Εκτύπωση | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ
| Η εμπιστοσύνη προς στους θεσμούς θα μειώνεται συνεχώς, λένε ακαδημαϊκοίΚαθαρή αποτύπωση της πραγματικότητας θεωρούν τα ευρήματα δημοσκόπησης της «Σ» για την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς
Ως μιαν αναμενόμενη εξέλιξη και προέκταση της γενικότερης απαξίωσης των πολιτών προς τους θεσμούς θεωρούν τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης της «Σ», σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών σε κόμματα, τράπεζες και δικαστική εξουσία, τρεις ακαδημαϊκοί. Νίκος Περιστιάνης, Γιώργος Κέντας και Χριστίνα Λοΐζου δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και εξηγούν πώς η εμπιστοσύνη των πολιτών στους προαναφερθέντες θεσμούς έχει φτάσει πλέον στο ναδίρ. Την ίδια ώρα, οι ακαδημαϊκοί δεν παραλείπουν να υποδείξουν και τις ευθύνες των πολιτών σε σχέση με αυτό, αφού, όπως υποδεικνύουν, ανέχονται τα κακώς κείμενα των κομμάτων, τραπεζών και άλλων θεσμών, αφού δεν αντιδρούν για αλλαγή τους.
Τάση που επικρατεί παντού
Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης ανέφερε πως το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Αποτελεί συνέχεια, εξήγησε, διαχρονικών τάσεων που έδειχναν σταδιακή μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς γενικότερα, τονίζοντας πως το φαινόμενο αυτό έχει επιδεινωθεί αρκετά μετά την οικονομική κατάρρευση και την αποκάλυψη πληροφοριών για τον τρόπο δράσης διαφόρων θεσμών και οργανισμών. Η τάση αυτή, σημείωσε ο κ. Περιστιάνης, είναι μια τάση που επικρατεί σε όλες τις χώρες της Δύσης και είναι μια τάση καθολικής αμφισβήτησης των ηγεσιών από τον κόσμο, που δείχνει πως υπάρχει αδιαφάνεια, διαπλοκή και διαφθορά, ενώ υποβάλλει την ίδια ώρα το αίτημα για περισσότερο έλεγχο, λόγο και συμμετοχή στις αποφάσεις, ως αντιστάθμισμα.
Ο κ. Περιστιάνης, αναφερόμενος στους τρόπους αναστροφής του εν λόγω κλίματος, επισήμανε πως πρέπει να «αναγεννηθεί η δημοκρατία», γιατί πλέον οι πολίτες αναμένουν πάρα πολλά από τους θεσμούς, ενώ τόνισε πως οι προσπάθειες αναστροφής του κλίματος απογοήτευσης των πολιτών προς τους θεσμούς πρέπει να είναι συστηματικές. Την ίδια ώρα, ο κ. Περιστιάνης υπέδειξε πως και οι πολίτες, για να αξιώνουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, στέλνοντας μέσω αυτών τα δικά τους μηνύματα.
Φυσιολογική εξέλιξη
Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Κέντας, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται κανένα θεσμό, ανέφερε πως ο ίδιος το θεωρεί ως μια φυσιολογική εξέλιξη. Όπως εξήγησε, λόγω του γεγονότος πως βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση, είναι αναμενόμενο πως και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς θα μειώνεται συνεχώς, ένεκα του γεγονότος πως το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. «Ενόσω ο κόσμος συνεχίζει να βλέπει τα ίδια άτομα να χρησιμοποιούν την ίδια ξύλινη γλώσσα και επιχειρήματα, προσπαθώντας να δικαιολογηθούν ή να κατηγορούν τους άλλους για να καλύπτουν τα δικά τους σφάλματα, ο κόσμος λογικά τους αποστρέφεται και δεν τους εμπιστεύεται», τόνισε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αλλάξουν τα πρόσωπα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.
Την ίδια ώρα, υπέδειξε ο κ. Κέντας, πρέπει να αλλάξει και η πολιτική κουλτούρα των Κυπρίων, μιας και το τι συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο είναι η αντανάκλαση τής μέχρι τώρα δικής μας πολιτικής συμπεριφοράς, «διότι το πολιτικό σύστημα που είναι σήμερα στο προσκήνιο επιβιώνει, και επιβίωσε, λόγω της δικής μας πολιτικής μας συμπεριφοράς. Συνεπώς, είναι ο κόσμος που συντήρησε αυτό το σύστημα που σήμερα απαξιώνει. Κατά την άποψή μου, πρέπει, πλέον, να γίνουν τρία πράγματα: 1. Το αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό να αποχωρήσει οικειοθελώς για να υπάρξει ανανέωση, 2. Η ανανέωση αυτή δεν πρέπει να γίνει με τις ίδιες νοοτροπίες, και 3. Ο κόσμος να πάψει να βλέπει το πολιτικό σύστημα ως ένα μέσον εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και να το δει ως ένα μέσον εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Μόνον έτσι θα υπάρξει πολιτική κάθαρξη και θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο πολίτης και το πολιτικό προσωπικό», κατέληξε ο κ. Κέντας.
Πρέπει να αποδείξουν ότι είναι τίμιοι
Η κοινωνιολόγος Χριστίνα Λοΐζου, κληθείσα να σχολιάσει τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης της «Σ» για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, τόνισε πως η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών οφείλεται στο ότι έχουν γίνει πάρα πολλά σκάνδαλα, χωρίς να υπάρξει τιμωρία, με αποτέλεσμα να προκληθεί το περί δικαίου αίσθημα. Ειδικότερα σήμερα, υπέδειξε, με την οικονομική κρίση, την ανάδειξη σκανδάλων, το κούρεμα κ.ά., η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς αυξήθηκε. Ερωτηθείσα πώς μπορεί να αναστραφεί αυτό το κλίμα, η κ. Λοΐζου τόνισε πως χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια για να αποδείξουν οι θεσμοί πως δεν θέλουν να συνεχίσουν πάνω στο ίδιο μοτίβο, ότι ενδιαφέρονται για το κοινό καλό και ότι πράγματι ενδιαφέρονται να βγούμε από την κρίση και να πάμε μπροστά. «Πρέπει να αποδείξουν ουσιαστικά ότι είναι τίμιοι», συμπλήρωσε.
Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό μας ερώτημα, υπέδειξε πως η ευθύνη των πολιτών εστιάζεται στο ότι χρησιμοποιούν το σύστημα για το δικό τους συμφέρον και έτσι δεν παρατηρούνται έντονα φαινόμενα συλλογικής αντίδρασης, προσθέτοντας πως οφείλουμε να απαιτούμε να αντιμετωπιζόμαστε αξιοκρατικά. «Όταν εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε αξιοκρατικά, τότε νομιμοποιούμαστε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε», κατέληξε η κ. Λοΐζου.
Έχασαν την εμπιστοσύνη τους έναντι των πάντων
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα ευρήματα χθεσινής δημοσκόπησης που παρουσίασε η «Σ», οι Κύπριοι «δεν εμπιστεύονται τίποτα και κανέναν», επιβεβαιώνοντας πως τα σκάνδαλα, η διαφθορά, τα οικονομικά εγκλήματα, η μη απονομή δικαιοσύνης και γενικότερα όλα όσα καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ως απότοκο ενός σάπιου συστήματος το οποίο κυριαρχεί, έχουν καταστήσει τους πολίτες ιδιαίτερα επιφυλακτικούς και καχύποπτους.
Στο ναδίρ, επίσης, βρίσκεται η εμπιστοσύνη των Κυπρίων έναντι των πολιτικών κομμάτων, καθώς και έναντι των τραπεζών, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα φυσιολογικό, λαμβανομένων υπόψη των όσων βλέπουν και ακούν γύρω από τις ευθύνες για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. «Απροβίβαστος», πάντως, είναι και ο βαθμός εμπιστοσύνης που λαμβάνει η δικαστική εξουσία, ενδεχομένως ως απόρροια της κατάληξης που είχε η δικαστική διαδικασία για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου