Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (26).







Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΛΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ! (28-8-2012).



ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ




Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Στις 19 Ιουλίου 1974, στις 5.50 μ.μ., ο Αρχιστράτηγος του Τουρκικού Στρατού, που εκείνη τη περίοδο βρισκόταν στα Άδανα, εξέδωσε διαταγή στην Εντεταλμένη Τουρκική Δύναμη να αποπλεύσει για την Κύπρο.  Πιο πριν, είχε λάβει, τηλεφωνικώς, από το πρωθυπουργό Ετζεβίτ, την εξουσιοδότηση για εισβολή στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, την ίδια εκείνη ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέχιζε τη συνεδρία του, επί της προσφυγής του προέδρου Μακαρίου, ο οποίος κατηγορούσε το ελληνικό στρατιωτικό καθεστώς για τη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών του δυνάμεων στην Κύπρο σε πραξικοπηματική ενέργεια εναντίον του, για το ότι ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας και το ότι είχε θέσει σε κίνδυνο και την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη νήσο.  Σε απάντηση, ο Αντιπρόσωπος του ελληνικού στρατιωτικού καθεστώτος προσπάθησε να υπεραμυνθεί του αδικαιολόγητου εγχειρήματος της ελληνικής χούντας, κατηγορώντας το Μακάριο για αυταρχική και τυρρανική διακυβέρνηση.  Τόσο ήταν το μένος του πολέμου των λέξεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε ούτε η ελληνοκυπριακή ούτε κι η ελληνική αντιπροσωπεία φάνηκαν να συναισθάνονται το θανάσιμο κίνδυνο που απειλούσε την Κύπρο και, κατά συνέπεια, καμία από τις πλευρές δε θέλησε να προβληματιστεί προς στιγμή, επάνω στο τι θα ‘πρεπε να γίνει προς ανατροπή του.

Ο πόλεμος των λέξεων συνεχίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για αρκετό χρόνο και μετά τον απόπλου της Εντεταλμένης Τουρκικής Δύναμης για την Κύπρο.  Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλυσε τη συνεδρία του στις 6.30 μ.μ. (ώρα Η.Π.Α.) της 19ης Ιουλίου 1974, δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα της 19ης προς την 20η (ώρα Κύπρου).  Η Εντεταλμένη Τουρκική δύναμη απέπλευσε από τη Μερσίνα στις 5.30 μ.μ. της 19ης (ώρα Κύπρου) η αναχώρηση της προβλήθηκε από την τηλεόραση του BBC αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας.  Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας έλυσε τη συνεδρία της 19ης, υπήρχαν δύο σχέδια αποφάσεων σχετικά με την ενέργεια του ελληνικού στρατιωτικού καθεστώτος κατά του Μακαρίου.  Το επόμενο πρωί, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε και πάλι για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του κανένα ψήφισμα δεν είχε κατατεθεί προς ψηφοφορία.  Αντ΄ αυτού, ο Γενικός Γραμματέας πληροφόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στην Κύπρο είχε δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση. Οι τουρκικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποβιβάζονται  από θάλασσα στην ακτή και από αέρα στο εσωτερικό της Κύπρου, ενώ από τις δυνάμεις της Δημοκρατίας προβαλλόταν αντίσταση.  Πράγματι, στις 4.30-5.00 π.μ. της 20ης Ιουλίου 1974, οι Τουρκικές Δυνάμεις είχαν αρχίσει απόβαση στη βόρεια ακτή της νήσου, στην τουριστική παραλία Πέντε Μίλι και σε απόσταση πέντε μιλίων από την παραθαλάσσια πόλη της Κερύνειας. Λίγο αργότερα, περί τις 5.00 το πρωί της ίδιας μέρας, ρίχτηκαν οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές στον τουρκικό θύλακο της περιοχής μεταξύ Κιόνελι και Μιάς Μηλιάς, παρά την τουρκική συνοικία της Λευκωσίας.  Υπό τις περιστάσεις αυτές, το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από συζήτηση διαφόρων σχεδίων αποφάσεων, ενέκρινε το Ψήφισμα 353 της 20ης Ιουλίου 1974, το οποίο καλούσε για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης                  ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: