματέων στο «ΟpenGov»; Με τις όποιες δυσκολίες και τα όποια προβλήματα. Ξέρω την κριτική. Σταματήσαμε, όμως, ένα φαινόμενο, κάθε Υπουργός να διορίζει τον άνθρωπό του».
Έκανε: οι περισσότεροι υπουργοί έχουν ορίσει κολλητούς τους ή κομματικούς παράγοντες στη θέση των γενικών γραμματέων.
Είπε: «Είδαμε την εφιαλτική πραγματικότητα κατάματα. Κάναμε πράγματα, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Ποιος ξεκίνησε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας; Εμείς. Τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης; Πάλι εμείς. Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης μέσω κουπονιών; Πάλι εμείς. Προγράμματα, που απευθύνονται συνολικά σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους».
Έκανε: Όλα όσα αναφέρει συναντώνται μόνο σε υπανάπτυκτες και χρεωκοπημένες χώρες. Υγιείς οικονομίες δεν χρειάζονται τίποτα από τα τρία.
Είπε: «Δεν έχω αυταπάτες, η κατάσταση είναι ζοφερή. Και θα γίνει, φίλες και φίλοι, ακόμα πιο δύσκολη».
Έκανε: Δεν αναφέρει ότι η ζοφερή κατάσταση ήταν δικό του και μόνο έργο, με την απόφασή του να φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, το οποίο δημιούργησε συνθήκες εξάντλησης για όλους τους πολίτες.
Είπε: «Εμείς νοιαζόμαστε για τους νέους και το δείξαμε στην πράξη».
Έκανε: Το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης νέων ανθρώπων από το '60 και μετά εμφανίζεται επί των ημερών του. Οι νέοι με τα κινήματα των αγανακτισμένων έχουν δείξει πόσο εκτίμησαν την πολιτική του.
Είπε: «Κάναμε πράξη την «Υπηρεσία Μίας Στάσης» στην ίδρυση επιχειρήσεων».
Έκανε: Ο επιχειρηματικός κόσμος γελάει με την «Υπηρεσία Μιας Στάσης». Ποτέ και καμία επιχείρηση δεν κατάφερε να την εκμεταλλευτεί αφού η γραφειοκρατία βασιλεύει στο δημόσιο και αυτό το ξέρουν όλοι οι επιχειρηματίες.
Είπε: «Πότε είχαμε ρεκόρ εξωστρέφειας των ελληνικών εξαγωγών; Επί δικών μας ημερών. Το 2011. Πάνω από 20 δισ. η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο 11μηνο. Πότε είχαμε ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα; Επί δικών μας ημερών. Το 2011. Πάνω από 16,5 εκατομμύρια, παρά τον ορυμαγδό της αρνητικής διεθνούς δημοσιότητας, εξαιτίας της κρίσης».
Έκανε: Τα θετικά αυτά στοιχεία δεν πιστώνονται στην κυβέρνηση, αλλά στην ανάγκη των επιχειρηματιών να στραφούν σε νέες αγορές λόγω της κρίσης που έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Είπε: «Βάλαμε τις βάσεις για την παραγωγή νέου πλούτου».
Έκανε: Η φτώχεια αυξάνεται συνεχώς στην Ελλάδα και οι νέες επενδύσεις μειώνονται κατακόρυφα μαζί με την ύφεση που ξεπερνάει το 5%
Είπε: «Είναι αλήθεια ότι, μέσα στη διετία, έσκασε όλη η φούσκα του παρελθόντος. Όλα τα αρνητικά δεκαετιών, τώρα εκδηλώθηκαν».
Έκανε: Δεν εξήγησε όμως πώς και γιατί οδήγησε την Ελλάδα στην πόρτα του ΔΝΤ, χωρίς μάλιστα να τον πιέσει κανείς.
Είπε: «Τι παρέλαβαν οι προηγούμενοι; Την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας- ορόσημο του 2003. Την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Την Ελλάδα που είχε καταφέρει, δίπλα στους Κύπριους αδελφούς, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Την Ελλάδα πανταχού παρούσα διεθνώς, φάρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Έκανε: Τι θα παραλάβουν οι επόμενοι δεν Είπε όμως. Όσο για το πώς μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ και το ποιός ο ρόλος Παπανδρέου στην ιστορία του σχεδίου Ανάν, το ξέρουν καλύτερα οι Κύπριοι.
Είπε: «Τι κατάφεραν (η ΝΔ) σε πεντέμισι χρόνια; Τον απόλυτο διασυρμό της χώρας».
Έκανε: Αυτός διέσυρε τη χώρα σε δύο χρόνια.
Είπε: «Ποιος είχε το θάρρος να ανοίξει το φάκελο της φοροδιαφυγής δισεκατομμυρίων στην Ελβετία; Εμείς τον ανοίξαμε».
Έκανε: Ποτέ δεν άνοιξε κανένας φάκελος φοροδιαφυγής στην Ελβετία.
Είπε: Να υπογραμμίζουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξάντλησε κάθε περιθώριο που υπήρχε για διερεύνηση σκανδάλων, μέσα στα θεσμικά πλαίσια στα οποία λειτουργούμε.
Έκανε: Δεν προχώρησε σε εξεταστική για την οικονομία (περίοδος Σημίτη και Καραμανλή), όπως είχε υποσχεθεί. Για ποια εξάντληση περιθωρίων μιλάει;
Είπε: Πρώτη φορά μια χώρα δέχεται διεθνή βοήθεια τέτοιου μεγέθους, 240 δις ευρώ συνολικά.
Έκανε: Πράγματι πρώτη φορά ένα αρχηγός κράτους ζητάει μια τόσο μεγάλη βοήθεια για να δεσμεύσει τη χώρα του για δεκαετίες. Κανείς πριν από τον Παπανδρέου ποτέ και πουθενά δεν το έκανε, αν και υπάρχουν χώρες με τερατωδώς μεγαλύτερες ανάγκες από την Ελλάδα. Παγκόσμια πρωτοτυπία. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου