Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Δαιμονοποιήθηκε η συμφωνία με Shell


| Εκτύπωση ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Σόλωνα Κασίνη στον Μάριο Δημητρίου, στο γραφείο του στην ΚΡΕΤΥΚ.
Ο Γ. Διευθυντής της ΑΗΚ διαψεύδει τον Σ. Κασίνη
Ο Δρ Στ. Στυλιανού υπεραμύνεται της θέσης της ΑΗΚ ότι ακόμα και με την προοπτική εντοπισμού κυπριακού αερίου, δεν έπρεπε να αναβληθεί ή ακυρωθεί η ανάπτυξη του Τερματικού Αποϋγροποίησης

«Με κατηγορηματικό τρόπο», όπως αναφέρει, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Δρ Στέλιος Στυλιανού απορρίπτει τη δήλωση του παραιτηθέντος εκτελεστικού Αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ (Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου) Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του στον υπογράφοντα, στην έκδοση της «Σ» της Κυριακής 4.8.2013, ότι ο κ. Στυλιανού, μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ, εκφράστηκε αρνητικά στην προοπτική ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτω τη δήλωση του κυρίου Κασίνη, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει σε επιστολή του στη «Σ» ο Δρ Στυλιανού.

«Απορρίπτω τη δήλωση Κασίνη»

Η επιστολή του Γενικού Διευθυντή της ΑΗΚ έχει ως εξής:
«Αναφέρομαι στη συνέντευξη Τύπου του πρώην Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, κυρίου Σόλωνα Κασίνη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας την Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013. Στην εν λόγω συνέντευξη ο κύριος Κασίνης αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων και τα ακόλουθα:

"Σε ένα μεγάλο συνέδριο στις ΗΠΑ, μίλησα πρώτα εγώ για τις προοπτικές να έρθουν στην Κύπρο εταιρείες να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες και βγήκε μετά στο βήμα ο Στέλιος Στυλιανού, Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, και είπε ότι το καλύτερο είναι να υπογράψουμε με τη Shell και ‘μη νομίζετε ότι θα βρούμε υδρογονάνθρακες’".
»Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτω τη δήλωση του κυρίου Κασίνη, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κύριος Κασίνης προφανώς αναφέρεται στο Συνέδριο ‘Offshore Technology Conference 2011’, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 2011 στο Τέξας των ΗΠΑ και στο οποίο τόσον ο ίδιος όσο και εγώ ήμασταν ομιλητές.

Τερματικό Αποϋγροποίησης

»Για αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτω εδώ το ακριβές κείμενο της γραπτής ομιλίας μου, από το οποίο δεν παρέκκλινα κατά την παρουσίασή της ενώπιον του συνεδρίου:
“Από τον Δεκέμβριο του 2010 υπήρξαν νέες εξελίξεις σχετικά με την πιθανότητα η Κύπρος να έχει δικό της Φυσικό Αέριο και την πιθανότητα αυτό το Αέριο να αφιχθεί στην Κύπρο τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Ο πρόσφατος εντοπισμός Φυσικού Αερίου στο Ισραήλ δημιουργεί μια εξέλιξη η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αυτές οι εξελίξεις επηρέασαν τόσο τη διαδικασία της ΔΕΦΑ για επιλογή προμηθευτή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου όσο και τη διαδικασία της ΑΗΚ για επιλογή Στρατηγικού Συνεργάτη για την ανάπτυξη του Τερματικού Αποϋγροποίησης.
Ωστόσο, ακόμα και με την προοπτική εντοπισμού κυπριακού αερίου, θεωρώ ότι η ανάπτυξη του Τερματικού Αποϋγροποίησης δεν πρέπει να αναβληθεί ή να ακυρωθεί. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου και το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων αποϋγροποίησης θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίπτωση που το τερματικό μετατραπεί ή επεκταθεί σε εργοστάσιο παραγωγής υγροποιημένου αερίου. Ο σχεδιασμός του Τερματικού Αποϋγροποίησης θα μπορούσε να λάβει υπόψη την πιθανότητα μετατροπής/επέκτασής του σε Τερματικό Υγροποίησης, για να αποφευχθούν δύσκολες, ακριβές και επικίνδυνες μετατροπές στο μέλλον”.
Επισυνάπττω επίσης το ακριβές και πρωτότυπο κείμενο ολόκληρης της ομιλίας μου στα Αγγλικά.
»Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι σε καμία περίπτωση, ούτε καν υπονόησα όσα ο κύριος Κασίνης αναφέρει και ως εκ τούτου σας παρακαλώ όπως, για ενημέρωση των αναγνωστών σας και για διόρθωση τυχόν εντυπώσεων που αφήνει με τις δηλώσεις του ο κύριος Κασίνης, αποκαταστήσετε την αλήθεια, δημοσιεύοντας την παρούσα επιστολή μου σε εμφανή θέση στην εφημερίδα σας».
«Αν εισακουόταν τότε η ΑΗΚ»…
«Με την ευκαιρία της επιστολής μου αυτής θα ήθελα να υπενθυμίσω κάποια σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώραν στις αρχές του 2011 και που για ακόμα μια φορά καταδεικνύουν την επιπολαιότητα και την προχειρότητα με την οποία η χώρα μας αντιμετώπισε το θέμα της χάραξης μιας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής», αναφέρει επιπρόσθετα στην επιστολή του ο Δρ Στυλιανού, και συνεχίζει:
«Η κατ΄ αρχήν συμφωνία της ΔΕΦΑ με τη Shell, για μακροχρόνια προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, δαιμονοποιήθηκε και τελικά αχρηστεύτηκε μετά από πομπώδεις δηλώσεις από διάφορους παράγοντες ότι δήθεν σε τρία χρόνια θα είχαμε δικό μας φθηνό φυσικό αέριο από τα δικά μας κοιτάσματα. Θυμίζω δε, ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονταν πριν από την πρώτη διερευνητική γεώτρηση της Noble στο τεμάχιο 12, η οποία έγινε το φθινόπωρο του 2011, και πριν από την επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία ακόμη τώρα ολοκληρώνεται.
»Η ΑΗΚ, βασισμένη σε εμπεριστατωμένες μελέτες και απόψεις εξειδικευμένων συμβουλευτικών οίκων και με τη σοβαρότητα και εγκυρότητα που πάντοτε τη χαρακτηρίζει, πίστευε, και δυστυχώς τα γεγονότα την έχουν επαληθεύσει, ότι τα χρονοδιαγράμματα για εμπορική εκμετάλλευση των δικών μας κοιτασμάτων είναι της τάξης της δεκαετίας, στην καλύτερη περίπτωση.
Αν εισακουόταν τότε η ΑΗΚ και υιοθετείτο η εισήγηση που αναφέρεται στην εν λόγω ομιλία μου του 2011, δηλαδή η υλοποίηση ενός χερσαίου τερματικού εισαγωγής (αποϋγροποίησης) φυσικού αερίου με ενσωματωμένες πρόνοιες για μεταγενέστερη μετατροπή του σε εξαγωγικό (υγροποίησης), με αξιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της υποδομής (λιμενικές εγκαταστάσεις, δεξαμενές αποθήκευσης κ.τ.λ.), σήμερα θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε μια σύντομη και βιώσιμη έλευση φυσικού αερίου μέσω χερσαίου Τερματικού Αποϋγροποίησης σε συμφέρουσα τιμή, αφού υπήρχαν όλες οι ενδείξεις για δυνατότητα διαπραγμάτευσης ενός ευέλικτου και μικρής διάρκειας συμβολαίου προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα, θα αποφεύγαμε ενδιάμεσες λύσεις με υψηλότερο κόστος, κερδίζοντας και όλο τον απαραίτητο χρόνο για να χειριστούμε τη μελλοντική μας πορεία για αξιοποίηση του δικού μας φυσικού αερίου, ορθολογικά και προγραμματισμένα.
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η ΑΗΚ δεν εισακούστηκε και το κόστος από τις λανθασμένες αποφάσεις, που βασίζονταν κυρίως σε μεγαλόστομες διακηρύξεις και ευχολόγια, καλείται να πληρώσει ο Κύπριος καταναλωτής».

Η διακοπή του συμβολαίου με τη Shell

Να σημειώσουμε ότι στη συνέντευξή του στη «Σ» την περασμένη Κυριακή και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιαν θεωρεί τη σημαντικότερη συνεισφορά του στη διάρκεια των 37 χρόνων της εργασίας του στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο παραιτηθείς εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Σόλων Κασίνης ανέφερε: «Το ότι πίστεψα από το 1977 ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην περιοχή και δούλεψα πάρα πολύ γι’ αυτό… Άρχισα να νιώθω σιγουριά ότι πράγματι υπάρχουν, μετά που κάναμε τις σεισμικές έρευνες και αφού συνεργάστηκα με τους Αιγυπτίους. Το δεύτερο σημαντικό που -πιστεύω- έπραξα, είναι η εμπλοκή μου για να διακοπεί το συμβόλαιο, που ήταν στα πρόθυρα να υπογράψει η κυβέρνηση Χριστόφια, με τη Shell».                               ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: