Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (24)





Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ ΕΝΔΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟΝ ΤΟΥ 1974, ΑΛΛΑ ΕΠΕΡΙΜΕΝΕΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ (26-8-2012).





ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ




Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σαμψών στην  «ΜΑΧΗΝ» της 13ης Αυγούστου 1994:-

Στο μοιραίο ¨Ραντεβού για την Κύπρο¨ έγινε μια ύστατη προσπάθεια να αναλάβει ο Πρωθυπουργός ή το Υπουργείο Εξωτερικών για μια ακόμη φορά να πεισθεί ο Πρόεδρος Μακάριος να ανταποκριθεί στην επίσημη πρόσκληση και να ¨έρθει στην Αθήνα για να τεθούν όλα τα προκύψαντα ζητήματα επί τάπητος και βρεθεί μια λύση...¨.

Ο Ταξίαρχος Δημήτρης Ιωαννίδης, φωνάζοντας είπε:  ¨Ο Μακάριος δεν έρχεται στην Αθήνα...¨ Δεν βλέπετε μέχρι και ο Σάββας Κωνσταντόπουλος απέτυχε...  ¨Ο Μακάριος είναι αμετάπειστος...  ¨Ο Σάββας, που συνδέεται από μακρού μαζί του, μας είπε ότι πρώτη φορά τον είδε σε τόσο έξαλλον κατάστασιν¨...

Στη συζήτηση που διεξήχθηκε σε έντονο ύφος – είχε και άλλα επιχειρήματα ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης.  Είπε ότι:  ¨Πρέπει να ενεργήσουμε τώρα.  Όσο το δυνατόν γρηγορότερα.  Διότι, εντός ολίγου, η Εθνική Φρουρά θα έχει διαλυθή υπό του Μακαρίου, αλλά και διότι όλα έχουν ετοιμασθεί και δεν είναι δυνατόν να αναβληθεί η ενέργεια (το πραξικόπημα).

Η απόφαση έχει ληφθεί.  Όμως, τις τελευταίες μέρες.  Τις τελευταίες στιγμές, ο Πρωθυπουργός Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος κινείται... ανάμεσα στις μεθοδεύσεις των Στρατιωτικών (Ιωαννίδη – Μπονάνου) και τις απόψεις του Υπουργείου Εξωτερικών.  Ο Υπουργός Εξωτερικών Σπ. Τετενές, σε στενή συνεργασία με τον Έλληνα Πρέσβη Ευστάθιο Λαγάκο, αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, για κάποια λύση συμβιβαστική.  Όμως, οι αντιδράσεις του Προέδρου Μακαρίου προκαλούν ερωτηματικά, μέχρι σημείου που στα διπλωματικά γραφεία – των Αθηνών και της Λευκωσίας – να συζητείται η άποψις ότι ¨ο Μακάριος γνωρίζει λεπτομερώς για το επικείμενο πραξικόπημα εναντίον του και μάλλον (;) το επιδιώκει...¨

Ο Μακάριος, όποια προσπάθεια και από όποια πλευρά να προέρχεται για να αρθούν όλες οι παρεξηγήσεις, σπεύδει να τις προλάβει και να τις ανατρέψει.  Ναρκοθετεί όλες τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση και αποθαρρύνει τους γεφυροποιούς και τους μεσολαβητές.

  • Ιούλιος του 1974. Κάθε μέρα που περνά, είναι μέρα αγωνίας και προβλέψεων των κακών που έρχονται.  Όλοι ¨κάτι γνωρίζουν¨.  Και όσοι γνωρίζουν λίγα ¨κάτι μυρίζονται¨.  Περιμένουν τη μέρα.  Την ώρα για το κτύπημα.  Για την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου.
  • 1Η Ιουλίου 1974. Ο Πρόεδρος Μακάριος, καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο, εντελώς στεγνά (τυπικά) ανακοινώνει τις αποφάσεις του.  Αναφέρει συγκεκριμένα ότι προτίθεται να μειώσει την δύναμη της Εθνικής Φρουράς και να ΑΠΕΛΑΣΕΙ όλους τους Ελλαδίτες Αξιωματικούς που την στελεχώνουν.  Προς τους Υπουργούς του δεν δίνει καμία εξήγηση.

Ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – και Σύμβουλος του Προέδρου Μακαρίου, εκ των εμπίστων, προβαίνει, ο ίδιος, σε ανακοινώσεις προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τονίζοντας με έμφαση ότι:

¨Ο Πρόεδρος Μακάριος, απαιτεί ολοκληρωτική επιβολή των απόψεων του και δεν πρόκειται να δεχθεί συμβιβαστική διευθέτηση¨.  Και συμπληρώνει ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου.  ¨Η Εθνική Φρουρά – τονίζει υπάγεται εις την Κυπριακήν Κυβέρνησιν και ουδεμία άλλη Κυβέρνησις δύναται να επεμβαίνη εις το έργον της...  Πιθανή άρνησις να εφαρμοσθούν εν προκειμένω οι αποφάσεις της Κυπριακής Κυβερνήσεως, θα εσήμαινεν ανταρσίαν, επέμβασιν εις τα εσωτερικά της Κύπρου...  Η Κυπριακή Κυβέρνησις έλαβεν τας αποφάσεις της και δεν θα υποχωρήση...¨

Η πλειοψηφία των Ελλαδιτών Αξιωματικών που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά – και μάλιστα σε θέσεις κλειδιά – πόστα – αγανακτεί με την απόφαση του Προέδρου Μακαρίου να μειώσει τη δύναμην της Εθνικής Φρουράς, αντιλαμβάνονται τον Μακάριο να επιθυμεί διάλυση του Στρατού (Εθνικής Φρουράς) λίγο πριν την επικείμενη τουρκική απόβαση.

Συγκεκριμένα.  Τις ίδιες μέρες, οι πληροφορίες που υπάρχουν στα αρμόδια Επιτελικά Γραφεία, ανέφεραν ότι ¨η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να επέμβει στην Κύπρο και απλούστατα ανέμεναν την αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς.  Η Τουρκία είχε αποφασίσει την εισβολή στην Κύπρο – όχι στην έκταση που πήρε τελικά – όταν δόθηκε ¨η χαριστική βολή¨ στο διακοινοτικό διάλογο και ¨τορπιλλίστηκε¨ εν ψυχρώ η υπογραφή του τελικού πρακτικού των συνομιλητών της Ελληνοκυπριακής πλευράς Γλ. Κληρίδη και Μ. Δεκλερή, δια του οποίου το 95% των θεμάτων είχε λυθεί κατ’ ευχήν.  Την ¨χαριστική βολή¨ έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριος, τον Μάιο του 1974. Και δόθηκε, δύο μήνες, πριν το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.  Όπως ο ίδιος ο Αρχηγός των Κυπριακών Μυστικών Υπηρεσιών Γεώργιος Τομπάζος ομολόγησε σε συνέντευξη του, ¨ο Πρόεδρος Μακάριος γνώριζε για το επερχόμενο πραξικόπημα προς ανατροπή του....¨.

Και όλα έδειχναν ότι:  ¨Είτε δεχόταν η Αθήνα την απαίτηση του Προέδρου Μακαρίου, είτε αντιδρούσε δυναμικά στην πρόκληση του, η Εθνική Φρουρά θα διαλυόταν και ¨η Κερκόπορτα θα άνοιγε διάπλατα...¨.


Τομπάζος για την εισβολή:
¨Μόνο την ώρα δεν γνωρίζαμε¨

  • Ο Αντισυνταγματάρχης Αλ. Σημαιοφορίδης (Ελλαδίτης) που υπηρετούσε στο Κλιμάκιο της ΚΥΠ στην Λευκωσία, βεβαίωσε – την Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής το 1986 – ότι από τον Απρίλιο του 1974 (δυόμισυ μήνες πριν την Τουρκική εισβολή), προειδοποιούσε για την επικείμενη τουρκική απόβαση.
  • Ο Ταξίαρχος Σπ. Μιχόπουλος (Ελλαδίτης) αποκάλυψε ότι ¨Τούρκοι Αξιωματικοί βρίσκονται στην Κύπρο, ένα τουλάχιστο μήνα πριν την εισβολή και ότι δύο από αυτούς, που συνελήφθηκαν από την Εθνική Φρουρά, αποκάλυψαν, κατά τις ανακρίσεις – τα σχέδια της Τουρκίας.
  • Ο Γεώργιος Τομπάζος, Αρχηγός των Κυπριακών Μυστικών Υπηρεσιών, στις 29 Απριλίου του 1979, βεβαίωνε ότι ¨οι Μυστικές Υπηρεσίες και ο ίδιος ο Μακάριος (Κυβέρνηση) γνώριζαν τα πάντα για τα σχέδια των Τούρκων¨.  Χαρακτηριστικά δε δήλωνε:  ¨Μόνο την ώρα δεν γνωρίζαμε¨.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος Μακάριος αποφάσιζε να απογυμνώσει την Εθνική Φρουρά, από τους Αξιωματικούς της, και να συγκρουστεί με την Ελληνική Κυβέρνηση. Με το καθεστώς των Αθηνών.

  • 2 Ιουλίου 1974. Οι ισχυροί του καθεστώτος των Αθηνών συγκεντρώνονται στο Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων – στο Πεντάγωνο – και πραγματοποιούν ¨Άκρως Μυστική¨ σύσκεψη.  Οι Δημήτρης Ιωαννίδης και ο Γρηγόρης Μπονάνος – ο Ισχυρός Ταξίαρχος και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος εκμεταλλευόμενοι τις αποφάσεις του Προέδρου Μακαρίου (της προηγούμενης, 1ης Ιουλίου) επιβάλλουν την άποψη τους για επίσπευση του Πραξικοπήματος προς ανατροπή του Μακαρίου.

Ο Πρωθυπουργός Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος εισηγείται όπως ¨αποδεχθούν τις απαιτήσεις του Προέδρου Μακαρίου και ταυτόχρονα να καταγγείλουν δημόσια την ανθελληνική πολιτική του¨.  Η εισήγηση του Ανδρουτσόπουλου απορρίπτεται από όλους τους παρευρισκομένους.  Η απόφαση για το Πραξικόπημα είναι πλέον οριστική.  Η σχετική διαταγή αναπτύσσεται από τον Στρατηγό Μπονάνο προς τους Ανώτατους Αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.  Τους Γεωργίτση Μιχαήλ, Διοικητή της Εθνικής Φρουράς και το Πραξικόπημα και Κομπόκη Κωνσταντίνο, Διοικητή των Καταδρομών κατά το Πραξικόπημα   .                                                                                  ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: