Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»… σβήνουν και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου


Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»… σβήνουν και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου
Στόχος βανδάλων έγινε στις 16 Αυγούστου το μουσείο Μαλαουί της πόλης Μίνυα στην Άνω Αιγύπτου. 
Σπασμένες προθήκες άνευ εκθεμάτων και σπασμένα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν το μέγεθος της πολιτιστικής καταστροφής. Πίσω από την επίθεση, ο υπουργός Αρχαιοτήτων κ. Mohamed Ibrahim «βλέπει» τους υποστηριχτές του Μόρσι. Μάλιστα, οι «αδελφοί Μουσουλμάνοι» απειλούν να πυρπολήσουν ακόμα και μνημεία της ελληνιστικής περιόδου στον Οξύρρυγχο.
Σήμερα, ο βανδαλισμός του Μουσείου του Μαλαουί εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σειράς παράνομων επιθέσεων κατά της ιστορίας και του πολιτισμού της Αιγύπτου, όπως εκτιμούν οι διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης και διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας της Αιγύπτου. Το ίδιο το μουσείο έχει γίνει το σύμβολο ενός αγώνα για τη διατήρηση της αιγυπτιακής ταυτότητας και ιστορίας.
Ο πλήρης κατάλογος των κλεμμένων ή βανδαλισμένων αρχαιολογικών θησαυρών δεν έχει ακόμα συνταχθεί. Σε μια πρώτη εκτίμηση οι υπεύθυνοι του μουσείου τα υπολογίζουν σε τουλάχιστον 1,000, κάποια, μάλιστα, ανεκτίμητης αξίας. 
Όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας στον κήπο του μουσείου όταν οι διαδηλωτές κατέστρεψαν τις κάμερες ασφαλείας, παραβίασαν πόρτες και παράθυρα και εισήλθαν παράνομα στον εσωτερικό χώρο. Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας έχει διατάξει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να διαβιβασθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση. Επίσης ο ίδιος κατάλογος με τα κλεμμένα αντικείμενα θα αποσταλεί σε όλες τις συνοριακές πύλες εξόδου της χώρας αλλά και σε λιμάνια και αεροδρόμια. Η πρωτοβουλία πολιτών “Stop the Heritage Drain”, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον κατάλογο του μουσείου που όμως δεν περιέχει όλα τα εκθέματα.

«Να αποσπαστούν αστυνομικοί για να φυλάσσουν τους αρχαιολογικούς χώρους»
Ο κ. Mohamed Ibrahim ζήτησε από την κυβέρνηση την απόσπαση αστυνομικών και στρατιωτικών για τη φύλαξη όλων των αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής, ύστερα από τηλεφώνημα που έλαβε από ανώνυμο ο οποίος τον απειλούσε ότι θα πυρπολήσουν τις στοές της Al-Bahnasa δηλαδή στην αρχαία ελληνιστική Οξύρρυγχο που ο Αλέξανδρος θέσπισε ως πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής και έγινε κέντρο της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Όπως αναφέρει το Olympia.gr, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ήρθαν στο φως πάπυροι με κείμενα του Ομήρου, του Αριστοτέλη, Σοφοκλή, Ευριπίδη που καταλογοποιήθηκαν ως «Η Ελληνική της Οξυρρύγχου». Επίσης στην πόλη υπάρχουν ερείπια ναών της Δήμητρας, του Απόλλωνα, του Διονύσου και του Ερμή.
Τέτοιες ενέργειες εκτιμάται ότι δεν έχουν μόνο οικονομικά κίνητρα. Είναι γνωστές στην αιγυπτιακή κοινωνία οι απαξιωτικές δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών των « Αδελφών Μουσουλμάνων » περί της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αιγυπτίων, καθ’όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μόρσι.
Αιγυπτιακά μέσα τονίζουν πως η διατήρηση των αρχαιολογικών θησαυρών και της ιστορικής μνήμης είναι άμεση προτεραιότητα σε αυτές τις περιόδους κρίσης που διέρχεται η χώρα.

Read more: http://www.newsbomb.gr/politismos/story/337772/oi-adelfoi-moysoylmanoi-svinoyn-kai-ton-elliniko-tis-aigyptoy#ixzz2cX0NSnFo                                               ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ          ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: