Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Οι Σέρβοι χτυπουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον Αλβανικό επεκτατισμό με αποκορύφωμα το 2016


Μετάφραση από αναγνώστη.
Σέρβοι: Μεγάλη Αλβανία έρχεται , ένωση το 2016 ! Πως  θα είναι οι  χάρτες των χορών  των Βαλκανίων για τις μελλοντικές γενιές; Μεγάλη Αλβανία είναι απλά μια φαντασίωση,  ή ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες στο μέλλον για την  δημιουργία του αλβανικού κράτους; Αυτές είναι ερωτήσεις που θέτει η  συγγραφέας Djordjevic Radeta με  τίτλο «Μεγάλη Αλβανία,  “κτυπάει  την  πόρτα “, που δημοσιεύθηκε χθες στα σερβικά ΜΜΕ “Vecernje Novosti”. Η συντάκτης του άρθρου κάνει  συνέντευξη  στους πολιτικούς  αναλυτές , Δημήτρης  Παναγιωτακης , Dragan Petrovic και Jadranka Poloviç και  σύμφωνα με την  ίδια,   ουσιαστικά, Μεγάλη Αλβανία   είναι  σε  λειτουργία. Το ερώτημα που κάνει  είναι, αν θα   αναγνωριστεί και επισήμως η  ύπαρξή της. Ο πρώτος είναι της γνώμης ότι η Μεγάλη Αλβανία μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς μεγάλες συγκρούσεις, καθώς οι χώρες της περιοχής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από βοήθεια από το εξωτερικό, οι οποίες θα υποχρεωθούν να δώσουν  την συγκατάθεσή  τους ,και ο δεύτερος ,είναι της γνώμης ότι η επιτυχία του αλβανικού παράγοντα θα εξαρτηθεί από το πόσο  αισθάνονται ότι  απειλούνται αυτά  τα κράτη, και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις τους  σε αυτό το θέμα :δλδ , αν η Σερβία, το Μαυροβούνιο,  ΠΓΔΜ  και  Ελλάδα ,αποφασίζουν  να αντιμετωπίσουν  αυτό το πρόβλημα σοβαρά με μια στάση από   κοινού.
Dragan Petrovic
Κατά την άποψη του Δρ Dragan Petrovic, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, που  έχει γράψει  το βιβλίο «Γεωπολιτική της Μεσογείου», η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας δεν θα  ήτανε  τίποτα περισσότερο από μια εξτρεμιστική τάση, αν δεν είχανε  πολιτική στήριξη της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία και ένα μεγάλο μέρος της Γερμανίας και  ένα μέρος  ισλαμικού κόσμο.
«Το αλβανικό παράγων δεν θα έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, εάν το Βελιγράδι,  Ποντγκόριτσα και τα Σκόπια  συνεργαστούν στρατηγικά   με την Αθήνα, που θα στηρίζονται σε μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες δεν παραδέχονται μια τέτοια ενέργεια, και  με το σύνολο τις κοινότητας,όπως  τις χώρες BRIC, καθώς και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν υποστηρίζουν τέτοιες έννοιες εξτρεμιστικές, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, Σλοβακία, Ρουμανία. Η πολιτική των ΗΠΑ, ο κύριος χορηγός των Αλβανών ρεβιζιονισμού έχει ισχυρή επιρροή στις Βαλκανικές χώρες ,και ορισμένες κυβερνήσεις ενεργούν ευθέως κατά των  συμφερόντων τους μακροπρόθεσμα , τονίζει  ο  Δραγαν Πέτροβιτς.Δεν ήταν    Ποντγκόριτσα και τα Σκόπια που  αναγνώρισαν το  κράτος-φάντασμα του Κοσσυφοπεδίου καθώς και αξιωματούχοι στο Βελιγράδι, που το 2008 κάνανε  μια σειρά από σφάλματα  σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, ενεργώντας ακόμη και κατά το Σύνταγμα τους?  Αν δεν σέβεσαι το σύνταγμα σου, μην περιμένετε σεβασμό από τους άλλους,  τονίζει  ο Δραγαν.
Δημήτρης Παναγιωτακης,
“Οι Αλβανοί ελπίζουν  ότι το όνειρο της Μεγάλης Αλβανίας θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, το 2016», λέει ο Δημήτρης Παναγιωτακης, πολιτικός αναλυτής ΤΑ  ΝΕΑ . Περαιτέρω σημειώνει ότι,  Ουάσιγκτον και  Βρυξέλλες έχουν ήδη δαπανήσει σημαντικά ποσά για το σκοπό αυτό και δεν έχουν καμία πρόθεση να σπαταλούν αυτά τα χρήματα. Σύμφωνα με τον  Έλληνα  αναλυτή, μετά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, το έργο της Μεγάλης Αλβανίας είναι ίσως πιο εφικτή από ό τι στην αρχή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. «Το λεγόμενο κράτος του Κοσσυφοπεδίου ανακήρυξε την ανεξαρτησία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της ένωσης με άλλο κράτος. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η ένωση της νότιας επαρχίας της Σερβίας με την Αλβανία είναι μόνο θέμα χρόνου. Έτσι, έχουμε ένα έθνος  που χωρίζεται σε δύο γειτονικές χώρες και τις μεγάλες δυνάμεις που επιδιώκουν την ενοποίηση τους », λέει Παναγιωτακης.
Ο Έλληνας αναλυτής προσθέτει , μετά την ένωση Κόσοβο με την Αλβανία, το σενάριο μετέπειτα  είναι σαφή. Πρώτον, θα τεθεί το ζήτημα της Δυτικής
Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και μετά , οι άλλες περιοχές που κατοικούνται από Αλβανούς. “Μεγάλη Αλβανία δεν μπορεί να επισημοποιηθεί ακόμα, αλλά ουσιαστικά λειτουργεί , τα  σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας δεν υπάρχουν, και μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι περισσότερο θεωρητικός παρά πραγματικός. Στην Μεγάλη Αλβανία θα προστεθεί το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, η κοιλάδα του Πρέσεβο στη νότια Σερβία,  το δυτικό τμήμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, νότια και ανατολικό τμήμα του Ulcinj Μαυροβούνιο και άλλων εδαφών, της Νότιας Ηπείρου της Ελλάδος, ενώ οι Έλληνες θα  παίζουν την κάρτα του Βορείου Ηπείρου, η οποία έχει πληθυσμό που κυριαρχείται από την ελληνική μειονότητα.
Poloviç
“Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην περιοχή το περασμένο έτος (Βοσνία-Ερζεγοβίνη,  Σερβία,  Κοσσυφοπέδιο,  Αλβανία και  Κροατία), κατά την οποία Κλίντον δεν επισκέφτηκε την ΠΓΔΜ, κατά τη γνώμη μου ήταν “αυτοκτονία” για τη χώρα αυτή, η οποία προηγουμένως καλλιεργούσε  θετικά συναισθήματα προς την Αμερική. Μεγάλη Αλβανία θα ξεκινήσει την έκταση της από  την” Μακεδονία” », λέει ο Jadranka Poloviç, Κροάτης πολιτικός επιστήμονας, ο οποίος έχει διδακτορικό σε έρευνα σχετικά με την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή. Ακόμη , Poloviç διαπιστώνει  ότι τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν υπάρχουν ,  ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι οι ηγέτες του Αλβανικού Εθνικιστικού Κινήματος έχουν συμφωνήσει σε ένα νέο γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης, με τις μεγάλες δυνάμεις για  την Μεγάλη Αλβανία. “Νομίζω ότι στο μέλλον πιθανότατα η Σερβία και η Κροατία θα μοιράσουν μεταξύ τους την  Βοσνία  – Ερζεγοβίνην, αλλά τα  κράτη αυτά  θα παραμείνουν  μικρά  σε σύγκριση με την Μεγάλη Αλβανία, η οποία θα είναι υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,” τονίζει ο  Poloviç. Polovic πιστεύει ότι ,αναδιαμόρφωση των Βαλκανίων   θα συμβεί χωρίς μεγάλες συγκρούσεις(ίσως λίγο αντίσταση θα κάνει “Μακεδονία” και Ελλάδα), ενώ εξηγεί ότι το Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια και την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σύμφωνα με αυτήν, το Βελιγράδι, τα Σκόπια, Ποντγκόριτσα και Αθήνα θα παρέχουν  την απαιτούμενη συναίνεση. “Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι αναμενόμενο ,σε μια περιοχή ,όπου η επικρατούσα νοοτροπία  να είναι υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων”
Ειρηνικά ή πόλεμο ?
Παναγιωτακης πιστεύει ότι,  Μεγάλη Αλβανία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δημοκρατικούς τρόπους. “Στο Κοσσυφοπέδιο πέτυχε το στόχο  μέσο πολέμου, ενώ στην ΠΓΔΜ μπορεί να φτάσει μέσα από μικρές συγκρούσεις. Αλλά ,όταν πρόκειται για την Ελλάδα, τα πράγματα αλλάζουν, γιατί παρά τα οικονομικά προβλήματα εξακολουθεί  να είναι ένα  ισχυρό κράτος Ο  Έλληνας αναλυτής είπε ότι το κίνημα για την Φυσική Αλβανία επιδιώκει να υπονοεί ότι το ταξίδι προς τον τελικό στόχο θα πρέπει να γίνει με δημοκρατικά μέσα, αποφεύγοντας τον όρο «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία θα οδηγούσε  στην  φασιστική  ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας” του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.  Ερωτηθείς , αν είναι δυνατόν ειρηνική ενοποίηση των Αλβανών της” Μακεδονίας”, Μαυροβούνιο, Ελλάδας ,Κοσοβου και τις νότιας Σερβίας,  ο Πέτροβιτς δηλώνει.: «Αν οι χώρες αυτές,θύματα της Μεγάλης Αλβανίας,κοιμούνται ,και γίνονται  μαριονέτες, κούκλες ,αμερικανικής πολιτικής, και  αποδεχθούν  την πολιτική  αυτή,, σημαίνει αυτοκτονία.  Για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και άλλες δυνάμεις, να αποδυναμώσει τον αντίκτυπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων  δυνάμεων  που υποστηρίζουν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας “.                                                                                                                                                                                   ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: