Εκτύπωση | 02/04/2012 | ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
| Ο κυπριακός Ελληνισμός τίμησε χθες, με πάνδημες και παλλαϊκές εκδηλώσεις, την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955.Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου, στην Αρχιεπισκοπή.
Η δοξολογία τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο, εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, και πλήθους κόσμου.
Της δοξολογίας ακολούθησε τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα, που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Μαραθεύτης, ο οποίος, αφού επεσήμανε πως η 1η Απριλίου 1955 είναι μια ζώσα πραγματικότητα, πρόσθεσε πως το Κυπριακό, εξαρχής ήταν πρόβλημα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού.
Οι αποικιοκράτες αρνήθηκαν την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού, θέτοντας τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας πάνω από το διεθνές δίκαιο, ανέφερε ο κ. Μαραθεύτης, προσθέτοντας πως το αίτημα της αυτοδιάθεσης συνεχίστηκε με τον απελευθερωτικό αγώνα, κατά τον οποίο αγωνιστές και λαός επέδειξαν απαράμιλλο αγωνιστικό ήθος.
Οι ιστορίες ηρωισμού μοιάζουν εξωπραγματικοί μύθοι, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης, αναγιγνώσκοντας αποσπάσματα από τις επιστολές των μελλοθανάτων αγωνιστών.
Φάρος ο ηρωισμός των αγωνιστών της ΕΟΚΑ
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Βασίλειος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στην επέτειο της 1ης Απριλίου, ευχήθηκε όπως «η προσφορά των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 μάς καθοδηγεί και μας εμπνέει».
Σε δήλωσή του μετά τη δοξολογία, ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε πως, εάν υπάρχει ένα μήνυμα που πρέπει να συγκρατήσουμε και να μας καθοδηγήσει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, είναι η αποφασιστικότητα και ο ηρωισμός αυτών των αγωνιστών για την ελευθερία και τη δημοκρατία, προσθέτοντας πως αυτό «έχει μεγάλη σημασία σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να δούμε ένα καλύτερο αύριο».
Κοσμοσυρροή και παλμός στο «Ελευθερία»
Αποκορύφωμα των εορτασμών ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν, και φέτος, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955 -1959 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» στη Λευκωσία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ελληνικοί χοροί, τραγούδια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, θεατρικό δρώμενο με θέμα παρμένο από τον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ έγινε, επίσης, παρέλαση αντιπροσωπιών Συνδέσμων Αγωνιστών-Ανταρτών, Καταδίκων, Πολιτικών Κρατουμένων, Μη Συλληφθέντων και συνεργαζομένων οργανώσεων και σωματείων. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 Θάσος Σοφοκλέους.
Τη φετινή εκδήλωση, που ήταν ιδιαίτερα παλμώδης, παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της νεολαίας αλλά και οικογενειών. Ανάμεσα στους επισήμους που προσήλθαν στο στάδιο Ελευθερία ήταν ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού.
Στις άλλες πόλεις
Εκδηλώσεις τιμής της 1ης Απριλίου πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες πόλεις της Κύπρου. Στη Λεμεσό, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζος, στη Λάρνακα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, στην Πάφο ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης και στο
Παραλίμνι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Ασσιώτης.
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Γέρι, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πέτρος Ευτυχίου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στο Φοινί.
Τίμησαν το ’55 και στην Ελλάδα
Εκδηλώσεις τιμής της εθνικής επετείου του ’55-’59 έγιναν και στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα. Η δοξολογία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας -Ο.Κ.Ο.Ε.- και τα Κυπριακά Σωματεία της Αθήνας.
Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο φιλόλογος - ποιητής Ανδρέας Παστελλάς υπογράμμισε το «ιερό δέος και τον βαθύ σεβασμό», με τον οποίο σήμερα, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, ατενίζει κανείς τις μορφές των ηρώων του κυπριακού Ελληνισμού, όπως αυτές αναδείχτηκαν μέσα από τη θυσία και την αταλάντευτη συμμετοχή τους στον 4χρονο ένοπλο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ’55 - ΄59.
Ο κ. Παστελλάς τόνισε ότι με την έναρξη του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα άνοιξε μια νέα σελίδα για την ιστορία της Κύπρου και τον αγώνα του κυπριακού λαού, καθώς με τον τρόπο αυτό έδωσε οριστικό τέλος στις πολύχρονες και ατελέσφορες προσπάθειες επικοινωνίας με τη βρετανική κατοχή, εγκαινιάζοντας μια περίοδο ένδοξου αγώνα όλου του κυπριακού λαού, με εμπροσθοφυλακή τους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., ενός αγώνα άνισου απέναντι στον ισχυρό στρατό της βρετανικής αυτοκρατορίας.
Μετά τη δοξολογία οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν πεζή, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αθηναίων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου ήταν παρατεταγμένο άγημα του πολεμικού ναυτικού, το οποίο απέδωσε τιμές. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων.
«Συνεχίζει να εμπνέει ο αγώνας της ΕΟΚΑ»
Στην μνήμη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, των νέων αυτών ανθρώπων «που πριν από 57 χρόνια, την 1η Απριλίου 1955, ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου» αναφέρεται σε δήλωσή του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας.
«Τους θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «τιμούμε την προσφορά τους, που εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα την προσήλωσή μας στην κυπριακή υπόθεση, για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση ειρηνικής, συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας». ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου