Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Η άγνωστη επιχείρηση της Ζ ΜΑΚ τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή της Ραφήνας


5967f6d1-heko-casting-1-777x437
Ρεπορταζ: HELLAS JOURNAL - Ήταν 02:40 το ξημέρωμα της Τρίτης, όταν ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού πήρε εντολή για άμεση απογείωση. Στο εσωτερικό του γιγαντιαίου μεταγωγικού ελικοπτέρου, είχαν επιβιβαστεί και περίμεναν καρτερικά την εντολή να επέμβουν, δύο ομάδες της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών μαζί με δύο ελαστικές λέμβους.
Εκτός από τον Λόχο των Αμφιβίων Καταδρομέων που προσεγγιζε τις πληγείσες περιοχές από την φωτια με αρματαγωγό του ΠΝ, υπήρχαν και οι αεροκινητες ομάδες άμεσης επέμβασης μήπως χρειαστούν και όντως χρειάστηκε η εμπειρία τους με το υγρό στοιχείο. Η ηγεσία πολιτική και φυσική ήθελε άμεση επέμβαση και παρουσία έμπειρων ανθρώπων στη θάλασσα.
Έρευνα Διάσωση και με “Helo Casting”
Με τη μέθοδο του “Helo Casting” από το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού τύπου Chinook, τα “βατράχια” της Ζ’ ΜΑΚ έπεσαν στο νερό λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα με αποστολή την άμεση περισυλλογή ατόμων που χρίζουν βιηθεια.
Η άφεση έγινε κοντά στις ακτές, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ραφήνα και το Μάτι.
  • Σύμφωνα με στελέχη της Ζ ΜΑΚ, η ρίψη αυτή εκτός του γεγονότος πως ήταν μια νυχτερινή αποστολή, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία και περισσότερη επικινδυνότητα, ο παράγοντας της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ταχύπλοων που βοηθούσαν στον απεγκλωβισμό του κόσμου, μεταφράζεται ως ένας ακόμη παράγοντας τεράστιας δυσκολίας. Τόσο για την προσέγγιση του ογκώδους ελικοπτέρου Chinook και την κάθοδος του προς το φουρτουνιασμένο νερό, όσο και κατά τη διάρκεια της σχέσης των ελαστικών λέμβων από το εσωτερικό του ελικοπτέρου και ταυτόχρονα την βουτιά στο νερό από τις ομάδες ειδικών επιχειρήσεων.
Επιτελείς των ειδικών δυνάμεων κάνουν λόγο για μια από τις περιπτώσεις που όλοι αισθάνθηκαν πως βρίσκονται όχι σε άσκηση αλλά σε πραγματική επιχείρηση και δεν υπήρχε περιθώριο λάθους.
Οι άνδρες της Ζ ΜΑΚ βοήθησαν και αυτοί συμπολίτες μας που κινδύνευαν. Άλλοι είχαν απομακρυνθεί από την ακτή και οι δυνάμεις τους βρίσκονταν σε οριακό σημείο. Άλλοι είχαν γατζωθεί σε βράχια και περίμεναν καρτερικά τον “από μηχανής Θεό” που θα τους έτεινε χέρι βοηθείας.
Το Helo Casting από ελικόπτερο Chinook είναι μια από τις πλέον εξειδικευμένες πράξεις ειδικών επιχειρήσεων. Ελαστικές λέμβοι μαζί με τις ομάδες καταδρομών, αφήνονται στο νερό αφού το ελικόπτερο ακουμπήσει στην επιφάνεια της θάλασσας.
Κάποιες από τις συνολικά 19 λέμβους των Αμφιβίων Καταδρομέων προσέγγιζαν τις ακτές μαζί με άλλα ιδιωτικά φουσκωτά και μετέφεραν κι αυτοί κόσμο που περίμενε τη δική του διάσωση και την μεγάλη ανάσα της ανακούφισης καθώς εγκατέλειπαν μια κολασμένη ακτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: