Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πώς να μεταφέρουμε, λοιπόν, τα μηνύματά μας στους Εγγλέζους;


| Εκτύπωση | 05/01/2012 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ω! ΚΑΙΡΟΙ! Διαβάστε τι δηλώνει ο Κυβ. Εκπρόσωπος για την εκδήλωση διαμαρτυρίας, που έγινε το βράδυ της περ. Δευτέρας στη βάση Ακρωτηρίου και πώς η «Χαραυγή» κατέγραψε το γεγονός. Κάποτε, το ΑΚΕΛ και όλες οι κατευθυνόμενες κομματικές οργανώσεις του συγκέντρωναν δεκάδες χιλιάδες οργισμένα μέλη τους, και πορεύονταν κατά των βάσεων.
Φώναζαν αντιιμπεριαλιστικά και αντιβρετανικά συνθήματα και απαιτούσαν, δικαίως, το κλείσιμό τους. Άλλοι καιροί, τότε… Σήμερα, ο Κυβ. Εκπρόσωπος καλεί τους πολίτες να διαδηλώνουν μεν αλλά, τους συμβουλεύει, «ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρουμε τα μηνύματά μας, να εξυπηρετεί τον αγώνα τον οποίο διεξάγουμε». Πιο ευθεία, η «Χ» τιτλοφορεί: «Εθνικιστική υπόθεση τα επεισόδια στο Ακρωτήρι». Με το δημοσίευμα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι την εκδήλωση διοργάνωσαν δήθεν εθνικιστικές οργανώσεις, ενώ αποδίδει «ηγετικό ρόλο» στον γιο του πλοιάρχου Αντρέα Ιωαννίδη, Νικόλα Ιωαννίδη.
Ώστε, λοιπόν, είναι «εθνικιστική υπόθεση» η εκδήλωση πολιτών κατά των βάσεων. Ενώ, ας πούμε, αν τη διοργάνωνε το ΑΚΕΛ θα ήταν… αγωνιστική. Μόνο που το ΑΚΕΛ, εκτός από ένα πανηγύρι που διοργανώνει η ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, δεν ασχολείται πια με τις βάσεις. Πώς να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρώτον, κατεδάφισε κυριολεκτικά όσα ο μ. Τάσσος είχε αρχίσει να κτίζει για να θέσει επίσημα θέμα παρουσίας των βρετανικών βάσεων. Δεύτερον, συνομολόγησε, μόλις ανέλαβε την προεδρία, με τον «φίλο του» Μπράουν τη γνωστή συμφωνία, διά της οποίας επαναβεβαίωσε και τσιμέντωσε την ισχύ των προνοιών Ζυρίχης και Λονδίνου για τις αμυντικές και εγγυητικές πρόνοιές τους. Τρίτον, ο Δ. Χριστόφιας παρέπεμψε την αντιμετώπιση των βάσεων στα εγγόνια και στα δισέγγονά μας. Οι Βρετανοί είναι πανευτυχείς με την πολιτική Χριστόφια και το διαλαλούν, κιόλας, με αφόρητη προκλητικότητα.
Τον περ. μήνα, σε διάστημα ενός δεκαημέρου, τρεις φορές διατυπώθηκαν οι βρετανικές θέσεις για τις βάσεις. Πρώτον, από τον υπουργό Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, που επισήμανε ότι είναι πολύτιμες επειδή βρίσκονται σε περιοχή γεωπολιτικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Βρετανίας. Δεύτερον, ο διοικητής των βάσεων, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψει ούτε άμεσα ούτε στο μέλλον. Τρίτον, ο λόρδος Χάουελ επανέλαβε τη βρετανική… μεγαλοθυμία να παραχωρήσουν μέρος των βάσεων σε περίπτωση λύσης. Ποιο είναι το κωμικό και ανεδαφικό ρεφρέν της Κυβέρνησης; Ότι, με άλυτο το Κυπριακό, δεν είναι φρόνιμο να ανοίξουμε μέτωπο με τη Βρετανία για τις βάσεις. Κι όμως: Το 2007, ο μ. Τάσσος, μετά την υπογραφή Εγγράφου Στρατηγικού Συνεταιρισμού Βρετανίας-Τουρκίας (23/10/2007), αποφάσισε να πάρει μέτρα.
Στις 7/11/2007 (όπως σημειώνει ο εκλεκτός συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος, στον «Φιλελεύθερο» - 27/12/2010), το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Τ. Παπαδόπουλο αποφάσισε: Πρώτον, τη σύσταση Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, η οποία να προβεί στη γενική αναθεώρηση της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των βάσεων και διευκολύνσεων στην Κύπρο, και επανεξέτασης του καθεστώτος τους. Δεύτερον, σύσταση Μόνιμης Υπηρεσιακής Επιτροπής για τις βάσεις και τις διευκολύνσεις στην Κύπρο, και τη συνεργασία με τις αρχές των βάσεων. Ο μ. Τάσσος ετοιμαζόταν σοβαρά να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με τους Εγγλέζους. Ο Δ. Χριστόφιας διέλυσε και κατεδάφισε όλα όσα ο Τάσσος σχεδίασε. Και τσιμέντωσε στο διηνεκές την παρουσία των βάσεων, με την υπογραφή του γνωστού πρωτοκόλλου συνεργασίας με τη Βρετανία. Δεν είναι τυχαίο που οι Εγγλέζοι πολέμησαν τον Τάσσο και εχάρησαν χαράν μεγάλην όταν κέρδισε ο «Πρόεδρος λύσης»…                         ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: