Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Κτίζεται πλαίσιο συνεργασίας


| Εκτύπωση  ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Βάσεις για το τρίγωνο Λευκωσίας-Αθήνας-Τελ Αβίβ θέτει το μνημόνιο που θα υπογραφεί
Περί τα τέλη Αυγούστου αναμένονται οι εξελίξεις στα ενεργειακά, καθώς η αναδιάρθρωση της ΚΡΕΤΥΚ περνά μέσα από τις διαδικασίες της ενδιάμεσης λύσης, που έχει ανοιχτές η ΔΕΦΑ

Πολιτικά συμβολική, όσο και ουσιαστική, θεωρείται η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί αύριο στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ και της Ελλάδας. Πρόκειται για μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», θα αφορά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, που σχετίζονται με την ηλεκτρική σύνδεση των τριών χωρών, το περιβάλλον και τη διαχείριση υδάτων. Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί θα παραστούν και στα εγκαίνια της αφαλάτωσης στην Επισκοπή, ενώ θα έχουν επαφές με τους Υπουργούς Ενέργειας, Γεωργίας, Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας, η συμφωνία αυτή λειτουργεί ως ένα αρχικό πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας, που οι πλευρές επιθυμούν να επεκτείνουν και σε άλλους και σοβαρότερους τομείς, με τη Λευκωσία -που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα σ’ αυτό τον τομέα- να επενδύει στο ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Για του λόγου το αληθές, πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε στην Κύπρο από το Ισραήλ η ομάδα επαφής του Υπουργείου Άμυνας, η οποία είχε συνάντηση με την αντίστοιχη ισραηλινή, με θέμα συζήτησης την ενεργειακή ασφάλεια. Αντίστοιχες συζητήσεις διεξάγονται και με την Αθήνα. Τα πρώτα δείγματα γραφής, σε αμυντικό επίπεδο, αναμένονται το φθινόπωρο, όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας, Κύπρου - Ισραήλ αλλά και κοινή των τριών χωρών.
Τι γίνεται με την ΚΡΕΤΥΚ;
Με την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Αθήνα και το Τελ Αβίβ να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας αυτή την εβδομάδα, συνεχίζονται οι διεργασίες για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, που διενεργεί η εταιρεία Noble Energy στο θαλάσσιο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Το τρυπάνι έχει εδώ και μερικές ημέρες φτάσει στο επιθυμητό βάθος του κοιτάσματος, ξεπερνώντας τα 5600 μέτρα και πλέον ξεκίνησαν οι διαδικασίες συλλογής των δεδομένων εκείνων, που θα συνεκτιμηθούν για την τελική αξιολόγηση.
Ωστόσο, το ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή είναι τι θα γίνει με την ΚΡΕΤΥΚ, ιδιαίτερα υπό το φως των αναφορών του παραιτηθέντος εκτελεστικού της συμβούλου Σόλωνα Κασίνη. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Σημερινή», ο κ. Κασίνης κατήγγειλε παραγκωνισμό του ιδίου και της εταιρείας, αναφέροντας πως ο υπουργός προσανατολίζεται στη σύσταση νέου Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς εκτελεστικούς συμβούλους, που θα λαμβάνει τις αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Κληθείς από τη «Σ» να τοποθετηθεί για τις επόμενες κινήσεις, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως όντως οι σχεδιασμοί αναφορικά με το ζήτημα της ΚΡΕΤΥΚ βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Δεν υπεισήλθε, ωστόσο, σε λεπτομέρειες, που επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τα όσα ανέφερε ο κ. Κασίνης, λέγοντας πως, όταν ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί, θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
«Στόχος είναι μια δυνατή κρατική εταιρεία, που θα είναι ο πολιτικός βραχίονας του κράτους για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων», τόνισε ο υπουργός, λέγοντας πως τα πράγματα θα κυλήσουν γρηγορότερα μετά τον δεκαπενταύγουστο. Όπως εξήγησε, η όποια καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως εκκρεμεί ενώπιον της ΔΕΦΑ η διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης και επειδή, βάσει των σχεδιασμών, η νέα κρατική εταιρεία θα συμπεριλαμβάνει τις υπηρεσίες και της ΚΡΕΤΥΚ και της ΔΕΦΑ, θα πρέπει πρώτα να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και μετά να γίνουν οι όποιες αλλαγές.

«Θέλω να βοηθήσω»

Με το μέλλον του να παραμένει αβέβαιο, υπό το φως των δεδομένων, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Τσαρλς Έλληνας, μιλώντας χθες στη «Σ», δήλωσε πως στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων βρίσκονται, αυτήν τη στιγμή, σε στάση αναμονής. «Εμένα με έφεραν στην Κύπρο, με έπεισαν να δείξω ενδιαφέρον για να έρθω, στην αρχή του περασμένου χρόνου. Μου πήρε πολύ καιρό να αποφασίσω να έρθω και ήθελα να προσφέρω, να βοηθήσω, και με αυτό τον στόχο ήρθα. Και πιστεύω ότι έχω να προσφέρω από αυτήν τη θέση που είμαι τώρα και ελπίζω να μπορώ να συνεχίσω», είπε. «Ελπίζω και θέλω να είμαι μέρος του μέλλοντος του κυπριακού φυσικού αερίου. Δεν θέλω να φύγω χωρίς να αφήσω πίσω μου το έργο που θέλω», πρόσθεσε.
Όχι άλλες καθυστερήσεις
Ο κ. Έλληνας επανέλαβε για άλλη μια φορά πως δεν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, καθότι αυτές μπορεί να περιορίσουν σημαντικά τα πιθανά κέρδη που θα προέλθουν από την ΑΟΖ μας. Όπως εξήγησε, τα κυπριακά κοιτάσματα είναι ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας αγοράς και υπάρχουν αρκετοί ανταγωνιστές. Νέες χώρες, μάλιστα, αναμένεται να μπουν στο παιγνίδι του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) γύρω στο 2020, δηλαδή την ίδια περίοδο που, βάσει σχεδιασμών, θα ξεκινήσει και η Κύπρος να διεκδικεί μια θέση στην παγκόσμια αγορά. «Όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός, το παράθυρο της ευκαιρίας μας κλείνει», επισήμανε. Ως εκ τούτου, όταν εμείς καθυστερούμε, τότε μόνοι μας φέρνουμε την Κύπρο σε δύσκολη θέση. Ερωτηθείς τι πρέπει να συμβεί για να μη χάσουμε το τρένο των αγορών, ο κ. Έλληνας είπε πως πρέπει να τηρηθεί ο οδικός χάρτης, να υπογραφεί η συμφωνία για τον τερματικό μέχρι το τέλος του χρόνου και να προχωρήσουν τάχιστα οι αλλαγές στη διαχείριση των υδρογονανθράκων, ώστε να προλάβουμε τις όποιες εξελίξεις.

Είναι πολλοί στο παιγνίδι

Επί της ουσίας, ο λόγος που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να βιαστούμε, είναι επειδή αναμένεται η προσφορά φυσικού αερίου να αυξηθεί την ίδια περίοδο που εμείς θα εισέλθουμε για πρώτη φορά στις αγορές. Εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ πιθανότατα θα κάνουν τις πρώτες τους εξαγωγές LNG που προέρχεται από σχιστολιθικό αέριο (shale gas), κυρίως προς την Άπω Ανατολή, που είναι μια αγορά που χρειάζεται πολύ αέριο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να εξάγουν και κάποιες ποσότητες προς την Ευρώπη, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την τιμή, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο μέθοδοι τιμολόγησης του αερίου στη δική μας ήπειρο, την οποία θεωρούμε και βασικό πιθανό αγοραστή των κοιτασμάτων μας.
Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Έλληνας, και η Κίνα διαθέτει πολύ shale gas και εκείνο τον καιρό αναμένεται να ξεκινήσει να το επεξεργάζεται, περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό τις ανάγκες της δικής της αγοράς. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να μπουν ενεργότερα στο παιγνίδι κάποιες χώρες της Ανατολικής Αφρικής, οι οποίες ενδέχεται να παράγουν LNG λίγο πιο φτηνά από εμάς. Δεδομένου ότι η Κύπρος δεν διαθέτει παράδοση στον τομέα της ενέργειας, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά στην προώθηση του προϊόντος μας και κυρίως η καλλιέργεια μιας εικόνας αξιοπιστίας και σταθερότητας προς τους πιθανούς αγοραστές, ιδιαίτερα μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό κλίμα, με μεγάλη προσφορά, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ.                                                   ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: