Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

«Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από κανέναν»

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/278051

| Εκτύπωση | 19/06/2010 | ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Άντρος Κυπριανού αποκαλύπτει την απάντηση που έδωσε στον Αλεξάντερ Ντάουνερ
Άμεση ήταν η απάντηση των κομμάτων και της πολιτικής ηγεσίας στις νέες εκβιαστικές δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επίρριψη ευθυνών, σε περίπτωση που πριν από το τέλος του 2010 δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αποκαλύπτοντας στη «Σημερινή» την απάντηση που έδωσε στον κ. Ντάουνερ όταν ο τελευταίος τού προανήγγειλε, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, την επίρριψη ευθυνών τον ερχόμενο Νοέμβριο σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει με απειλές και τέτοιου είδους πιέσεις.
«Ο κ. Ντάουνερ, στη συγκεκριμένη συνέντευξή του στην εβδομαδιαία τ/κ εφημερίδα ''Cyprus Observer'' -στην οποία αποκάλυψε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα ετοιμάσει νέα έκθεση τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπου θα επιρρίπτει ευθύνες στην πλευρά η οποία δεν συνεργάστηκε για τη λύση, κάτι το οποίο, όπως είπε, ανέφερε και στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στην προ δεκαημέρου συνάντησή τους-, απέφυγε να αναφέρει τι απάντησα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, εξηγώντας ότι, η απάντησή του, ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Εμείς συμφωνούμε με την επίρριψη ευθυνών, αλλά θα πρέπει να γίνει αντικειμενικά και όχι στη βάση των σκοπιμοτήτων των ισχυρών του πλανήτη, προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων», απάντησε.
Κι άλλος εκβιασμός…
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αποκάλυψε, επίσης, και έτερον εκβιασμό του κ. Ντάουνερ, ότι, αν έως το τέλος του χρόνου δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, τότε τα Η.Ε. θα αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, για να λάβει, όμως, ως απάντηση, από τον κ. Κυπριανού, την επισήμανση ότι «τα Η.Ε. λειτουργούν επί τη βάσει των αποφάσεων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι με βάση τις επιθυμίες ενός απεσταλμένου ή ενός υπαλλήλου τους».
Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε, επίσης, στον Αυστραλό διπλωμάτη ότι, όταν σε περιπτώσεις όπως η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού παρουσιάζεται δυστοκία ή αδιέξοδο, η διεθνής κοινότητα δεν αποσύρει το ενδιαφέρον της, αλλά το ανανεώνει εκ νέου, ενώ απέστειλε νέο, ηχηρό μήνυμα προς τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. στην Κύπρο, ότι «επιθυμία μας είναι η λύση το συντομότερο δυνατό. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, λέμε ότι δεν μπορεί κανένας ούτε να μας εκβιάζει ούτε να μας απειλεί».
Απάντηση από ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ
Στις αναφορές του κ. Ντάουνερ απάντησαν χθες με οξύτητα τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ, η οποία ζήτησε από την Κυβέρνηση να θέσει επισήμως θέμα Ντάουνερ στο Γενικό Γραμματέα.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο διπλωμάτης των ΗΕ, επισήμανε ότι οι αναφορές αυτές ''έρχονται να κάνουν ξεκάθαρες τις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις του και πρόδηλο το στόχο του να φορτώσει στη δική μας πλευρά τη στασιμότητα στις απευθείας διαπραγματεύσεις''.
''Ακόμη και τα ευφυολογήματα και χαριτολογήματα που επινοεί ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να διανθίσει τις διάφορες δηλώσεις και συνεντεύξεις του'', σημείωσε ο Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, ''προδίδουν τη μόνιμη επιδίωξή του να δημιουργηθούν συνθήκες πίεσης προς τη δική μας πλευρά και να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα''.
''Για μίαν ακόμη φορά'', συνέχισε ο κ. Φωτίου, ''επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Ντάουνερ έχει απολέσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και αξιοπιστίας''.
«Ευθύνες στην Κυβέρνηση»
Από πλευράς ΕΔΕΚ, τη συνέντευξη Ντάουνερ σχολίασε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμπεριφορά του αξιωματούχου των Η.Ε.
Ο κ. Ντάουνερ έχει μετατραπεί «σε μια κινούμενη πρόκληση και οι ευθύνες της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας γι’ αυτή την προκλητική συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ είναι μέγιστες», επισήμανε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι πρέπει να τεθεί θέμα Ντάουνερ, καθώς ο Ειδικός Σύμβουλος «έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία».
Δεν είναι αντικειμενικός, ούτε αμερόληπτος και προσπαθεί να φορτώσει την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος, «ούτε λίγο ούτε πολύ, στον Κυπριακό Ελληνισμό. Ουδέποτε κατονόμασε την Τουρκία ως κατοχική δύναμη, ουδέποτε τοποθέτησε το Κυπριακό πάνω στη σωστή βάση ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής», τόνισε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι ο κ. Ντάουνερ προκαλεί τα αισθήματα του Κυπριακού Ελληνισμού, χαρακτηρίζοντάς μας «παπαγάλους». «Επιτέλους, υπάρχουν όρια και στην αντοχή μας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να θέσει επίσημα θέμα του κ. Ντάουνερ στον Γ.Γ. των Η.Ε.», κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: