Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Απογοήτευση και απαισιοδοξία

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/277815.ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ//////////////////////////////////////////////////////////////

| Εκτύπωση | 20/06/2010 | ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ «Σ» ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ
Οι επιδόσεις Χριστόφια, η πρόθεση ψήφου, η παράσταση νίκης, η προοπτική λύσης και ο καταλληλότερος πολιτικός αρχηγός για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Περίπου ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της «Σ» το γραφείο ερευνών «Insights Market Research», με δείγμα 800 ατόμων, καταγράφει σημαντικά ευρήματα για τις τάσεις και τις προθέσεις του εκλογικού σώματος.


Για πρώτη φορά, με βάση και άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το ΑΚΕΛ παίρνει οριακό προβάδισμα από τον ΔΗΣΥ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, το κόμμα της αντιπολίτευσης παραμένει στα μάτια των ψηφοφόρων το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές, αφού στην παράσταση νίκης συγκεντρώνει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Άκρως ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είναι το εξαιρετικά χαμηλό για την εποχή ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, καθώς επίσης και το εξίσου χαμηλό ποσοστό όσων δηλώνουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θ’ απέχουν από τις εκλογές. Εντυπωσιακό εύρημα, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, από τους αρχηγούς των κομμάτων, θεωρούν τον… κανέναν ως τον ικανότερο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι πολίτες πιστεύουν πως με τον Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία των Τ/κ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύουν πως οι δύο ηγέτες δεν είναι δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία και ζητούν αλλαγή της βάσης των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, και παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη κομμάτων και Κυβέρνησης, η πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης. Οριακή πλειοψηφία απορρίπτουν τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό και πιστεύουν πως ο Δημήτρης Χριστόφιας θα πρέπει να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που ο συνομιλητής του επιμένει σε διχοτομικές προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: