Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η ΔΕΑ ζητά να ανοίξουν τρεις στρατιωτικές περιοχές για εκταφές


| Εκτύπωση 

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το πολυσήμαντο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), η οποία αναμένει τη θετική απάντηση της κατοχικής Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσει, για πρώτη φορά, σε άνοιγμα ομαδικών τάφων που βρίσκονται εντός τριών περιφραγμένων στρατιωτικών ζωνών του κατοχικού στρατού. Το εν λόγω αίτημα της Επιτροπής κατατέθηκε, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των τριών μελών της, για διενέργεια ερευνών εντός περιφραγμένων στρατιωτικών ζωνών. Η συμφωνία γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο.
Σε πρώτο στάδιο, η Επιτροπή ζητεί άδεια για διεξαγωγή έρευνας σε τρία σημεία, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στην επαρχία Λευκωσίας και ένα στην επαρχία Κερύνειας, όπου μαρτυρίες ατόμων, που έζησαν τα γεγονότα του 1974, καταδεικνύουν την ύπαρξη ομαδικών τάφων Ελλήνων της Κύπρου. Στόχος της Επιτροπής είναι η ολοκλήρωση τής εν λόγω διερεύνησης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για διεξαγωγή ερευνών και σε άλλες περιοχές εντός περιφραγμένων στρατιωτικών ζωνών του κατοχικού στρατού του Αττίλα. Η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα τεθεί υπό τη στενή παρακολούθηση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώπιον της οποίας τα τρία μέλη της Επιτροπής Αγνοουμένων θα κληθούν να παρουσιασθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Επιβεβαιώνοντας την πληροφορία αυτή, το μέλος της ΔΕΑ, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, Άριστος Αριστοτέλους, δήλωσε στη «Σ» ότι «η απόφαση της ΔΕΑ είναι στρατηγικής σημασίας για τη διενέργεια εκταφών σε στρατιωτικές περιοχές και η επιτυχής προώθηση και υλοποίησή της πιστεύω θα έχει καταλυτικές επιδράσεις στο ζήτημα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: