Εκτύπωση | 06/01/2012 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Ο καθένας είπε το δικό του, μετά τη συνέντευξη |Συμβιβασμούς μας κάλεσε και πάλι να κάνουμε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Το ΑΚΕΛ κάκισε τη στάση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το ΔΗΚΟ ζητά αναβολή της τριμερούς
Χαμός έγινε χθες, μετά από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και την εντύπωση που δημιουργήθηκε πως οδεύουμε πρόσω ολοταχώς σε ναυάγιο στη Νέα Υόρκη. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επανήλθε, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι υπάρχει όντως δυνατότητα, μέχρι το τέλος του Γενάρη, τα ουσιώδη ζητήματα να επιλυθούν. Αιτιολογώντας τη θέση του, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ δήλωσε πως δεν είναι τόσο θέμα χρόνου, αλλά πολύ περισσότερο ένα πολιτικό θέμα. «Χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην επίλυση των εκκρεμούντων θεμελιωδών θεμάτων. Στις επόμενες δυόμισι εβδομάδες χρειάζεται να κάνουν περισσότερη πρόοδο στην επίλυση αυτών των θεμάτων».
Θέλει κι άλλα
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κρίνεται η αναφορά του Ντάουνερ, ότι «θα χρειαστούν κάποιοι πολιτικοί συμβιβασμοί. Δεν έχω ιδέα κατά πόσον αυτοί θα γίνουν ή όχι». Με δεδομένο πως ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί σε σοβαρότατες παραχωρήσεις, οι οποίες, είναι καλά γνωστόν, δεν βρίσκουν σύμφωνο κανέναν πέρα από τον ίδιο και το ΑΚΕΛ, είναι απορίας άξιον γιατί ο Ειδικός Σύμβουλος θεωρεί ότι πρέπει να τον καλεί να υποχωρήσει κι άλλο, και γιατί θεωρεί ότι έχει τα πολιτικά περιθώρια να το πράξει, με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο.
Σαφέστατη ήταν η τοποθέτηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ επί του θέματος, που δεν τοποθετείται συχνά τόσο ξεκάθαρα εναντίον των πρακτικών του Ντάουνερ. Ο Ντερβίς Έρογλου, είπε ο Άντρος Κυπριανού, υπαναχώρησε από δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τώρα επιχειρείται κάτι απαράδεκτο από πλευράς ΗΕ: Να ζητείται από τη δική μας πλευρά να μετακινηθεί, για να συναντήσει την τουρκική πλευρά. «Δεν νομίζω να είναι με αυτόν τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα», υπογράμμισε.
Πρόοδος υπό όρους
Από πλευράς της η Κυβέρνηση δήλωσε, διά του Εκπροσώπου της, πως «τα ΗΕ ενδιαφέρονται να υπάρχει πρόοδος και εμείς θέλουμε να υπάρχει πρόοδος. Η πρόοδος, όμως, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί με την παραβίαση της συμφωνημένης βάσης λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είτε με το να υπαναχωρούμε από τα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, πράγμα που, δυστυχώς, κάνει η τ/κ πλευρά». Γι' αυτό, υπέδειξε ο Στέφανος Στεφάνου, χρειάζεται να σταθούν οι δύο πλευρές συνεπείς σε αυτό που έχουν δεσμευτεί.
Ερωτηθείς αν ο ΟΗΕ εντοπίζει ότι το πρόβλημα έγκειται στις τουρκοκυπριακές υπαναχωρήσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενόψει και της δεύτερης συνάντησης στο Greentree. Ο καθένας διατυπώνει τις δικές του θέσεις και τα ΗΕ θέλουν να υπάρχει πρόοδος. Απ' εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ο καθένας θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θα προκύψει».
Δεν ζήτησε την Κερύνεια
Τις συνομιλίες σχολίασε και ο Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας, φυσικά, τα δικά του. Από τις δηλώσεις του για το θέμα, αυτό που σαφώς ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ουδέποτε ζήτησε επιστροφή της Κερύνειας! Οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς, είπε. «Ο Χριστόφιας προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση που προέκυψε μετά την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974. ‘Υπάρχουν 165 χιλιάδες πρόσφυγες’, λέει κι εγώ τον ρώτησα ‘Από το 1974 πέρασαν 37 χρόνια. Δεν πέθανε κανένας από αυτούς τους πρόσφυγες;’. Και αυτός μου απάντησε: ‘Τους υπολογίζω κι αυτούς’. Ζητά εδάφη για 100 χιλιάδες Ε/κ, δηλαδή τη Μόρφου, την Καρπασία και την πεδιάδα της Μεσαορίας. Ακόμα δεν ζήτησε την Κερύνεια, αλλά εάν τη ζητήσει δεν θα εκπλαγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόεδρε, ανάβαλέ το
Το ΔΗΚΟ, πάντως, θεωρεί ότι η επικείμενη συνάντηση, με τα υφιστάμενα δεδομένα, θα πρέπει να αναβληθεί. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, τέσσερα χρόνια μετά την εγκατάλειψη της διεκδικητικής στρατηγικής στο Κυπριακό, που προωθούσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, διαπιστώνεται «από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της ευελιξίας και των ψευδαισθήσεων ότι τα πράγματα βρίσκονται στο πουθενά». Οι εξελίξεις, είπε ο Φώτης Φωτίου, «ουσιαστικά ακυρώνουν και αναιρούν τη θεωρία και τη φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε η διαχείριση της ε/κ πλευράς, και πρέπει να υπάρξει πλήρης και ολική αναπροσαρμογή στρατηγικής και τακτικής, κατόπιν άμεσης σύγκλησης του Εθνικού συμβουλίου. Το ΔΗΚΟ, κατέληξε, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να ζητήσει από τον Μπαν Κι Μουν αναβολή της συνάντησης, μέχρις ότου διαμορφωθούν συνθήκες που να την καθιστούν χρήσιμη και αποτελεσματική».ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου