Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

ΕΤΣΙ ΓΛΙΤΩΣΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... Σαν σήμερα, 150 Βούλγαροι Κομιτατζήδες χτυπάνε Ελληνικό Σώμα 10 ΑΝΤΡΩΝ του Νικολούδη και φεύγουν με... 28 ΝΕΚΡΟΥΣ...!!!



8 Ιουλίου 1908: Δύναμη από 150 κομιτατζήδες προσβάλλει το δεκαμελές ανταρτικό σώμα του οπλαρχηγού Εμμανουήλ Νικολούδη, που βρισκόταν πάνω στο ύψωμα Πιπερίτσα (του όρους Βόρας που τότε λεγόταν ακόμη Καϊμακτσαλάν).




Τα σώματα, όμως, του Βολάνη και του Καραβίτη, μετά προσχεδιασμένη ενέργεια, προσβάλλουν τους κομιτατζήδες από τα νώτα και τα πλευρά. Οι τελευταίοι υποχωρούν άτακτα προς τη Βεύη, περιοχή της Φλώρινας, καταδιωκόμενοι από τους Έλληνες και έχουν 28 νεκρούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο αρχηγός τους, Πογόντσες.




Ο Εμμανουήλ Νικολούδης ήταν Αρχηγός Σώματος Μακεδονικού Αγώνα από το 1903 ως το 1908. Καταγώταν από τους Λάκκους Κυδωνίας Χανίων και είχε υπό την διαταγή του μέχρι και 120 άνδρες. Έδρασε στην Μακεδονία υπό τις διαταγές του Γενικού Αρχηγού Μακεδονικού Αγώνα Γεωργίου Τσόντου Βάρδα. Μετά το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα ο Νικολούδης επέστρεψε στην Κρήτρη όπου ως έφεδρος απόστρατος Ταγματάρχης Πεζικού βοήθησε την οργάνωση των αντάρτικων Ομάδων Κρήτης.

Στην αναμνηστική φωτογραφία που ακολουθεί ο έφιππος Εμμανουήλ ΝΙκολούδης, πρώτος από αριστερά, στην πίσω σειρά.

                       
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: