Χθες η UNESCO, σε επιστολή προς την Αλβανίδα πρέσβη Μπεσίανα Κανταρέ επικρίνει την κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου δρόμου εντός αρχαιολογικής ζώνης του Βουθρωτού που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.
Το 2010 αποφασίστηκε από την αλβανική κυβέρνηση να γίνει νέος δρόμος που θα συνέδεε την αρχαία ελληνική πόλη του Βουθρωτού που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια των Αγίων Σαράντα με τα Ξαμήλια. Τότε, πάρα τις επικρίσεις ειδικών και παρόλο που το έργο καταγγέλθηκε ως επιβλαβές και καταστροφικό για την ζώνη όλου του αρχαιολογικού πάρκου αυτό δεν πτόησε το υπουργείο πολιτισμού της Αλβανίας να υλοποίηση ακόμα μια φορά ένα σχέδιο έκτρωμα εις βάρος της ελληνικής πολιτιστικής παγκόσμιας κληρονομιάς. Αγνόησαν ακόμη και την έκκληση της UNESCO, η οποία μέσο της ICOMOS το 2010 συνέστησε ότι ο δρόμος δεν θα πρέπει να συνεχιστεί. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων Απολλόν Μπάτσε και ο πρώην διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου του Βουθρωτού Ύλι Τσερόβα, δεν έλαβαν υπόψη τους την σύσταση και ολοκλήρωσαν τον δρόμο. .
Στην έκθεση που εστάλη προς την Αλβανίδα πρέσβη για την αλβανική κυβέρνηση, η UNESCO ζητά:
-Εάν τα έργα γύρω από το αρχαιολογικό πάρκο του Βουθρωτού. ολοκληρώθηκαν
- Απαιτεί, αντίγραφο του σχεδίου διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου
- Να προετοιμάσει ένα χάρτη που δείχνει με σαφήνεια τα όρια του Βουθρωτού και της ρυθμιστικής ζώνης, και να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη διατήρηση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επειδή διαπίστωσε αλλαγές κατά τη σύγκριση συνόρων τον 2007 και Φεβρουαρίου του 2013 .
Θυμίζουν στην κυρία Κανταρέ να αναφέρει στην αλβανική κυβέρνηση, ότι οι αλλαγές συνόρων πρέπει να υποβάλλονται στην Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρονται στην παράγραφο 163-165.
Εν τω μεταξύ το ICOMOS /UNESCO είχε συστήσει διακοπή της επέκτασης του δρόμου και να μην υπάρχει οποιαδήποτε δραστηριότητα τουλάχιστον 100 m από το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων. Επίσης, αναφέρει ότι οι εργασίες του δρόμου είχαν αρχίσει χωρίς την πλήρη μελέτη του δρόμου, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με όλους τους ενδιαφερομένους, χωρίς μελέτη που να εκτιμήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την αναγκαιότητα του δρόμου.
«Το ICOMOS θεωρεί ότι το οδικό αυτό έργο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και να χαλάει την «μαγεία» του τοπίου και την όμορφη όψη γύρω απ’ το Βουθρωτό», ανέφερε η έκθεση.
«Ως εκ τούτου, η Αλβανία θα πρέπει να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις.:
1. Να ενημερώσει ότι σταμάτησε η εκτέλεση του οδικού έργου όπως ζητήθηκε από το ICOMOS /UNESCO τον Αύγουστο 2010 .
2. Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών.
3. Φωτογραφίες οδοσήμανσης
4. Πληροφορίες σχετικά με την διαμόρφωση εξωτερικών χώρων κίνησης πεζών και φωτισμού
5. Ένα αντίγραφο του εγκεκριμένου σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Βουθρωτου συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση των επισκεπτών και μια εξήγηση σχετικά με τις προτάσεις για τις αλλαγές συνόρων του αρχαιολογικού χώρου.»
Εκ τούτου, μετά τη δημοσίευση του παρόντος εγγράφου της UNESCO οι υπεύθυνοι θα πρέπει να διώκονται ποινικά για την "εγκληματική" συμπεριφορά στο αθάνατο Βουθρωτό, ένδοξο απ’ την εποχή του Αινεία και του Αυγούστου, που έπεσε θύμα της ακατανόητης απληστίας μιας κυβέρνησης που εκπορνεύεται ένα μεγάλο θησαυρό ελληνικής ιστορίας και παγκόσμιας κληρονομιάς για να επωφεληθούν μια μικρή ομάδα διαχειριστών. Να υπενθυμίσουμε πως τα προϊστορικά χρόνια υπήρξε έδρα ελληνικής αποικίας μετέπειτα ρωμαίικης και επίσης Χριστιανικής Επισκοπής. ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου