Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Με το απευθείας στις βαλίτσες ο Πρόεδρος στις Βρυξέλες

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνοδός κορυφής για τη νέα κοινοτική στρατηγική , στην οποία έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε εκ νέου το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα στον Πρόεδρο της Κομισιόν με τον οποίο είχε συνάντηση σήμερα το απόγευμα, και το ίδιο θέμα θα θέσει και στη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο η ΕΕ να θέτει τέτοιο θέμα παραβιάζοντας ουσιαστικά δικές της αρχές και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρα ευαίσθητη περίοδο οπού βρίσκονται σε εξελίξει οι απευθείας διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση να δείχνει μάλιστα ιδιαιτέρα εποικοδομητική στάση.
"Το θέμα του απευθείας εμπορίου θα πρέπει να αποσυρθεί ή να παγώσει", σημείωσε ο κ. Χριστόφιας. "Και αν δεν παγώσει τότε να παραπεμφθεί σε μια Επιτροπή που να είναι αρμόδια", τόνισε.
Την ιδία στιγμή ο Δημήτρης Χριστόφιας υπέδειξε στο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι οι προτάσεις της ΚΔ για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους με παράλληλη  ειτουργία του λιμανιού υπό την αιγίδα της ΕΕ η του ΟΗΕ, ή ακόμα για χρήση των λιμανιών της ΚΔ, και ιδιαιτέρα αυτού της Λάρνακας από τους Τ/κ για απευθείας εμπόριο με την ΕΕ.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος συμμετείχε στη Συνοδό Κορυφής η οποία συζήτησε τη νέα κοινοτική στρατηγική "ΕΕ 2020".
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν ουσιαστικά ένα νέο οικονομικό μοντέλο, οποίο θα προβλέπει ότι κάθε χώρα θα προχωρήσει σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη μετρήσιμων στόχων στους τομείς της απασχόλησης, της καταπολέμησης της φτώχειας, της προώθηση της πράσινης ενέργειας και των νέων τεχνολογιών.
Επιπλέον οι 27 αποφάσισαν να αρχίσουν ενταξιακες διαπραγματευσεις με την Ισλανδία, καθώς επίσης και ότι  η Εσθονία θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2010, η 17η χώρα μέλος της ευρωζώνης. http://www.sigmalive.com/news/politics/277524

Δεν υπάρχουν σχόλια: