Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΛΑΒΡΟΦ Δύναμη αποτροπής η Ρωσία

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/279096.ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ//////////////////

| Εκτύπωση | 23/06/2010 | Του Κωστάκη Αντωνίου

H Ρωσία θα ενεργήσει αποτρεπτικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε κάθε προσπάθεια επιβολής χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησίας και αλλαγής της συμφωνημένης διαδικασίας στο Κυπριακό. Πάνω στο θέμα αυτό ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήταν σαφής, στις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, που επέστρεψε χθες από τη Μόσχα, δήλωσε στο αεροδρόμιο ότι στις συνομιλίες που είχε, ο κ. Λαβρόφ "ήταν σαφέστατος ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην επιβολή χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αλλαγή της συμφωνημένης διαδικασίας των συνομιλιών". Συμφώνησε, επίσης, με την κυπριακή θέση, ότι η λύση πρέπει να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς ξένες επεμβάσεις.
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην κυπριακή υπόθεση και τόνισε ότι η Ρωσία παραμένει σταθερή στην υποστήριξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Ρωσία στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτρέπει οποιεσδήποτε απόπειρες γίνονται για να περιληφθούν πρόνοιες ή να εισαχθούν ιδέες, οι οποίες δεν συνάδουν με τα όσα έχουν συμφωνηθεί ή στρέφονται εναντίον των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε, επίσης, ότι κατά τις συνομιλίες του στη Μόσχα συζητήθηκαν διμερή θέματα καθώς και η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο, επίσκεψη η οποία, όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν θα είναι τελετουργική, αλλά επίσκεψη ουσίας.
Επίσης συζητήθηκαν θέματα σχέσεων Ρωσίας-Ε.Ε. και ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Ρώσους πολίτες στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: